Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 18., péntek, Lukács napja
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/a-pedagogusok-nem-tolongtak-hogy-jelentkezzenek-a-gyorsitott-minositesre-3874279/

A pedagógusok nem tolongtak, hogy jelentkezzenek a gyorsított minősítésre

Csak kevés nyugdíjas pedagógusnak sikerült az előrelépés.

Az automatikus felminősítésből kihagyott pedagógusok alig több mint hatodának sikerült csak a magasabb fizetéssel járó Pedagógus II. kategóriába lépnie a tanári életpályán – derült ki az Oktatási Hivatal lapunk közérdekű adatigénylésére adott válaszából.

Tavaly ősszel írtuk meg: bár a kormány könnyíteni kívánt a nyugdíj előtt hét vagy kevesebb évvel álló tanárok helyzetén azzal, hogy magasabb fokozatba sorolják őket az életpályán, mégsem engedélyezték mindenkinek, hogy a pedagógusminősítési eljárásban való részvétel nélkül léphessenek előre. Ugyanis nem járt a kedvezmény azoknak a tanároknak, akik korábban sikertelen minősítési eljáráson vettek részt, míg azoknak igen, akik egyáltalán nem is próbálkoztak a portfólióírással, vagyis semmit sem tettek az előmenetelükért.

A kormányzat döntése nagy szakmai felháborodást váltott ki, például a Pedagógusok Szakszervezete az Alkotmánybírósághoz is fordult az ügyben. A Balog Zoltán vezette humántárca érzékelte az elégedetlenséget, ezért felajánlotta az 1376 érintettnek, hogy ingyenesen gyorsított minősítési eljárásban vehetnek részt, amelyet ha sikeresen teljesítenek március végéig, akkor január 1-jétől visszamenőlegesen megkapják a Pedagógus II. kategória után járó fizetésüket. Ugyanakkor az eljárás nem volt veszélytelen a tanárok számára, hiszen akinek másodszorra sem sikerül a minősítés, az akár el is bocsátható az állásából.

Mint az Oktatási Hivatal érdeklődésünkre küldött adataiból kiderült, a pedagógusok nem tolongtak azért, hogy jelentkezzenek a gyorsított minősítésre. Mindössze 282-en vettek részt az alternatív eljárásban, közülük eddig 239 fő minősült sikeresen. Ami a többi pedagógust illeti: bár korábban arról volt szó, hogy tavasszal lezárulhat az eljárás, 33 tanár esetében ez még mindig tart, tehát egyelőre nincs eredmény. További egy főnek időközben megszűnt a jogviszonya, hat pedagógus minősítése sikertelen volt, valamint három fő esetében az Oktatási Hivatal megszüntette a minősítési eljárást „a pedagógus kezdeményezésére, vagy mert a pedagógus nem rendelkezett megfelelő szakképesítéssel”.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Orbán Viktor: Visegrádi partnereink készek ismét segíteni a magyar határvédelmet
A magyar miniszterelnök azt kérte visegrádi partnereitől, hogy ha újabb jelentős migrációs mozgás indul Törökország felől Európa irányába, akkor küldjenek határvédelmi erőket Magyarország déli határaira.

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Poszt-trauma

Kispest-Zugló végállomás
Lackner nyakig benne van a Karácsony-kampányban.

Bujkál Lackner és Kránitz

Drogpartik Kispesten
A Magyar Nemzet által nyilvánosságra hozott hangfelvételek szerint több kispesti szocialista politikus is rendszeresen kábítószert fogyaszthatott.

Fűt-fát

Karácsony keresztbe tehet az állatkert fejlesztésének
Fűt-fát ígér Karácsony Gergely. Megválasztásakor bedobta, hogy leállítja a Liget Budapest projektet. Ezt tegnap úgy korrigálta, hogy a Városligetben nem kaphat új épület építési engedélyt.

Aktuális

Aláírták az új megállapodást az Egyesült Királyság kiválásának feltételeiről
A jogilag kötelező érvényű egyezmény mellett elfogadták a jövőbeli viszonyrendszer körvonalait felvázoló, módosított politikai nyilatkozatot is, miután egyetértésre jutottak a tárgyalódelegációk.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …