Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 18., péntek, Lukács napja
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/a-napfiver-holdnovertol-a-burzsoazia-diszkret-bajaig-3869083/

A Napfivér, Holdnővértől A burzsoázia diszkrét bájáig

Milyen filmet ajánl megtekinteni az ünnepek alatt? – ezt kérdeztük politikusoktól és egyházi vezetőktől.

Milyen filmet ajánl megtekinteni az ünnepek alatt? – erről érdeklődött lapunk politikai, illetve egyházi szereplőknél karácsony alkalmából. A javasolt felvételeknek nem kellett közvetlenül az ünnepekhez kötődnie, ezenkívül a megkérdezetteket arra is kértük, röviden indokolják választásukat.

Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje az 1996-os Gyönyörű zöldet javasolta. – Csodás francia film. Azért is szeretem, mert megmutatja, milyen okosan lehetne a közösségeinket újraszervezni úgy, hogy az ember maradjon a középpontban. Mindezt remek humorral és szórakoztatóan. Szeretettel ajánlom mindenkinek!

– Török Ferenc 1945 című filmjét ajánlom – ezt Karácsony Gergely, a Párbeszéd és az MSZP miniszterelnök-jelöltje, zuglói polgármester mondta lapunknak. – Mivel alig maradtak túlélők, a magyar közvélemény nagyon kevéssé van tisztában a vidéki magyar zsidóság tragédiájával, amelyet szőnyeg alá söpört a történelmi emlékezetünk. A film a történelmi kontextustól függetlenül is nagyon sokat mond el az emberi lélek gyarlóságáról, vívódásairól, a hatalomról, a kiszolgáltatottságról – jellemezte az alkotást, és kiemelte, hogy számára ezzel az alakításával került Rudolf Péter a magyar filmművészet legnagyobbjai közé.

– Régóta kerülgettem a Fekete hattyú című filmet Natalie Portman főszereplésével – írta Vona Gábor, a Jobbik elnöke, aki bár jó kritikákat olvasott a műről, de sem a színészgárda, sem a téma nem hozta tűzbe igazán. – Aztán az egyik hétvégén a feleségemmel megnéztük. Igazán nem is karácsonykor ajánlanám, hanem a két ünnep között, mert elég súlyos témát feszeget. Az ember gyakran érzi úgy, hogy elképesztő küzdelmet kell folytatnia a külvilággal, a számtalan akadállyal, a rosszakarókkal, a riválisokkal, a kényszerpályákkal, az elvárásokkal, mindennel. Aztán rájön, hogy a legnagyobb kihívás valójában saját maga. Erről szól ez a zseniális film – tette hozzá.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője A misszió című angol történelmi drámát javasolta, „amely az elkötelezettségről és a hivatástudatról szól”. – Ezekre a tulajdonságokra nagy szüksége van minden embernek – indokolta választását a politikus. – Az Igazából szerelem című filmet pedig azért ajánlom, mert emberarcú szereplői könnyed szórakozást ígérnek a két ünnep közötti pihenő alkalmával – említette meg a frakcióvezető.

– A remény rabjait – nyilatkozta a Momentumot vezető Fekete-Győr András –, mégpedig azért, mert egyszerre jelenik meg benne a szüntelen küzdeni akarás, a szabadság újraértelmezése és az összetartozás fontossága. A film sok időt és figyelmet követel, amire sokaknak csak az ünnepekkor van ideje. Aki pedig már látta, annak másodszor sem unalmas újranézni – magyarázta a politikus.

– A burzsoázia diszkrét bája című 1972-es Luis Bunuel-alkotást javaslom megtekintésre – válaszolta Molnár Gyula, az MSZP elnöke megkeresésünkre. – Nem azért, mert ezt a filmet átlengi a mézeskalács, a bejgli és a forralt bor karácsonyi illata vagy a szenteste emelkedettsége. Hanem azért, hogy az év utolsó napjaiban is emlékezzünk arra, milyen groteszk, hamis és álságos világot épített az elmúlt években a jelenlegi hatalom; és ha képesek lennénk kinevetni őket, percek alatt semmivé foszlana a rendszer.

Juhász Péter, az Együtt elnöke az alábbit írta: „Kifejezetten terveztünk filmnézést a karácsonyi szünetre, a gyerekekkel együtt. Mivel nagy állatrajongók a Juhász gyerekek, ezért az alábbi két filmet terveztük be: Belle és Sébastien és az Egy kutya négy élete. Ezeket fogjuk megnézni, és ezeket ajánlom. Mindkettő nagyon szép történet.”

– Vannak olyan örökzöld alkotások, amelyeket érdemes akár évente újra meg újra látni. Számomra ilyen az 1972-ben készült Napfivér, Holdnővér, amely Zeffirelli klasszikusa Assisi Szent Ferenc életéről, Donovan fülbemászó dallamaival – írta lapunk megkeresésére Gáncs Péter evangélikus püspök. Szerinte ez a történet karácsonykor segíthet abban, hogy felismerjük: milyen változást hozhat egy ember életébe, ha találkozik a Betlehemben megszületett, Jézus Krisztusban testté lett igével és szeretettel. „Ezt az élményt, az ünnep igazi ajándékát kívánom minden kedves olvasónak!” – zárta sorait az egyházi vezető.

Hardi Titusz, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium, Egyházzenei Szakgimnázium és Szakkollégium igazgatója A Bélier családot ajánlotta. A film egy olyan családról szól, ahol a szülők siketek, de a lányuk nem az. Azt mutatja be, hogyan lesz a kamasz lányból nagylány, hogyan éli meg az első szerelmet, és hogyan kezd el önállósulni, leválni, miközben a siket szülők nagyon számítanak az ép gyermekükre. „Ez egy nagyon szép családi film így karácsony környékén” – fejtette ki.

Lapunk kért még filmajánlást többek közt Orbán Viktor miniszterelnöktől, a minisztériumok vezetőitől, Kovács Zoltán kormányszóvivőtől és Gulyás Gergely Fidesz-frakcióvezetőtől is, ám tőlük nem érkezett válasz.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Orbán Viktor: Visegrádi partnereink készek ismét segíteni a magyar határvédelmet
A magyar miniszterelnök azt kérte visegrádi partnereitől, hogy ha újabb jelentős migrációs mozgás indul Törökország felől Európa irányába, akkor küldjenek határvédelmi erőket Magyarország déli határaira.

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Poszt-trauma

Kispest-Zugló végállomás
Lackner nyakig benne van a Karácsony-kampányban.

Bujkál Lackner és Kránitz

Drogpartik Kispesten
A Magyar Nemzet által nyilvánosságra hozott hangfelvételek szerint több kispesti szocialista politikus is rendszeresen kábítószert fogyaszthatott.

Fűt-fát

Karácsony keresztbe tehet az állatkert fejlesztésének
Fűt-fát ígér Karácsony Gergely. Megválasztásakor bedobta, hogy leállítja a Liget Budapest projektet. Ezt tegnap úgy korrigálta, hogy a Városligetben nem kaphat új épület építési engedélyt.

Aktuális

Aláírták az új megállapodást az Egyesült Királyság kiválásának feltételeiről
A jogilag kötelező érvényű egyezmény mellett elfogadták a jövőbeli viszonyrendszer körvonalait felvázoló, módosított politikai nyilatkozatot is, miután egyetértésre jutottak a tárgyalódelegációk.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …