Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 19., szombat, Nándor napja
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/draga-mulatsag-a-magancsod-3983341/

Drága mulatság a magáncsőd

Eddig több mint 600 milliót költöttek a programra, amire alig van jelentkező.

Nem kizárt, hogy feleslegesen veri komoly költségekbe magát a kormányzat a családi csődvédelmi rendszer kiépítése érdekében. Bár korábbi becslések szerint akár 20-25 ezer adós számára nyújtott volna segítő kezet az intézkedés, mindeddig rendkívül csekély érdeklődés mutatkozott iránta. A pontos szám egyelőre nem ismert, annyi viszont bizonyos, hogy a KDNP frakcióvezetője néhány hete még arról beszélt, hogy több mint félezren jelentkeztek a magáncsődre, múlt héten Harrach Péter viszont már azt mondta, kevesebb mint százan választották a lehetőséget. Ugyanakkor kiderült, hogy az intézkedés nem olcsó mulatság. Trócsányi László igazságügyi miniszter a szocialista Bangóné Borbély Ildikó kérdésére adott írásbeli válaszában közölte, mindeddig 626 millió forintba került a családi csődvédelem rendszerének kidolgozása.

Mint írta, a tárcához tartozó Igazságügyi Hivatal 253 millió forintot költött, ami magába foglalja a központi igazságügyi szolgálat kialakítását, a személyi, járulék- és működési költségeket, továbbá a csődgondnokok képzését, az előadók díját, valamint az oktatási anyagok sokszorosítását és a közhiteles adósságrendezési nyilvántartás létrehozását. A tájékoztatás szerint 200 millió forintot költhetett el a Belügyminisztérium is. Ebbe beletartozik többek közt a szükséges infokommunikációs szolgáltatások díja és az elektronikus nyomtatványkitöltő program ára is. A Miniszterelnökség 173 millió forintot fordított a fővárosi és megyei kormányhivataloknál kialakítandó család csődvédelmi szolgálatokra, illetve személyi, járulék- és működési költségekre.

Az igazságügyi tárca törvénymódosító javaslata szerint egyébként meghosszabbítanák a családi csődvédelem jelentkezési határidejét, vélhetően a program iránti gyér érdeklődés miatt. A magáncsődeljárás kezdeményezésének lehetőségét jövő márciusig tolnák ki. A jelentkezésre a devizahiteleseknek jelenleg október 31-ig van lehetőségük, a forinthiteleseknek pedig a banki elszámolás átvételétől számított 30 napig. A tárca a feltételeken is lazítana, mégpedig úgy, hogy bár eredetileg az ötéves eljárás során kellene törleszteni a hitelek legalább 38 százalékát, most elég volna a kölcsön futamidejének végéig.

A tárca mindemellett titkolja a magáncsődbe jelentkezettek számát, ezért lapunk a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság-hatósághoz fordult, vizsgálatot kérve az ügyben.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

A szuperkötvény lett a favorit a piacon
Az Államadósság-kezelő Központ harmadik negyedéves, friss adatai szerint mára egyértelműen a Magyar Állampapír Plusz lett a legkeresettebb konstrukció a piacon.

Poszt-trauma

Gyurcsányék az SZDSZ hangján gyalázzák a magyarokat
El a kezekkel a kommunistáktól!

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Premier League

Mit tegyünk, ha Kloppal csal a feleségünk?
Különösen fájó lehet egy Manchester United szurkolónak, hogy fut a Liverpool szekere. A legnehezebb talán az egészben, hogy a siker kulcsát, Jürgen Kloppot képtelenség nem szeretni.

Nincs megállás

Karácsonynak lesz stop, nem a stadionoknak
Nem fogja tudni leállítani a nagy világversenyekhez kapcsolódó létesítmény fejlesztéseket Karácsony Gergely, mivel azok kiemelt beruházások és állami tulajdonú területen valósulnak meg.

Aktuális

Megkezdődött az olasz békemenet
A tömegben az olasz és a Liga hivatalos zászlója mellett katalán lobogókat is a magasba tartanak, de a magyar trikolór is felbukkan „Szabadságot Magyarországnak, szabadságot Európának!” felirattal.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …