Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 18., péntek, Lukács napja
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/elontheti-a-hulladek-az-orszagot-3957683/

Elöntheti a hulladék az országot

A hulladékgazdálkodás uniós támogatású fejlesztései veszélybe kerültek. A főpolgármester törvénymódosítást kezdeményez.

Jelenlegi formájában végrehajthatatlan a hulladékgazdálkodási törvény, amelynek alapján tegnaptól, legalábbis papíron az állami Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt. vette át a díjak beszedését és a bevételek szétosztását országszerte – mondta tegnapi sajtótájékoztatóján Tarlós István (Fidesz–KDNP). A főpolgármester megerősítette: az országban működő, száznál is több vidéki szemétszállítási szolgáltató többsége veszteséges: 14 milliárd forintot is megközelíti a hiányzó pénz, amelynek egy részét, csaknem 3 milliárd forintot a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. eddigi bevételeiből pótolnák.

– A kormányt ugyan támogatom, de ezt az új hulladékgazdálkodási rendszert, amelyben a budapestiek fizetik meg az országos veszteségeket, teljes mértékben elutasítom – mondta Budapest vezetője. Közölte: azon túl, hogy Kocsis Máté fideszes fővárosi tanácsnokkal együtt Orbán Viktor miniszterelnöknél kérik majd a főváros legalább másfél milliárdos állami kompenzációját, az Országgyűlésnél kezdeményezi a hulladékgazdálkodási törvény és az ahhoz kapcsolódó rendeletek módosítását. – Kérésünk ellenére sem vontak be minket a jogszabályok előkészítésébe. A főváros szakmai álláspontjáról levelet írtam Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszternek – hangsúlyozta Tarlós István, aki lapunk kérdésére elmondta: Budapest sem járul hozzá ahhoz, hogy a közszolgáltatást nyújtó FKF által kiállított számlán önkényesen „kicseréljék” a számlaszámokat, s a bevétel automatikusan az NHKV számlájára kerüljön úgy, hogy közben a főváros felelős a közszolgáltatásért. – Nemcsak a szemétszállítás kerül veszélybe, hanem a több milliárd forintos, részben már megvalósult uniós fejlesztés, például a szelektív hulladékgyűjtés is – hangsúlyozta a főpolgármester. Mint mondta, az ügyben két hónapja „bombázzák” a szaktárcát, de választ még nem kaptak.

Gémesi György, Gödöllő független polgármestere lapunknak még a főpolgármesteri bejelentés előtt elmondta: a térségben több száz település szemetét elszállító társulás nem járul hozzá semmilyen törvénytelen számlaszámcseréhez.

Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium illetékes államtitkára még néhány napja is azt állította: hatékony lesz az új rendszer, az átállásból a lakosság semmit nem fog érzékelni.

– Ebben igaza van az államtitkárnak, de csak addig, amíg van pénz a közszolgáltatóknál – mondta érdeklődésünkre Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége elnöke, Tab fideszes polgármestere. Szerinte ha az állami cég hónapok múlva nem a szemétszállításhoz szükséges mennyiségű pénzt utalja majd vissza, akkor lesz itt igazi hulladékkáosz.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Orbán Viktor: Visegrádi partnereink készek ismét segíteni a magyar határvédelmet
A magyar miniszterelnök azt kérte visegrádi partnereitől, hogy ha újabb jelentős migrációs mozgás indul Törökország felől Európa irányába, akkor küldjenek határvédelmi erőket Magyarország déli határaira.

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Poszt-trauma

Kispest-Zugló végállomás
Lackner nyakig benne van a Karácsony-kampányban.

Bujkál Lackner és Kránitz

Drogpartik Kispesten
A Magyar Nemzet által nyilvánosságra hozott hangfelvételek szerint több kispesti szocialista politikus is rendszeresen kábítószert fogyaszthatott.

Fűt-fát

Karácsony keresztbe tehet az állatkert fejlesztésének
Fűt-fát ígér Karácsony Gergely. Megválasztásakor bedobta, hogy leállítja a Liget Budapest projektet. Ezt tegnap úgy korrigálta, hogy a Városligetben nem kaphat új épület építési engedélyt.

Aktuális

Aláírták az új megállapodást az Egyesült Királyság kiválásának feltételeiről
A jogilag kötelező érvényű egyezmény mellett elfogadták a jövőbeli viszonyrendszer körvonalait felvázoló, módosított politikai nyilatkozatot is, miután egyetértésre jutottak a tárgyalódelegációk.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …