Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 18., péntek, Lukács napja
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/az-allamra-biznak-a-norveg-alap-kezeleset-4069371/

Az államra bíznák a norvég alap kezelését

Csepreghy Nándor szerint senkinek nem érdeke, hogy „párthoz kötődő szélhámos gittegyletek” kezeljék a támogatást.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár még április elején írta meg Vidar Helgesen norvég külügyminiszternek, hogy szerinte a Norvég Civil Támogatási Alap (NCTA) támogatásainak az odaítélésénél kulcsszerepet szántak az LMP-nek, és ez nem tetszik neki. A véleményét abból vezette le, hogy a norvég alap támogatásait egy olyan szervezet – az Ökotárs Alapítvány – osztja szét Magyarországon, amely „ezer szállal kötődik az LMP-hez”. Az Ökotárs Alapítvány ezt cáfolta.

Mint írták: még azt megelőzően, hogy az NCTA lebonyolítása elkezdődött volna, minden közreműködő megszakított minden olyan kapcsolatot, amely bármi módon pártpolitikaiként lenne értelmezhető. Az Ökotárs Alapítvány soha nem támogatott pártot vagy pártközeli alapítványt – közölték.

A norvég külügyminiszter április 24-én válaszolt Lázár Jánosnak, a levelet – amely a norvég kormány honlapján olvasható – az Origo.hu portál szerdán ismertette. Helgesen azt írja, meglepték Lázár vádjai – főleg az, amelyik politikai elfogultsággal vádolja az alapot –, és nem tartja azokat igaznak. „Szeretném aláhúzni, hogy Norvégia kormánya nem támogatja semmilyen párt politikai tevékenységet Magyarországon, sem pénzügyileg, sem másképp” – írta a norvég külügyminiszter.

Hivatkozik arra, hogy a magyar civil szféra támogatása egy közös döntésük volt 2011-ben, amelyet egy megállapodással is alátámasztottak. E megállapodás szerint választották ki az alap magyarországi donor szervezetét egy nyílt pályázat keretében, a pályázatról pedig a magyar állam képviselője is elmondhatta a véleményét.

Vidar Helgesen azzal zárja a levelét, hogy reméli, tovább folytatódik Norvégia és Magyarország együttműködése a norvég alapon keresztül, és ehhez kéri Lázár János együttműködését.

Lázár János említett levelében arra tett javaslatot, hogy inkább a magyar kormánnyal kéne konzultálnia a norvég alapnak és közintézményeken keresztül elosztani a pénzt. Ezt erősítette meg az MTI-nek Csepreghy Nándor is. Megítélése szerint a kormány – a tárcák és a Miniszterelnökség – rendelkezik kellő szakmai kompetenciával ahhoz, hogy az alapban lévő pénzt elossza.

A 2011-ben létrehozott alapban lévő, 2016-ig felhasználható, tízmilliárd forintos nagyságrendű forrásokat a három donor ország, Norvégia, Izland és Liechtenstein a szolidaritás jegyében bocsátja Magyarország rendelkezésére. A források mintegy 97 százalékát Norvégia biztosítja, innen származik az alap neve – olvasható a Nemzeti Együttműködési Programok Irányító Hatósága honlapján.

Az alap átfogó célja a gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségek csökkentése, illetve a kétoldalú kapcsolatok erősítése. A 12 támogatásban részesülő program közül a legjelentősebb forrás a környezetvédelem, a kutatás-fejlesztés és a civil szervezetek kapacitásfejlesztése területén áll majd rendelkezésre. Több program kifejezett átfogó célkitűzése továbbá a leghátrányosabb helyzetű társadalmi csoportok, ezen belül a roma népesség életkörülményeinek javítása.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Orbán Viktor: Visegrádi partnereink készek ismét segíteni a magyar határvédelmet
A magyar miniszterelnök azt kérte visegrádi partnereitől, hogy ha újabb jelentős migrációs mozgás indul Törökország felől Európa irányába, akkor küldjenek határvédelmi erőket Magyarország déli határaira.

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Poszt-trauma

Kispest-Zugló végállomás
Lackner nyakig benne van a Karácsony-kampányban.

Bujkál Lackner és Kránitz

Drogpartik Kispesten
A Magyar Nemzet által nyilvánosságra hozott hangfelvételek szerint több kispesti szocialista politikus is rendszeresen kábítószert fogyaszthatott.

Fűt-fát

Karácsony keresztbe tehet az állatkert fejlesztésének
Fűt-fát ígér Karácsony Gergely. Megválasztásakor bedobta, hogy leállítja a Liget Budapest projektet. Ezt tegnap úgy korrigálta, hogy a Városligetben nem kaphat új épület építési engedélyt.

Aktuális

Aláírták az új megállapodást az Egyesült Királyság kiválásának feltételeiről
A jogilag kötelező érvényű egyezmény mellett elfogadták a jövőbeli viszonyrendszer körvonalait felvázoló, módosított politikai nyilatkozatot is, miután egyetértésre jutottak a tárgyalódelegációk.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …