Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 19., szombat, Nándor napja
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/demeter-marta-vannak-akiknek-a-tuleles-a-fontos-3910622/

Demeter Márta: Vannak, akiknek a túlélés a fontos

Az MSZP-t elhagyó politikus szerint Botka László és programja támogatható, de egyes köröknek nem a tisztességes politika az első.

Azzal indokolta kilépését egy levélben, hogy egyes formális és informális vezetők az MSZP-ben nem a kormányváltásért dolgoznak. Kikre gondolt, és mit tettek, tesznek ők? – kérdeztük Demeter Mártát, akiről kedden derült ki, hogy otthagyja a szocialista pártot.
– Szeretném hangsúlyozni, hogy ez egy belső levél volt, de az abban foglalt állításokat természetesen továbbra is fenntartom. Ezen túl viszont konkrét neveket nem szeretnék mondani, és konkrét ügyekbe sem mennék bele.

– Botka László nemrég bejelentkezett miniszterelnök-jelöltnek – némelyek szerint teljesíthetetlen feltételekkel –, az ő szerepvállalása vagy fogadtatása közrejátszott a döntésében?
– Botka Lászlót kiváló jelöltnek tartom. Az a program, amit képvisel, az az újfajta és konkrét, tisztességes politika, amit felvázolt, teljesen támogatható. Az én kilépésem semmiféleképpen sem ellene, vagy az általa képviselt elképzelések ellen szól. Viszont, ahogy az a levélből is kiderült, vannak olyan körök, akiknek nem ez a fajta kezdeményező és tisztességes politika a prioritás, hanem inkább akár a túlélés. De ennél többet nem szeretnék erről mondani.

– Azt már kijelentette, hogy nem adja vissza parlamenti mandátumát. Átül valamelyik ellenzéki frakcióba, vagy belép valamelyik pártba?
– Nem tervezek ilyet, független országgyűlési képviselőként fogok tovább dolgozni. A parlamenti munka és a képviselői mandátum, amellett, hogy feladatot szab, egyben lehetőség és felelősség. A jövőben egy nagyon markáns, rendszerkritikus politikát szeretnék megvalósítani, a képviselőséggel járó lehetőségeket pedig arra használni, hogy minél több ügyet fel tudjak tárni, be tudjak mutatni. A Fidesz politikája megnyomorította az embereket, számukra létkérdés a kormányváltás! Ám a kormányváltás érdekében szükség van olyan együttműködésre is, ami magába foglal pártokat és párton kívül állókat is. Utóbbiak vannak többen. Én arra törekszem és arra fogok ezután is törekedni, hogy minél több ember és társadalmi szövetség találhasson egymásra. Ki kell törni abból a dobozból, amit Orbán Viktor eszkábált az ellenzéknek.

– A kormányváltás a választásokon dől el, a választásokon viszont pártok indulnak. Ha most kilép az MSZP-ből, hová szeretné ezeket a civil hangokat becsatornázni?
– Az elsődleges cél, hogy olyan emberek is beszélgessenek, akik nem biztos, hogy a hagyományos struktúrákban gondolkodva egymásra találnának. Az már pusztán technikai kérdés lesz a választások előtt, hogy ha ténylegesen látszik majd a társadalmi felhajtó erő, az megfelelő formában tudjon működni. Én azért munkálkodom, hogy végre politikai cselekvés legyen a társadalmi elégedetlenségből, ami egyébként óriási.

– Kikkel szeretne együttműködni?
– Azokkal, akik egyértelműen kormányváltást szeretnének, értékalapon egyetértenek, és készek ezért dolgozni is. Számomra a társadalmi igazságosság, a szolidaritás és a Magyarország iránti elkötelezettség a legfontosabb. Ezek nem változtak, ugyanaz vagyok, aki korábban voltam.

– A Demokratikus Koalíció ilyen?
– Azokkal szeretnék együttműködni, akik ténylegesen kormányváltást szeretnének, és akikkel értékalapon is egyetértünk.

– Fel sem merült, hogy visszaadja a parlamenti mandátumát?
– 2014-ben azok szavaztak arra a listára, amelyről én mandátumot kaphattam, akik kormányváltást szeretnének. Én azt gondolom, hogy ez felelősséggel jár, és olyan megbízatás, amelyet az embernek folytatnia kell.

– Molnár Gyula pártelnökkel és Tóth Bertalan frakcióvezetővel személyesen beszélt a döntéséről? Milyen hangulatban váltak el?
– Személyesen beszélgettem mindkettőjükkel; mindenki el tudta mondani a maga véleményét.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Megkezdődött az olasz békemenet
A tömegben az olasz és a Liga hivatalos zászlója mellett katalán lobogókat is a magasba tartanak, de a magyar trikolór is felbukkan „Szabadságot Magyarországnak, szabadságot Európának!” felirattal.

Poszt-trauma

Gyurcsányék az SZDSZ hangján gyalázzák a magyarokat
El a kezekkel a kommunistáktól!

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Premier League

Mit tegyünk, ha Kloppal csal a feleségünk?
Különösen fájó lehet egy Manchester United szurkolónak, hogy fut a Liverpool szekere. A legnehezebb talán az egészben, hogy a siker kulcsát, Jürgen Kloppot képtelenség nem szeretni.

Nincs megállás

Karácsonynak lesz stop, nem a stadionoknak
Nem fogja tudni leállítani a nagy világversenyekhez kapcsolódó létesítmény fejlesztéseket Karácsony Gergely, mivel azok kiemelt beruházások és állami tulajdonú területen valósulnak meg.

Aktuális

Máris sor került a Karácsony-Bajnai találkozóra
Alig néhány nappal főpolgármesterré választása után Karácsony Gergely máris sort kerített az egykori miniszterelnökkel, Bajnai Gordonnal való találkozójára is.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …