Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 20., vasárnap, Vendel napja
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/elozetes-letartoztatasba-helyeztek-a-sztarugyvedet-3849784/

Előzetes letartóztatásba helyezték a sztárügyvédet

Az ügyészség lehallgatással bizonyítja, hogy Busch Béla vette rá vallomása visszavonására vádlott-társát.

– Csak nem a Gyurcsány? – kérdezte kocsijából kikiabálva egy jókedvű sofőr a Hungária körúton, miközben lapunk megpróbált fényképet készíteni a dugóban előtte álló rendőrautóról, pontosabban az annak hátsó ülésén helyet foglaló, letartóztatott személyről. Aki viszont nem Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, korábbi miniszterelnök volt, hanem Busch Béla sztárügyvéd, az Eötvös Loránd Tudományegyetem jogi karának korábbi tanszékvezetője, egykori bíró. 

A jogász ellen abban a büntetőeljárásban rendelték el szerdán a kényszerintézkedést, melyben – a Kossuth-díjas Oszter Sándor színésszel együtt – befolyással való üzérkedéssel vádolják. A vádhatóság szerint pár éve egy adócsalással vádolt vállalkozótól tízmilliókat csaltak ki azzal a fals ígérettel, hogy segítenek neki megúszni a szabadságvesztést és az előzetes letartóztatást.

Utóbbit Busch Béla immár saját magának sem tudta elintézni. A tárgyalásra reggel még házi őrizetből érkezett, délután rendőrautóval távozott – a szerda estét már biztosan a rácsok mögött tölti. A rendőrök – bár a kezükben vezetőszárral érkeztek – végül nem bilincselték meg a 64 éves férfit. 

A letartóztatásról az után határozott a Budapest Környéki Törvényszék, hogy az ügyészség váratlanul bejelentette, kétséget kizáró bizonyíték áll a hatóságok rendelkezésére, miszerint

Busch Béla egy hozzá közel álló ügyvéden keresztül vette rá vádlott-társát, Keserű Sándor Izraelt, vonja vissza terhelő vallomását.

Keserű új, képtelen történetekkel teli vallomásáról két nappal ezelőtt lapunk is beszámolt. Többek között olyan állításokkal szórakoztatta a jelenlévőket, hogy az elsőrendű vádlott, V. Tamás Tibor egy halott csirkével beszélgetett; továbbá hogy korábbi, hétfőn visszavont vallomásával csak azért terhelte Buscht és Osztert, mert a börtönben az ablakon belógatták neki egy papíron, mit kell vallani, és ő aszerint cselekedett. 

Az egyébként filmproducer Keserű Sándor Izraelt azzal vádolják, hogy ő kérte és vette át a pénzt az átvert vállalkozótól Oszter Sándor és Busch Béla nevében. A filmes szerdán folytatta hétfőn megkezdett vallomását, például azzal, hogy ő egyáltalán nem képes helyszínekre visszaemlékezni; 

a tárgyalás helyszínéül szolgáló épületbe is csak azért talál oda mindig, mert az olyan, mintha sombrero – mexikói kalap – volna a tetején.

Előadása végén Andréka Zoltán ügyész megkérdezte Keserűtől, megkereste-e valaki azzal, hogy változtasson a vallomásán, illetve hogy ismeri-e S. Csaba ügyvédet. A vádlott mindkét kérdésre nemmel felelt. Andréka később Buscht is arról próbálta faggatni, megpróbálta-e befolyásolni Keserűt, illetve hogy milyen kapcsolatban áll S. Csabával. Közben már sejthető volt, hogy valamiféle ütőkártya lehet a vád kezében – Keserű és Busch a szünetben lázasan egyeztetett a folyosón. 

Végül az ügyész indítványozta, hogy a bíróság idézze tanúként S. Csabát. A bíróság nyomban fölhívta telefonon a rejtélyes ügyvédet, aki meglepetésre másfél órán belül meg is jelent. 

Keserű Sándor Izraelnek ekkor jutott eszébe, hogy tizenöt éve ismeri ezt az embert a zsinagógából, csak nem tudta, hogy Csaba a keresztneve.

Sőt, korábban szabadalmi ügyeket intézett neki S., akit a mostani büntetőperében is megbízott a védelemmel, ám ő mégsem vette át az ügyet a kirendelt védőtől. Andréka Zoltán S. Csabát is kérdésekkel kezdte bombázni, egyebek mellett arról, hogy gyakran szokott-e fülkéből és virágnyelven telefonálni. A tanú kitérő válaszokat adott, és tagadta, hogy köze volna Keserű hozzáállásának hirtelen megváltozásához. 

– Vessünk véget ennek a komédiának! – mondta végül az ügyész, és közölte, bizonyítékuk van rá, hogy S. Csaba és Busch Béla telefonon egyeztettek jelen ügy befolyásolásáról. Andréka elárulta, a vádlott másik, félmilliárdos csalásról szóló büntetőeljárásában

elrendelték telefonbeszélgetéseinek lehallgatását; így derült fény az összejátszásra.

S. Csaba ezekre a felvételekre nem kívánt reagálni, amíg meg nem hallgathatja őket. Erre áprilisban lesz majd alkalma. A bíróság viszont úgy találta, befolyásmentes vallomás tőle csak akkor várható, ha Busch Bélával nem tudja fölvenni a kapcsolatot, ezért Holdampf Gusztáv tanácsvezető bejelentette a vádlott letartóztatásának elrendelését. 

Busch Béla és ügyvédei arra hívták föl a figyelmet, hogy a vádlottak védekezése szabad, nincs igazmondási kötelezettségük, és úgy egyeztethetik mondanivalójukat, ahogy akarják. Andréka Zoltán szerint viszont az ügyészségnek is joga van ahhoz, hogy az eljáró bíróság figyelmét ráirányítsa a hamis információkra, annál is inkább, mert fölvetődik annak gyanúja, hogy Busch anyagi juttatást helyezett kilátásba az új vallomásért cserébe – ami már bűncselekmény. 

Busch ezzel kapcsolatban megjegyezte, az ügyészség már minden pénzét elvette, és Andréka vélhetően jobban tudja, mit vacsorázott előző este, mint ő maga. Miután leült, egy jól ismert indulatos kifejezés volt leolvasható a szájáról. Holdampf bíró elkérte a kilépéshez szükséges bilétát, és kérte, hogy a rendőrök érkezéséig már ne hagyja el a termet.

Lapunk februárban írta meg, hogy a félmilliárdos csalási ügyben Busch Bélát házi őrizetbe helyezték, mert az ügyészség nem is indítványozta az előzetest – noha az általunk megkérdezett szakemberek szerint annak minden feltétele fennállt. Előbbiek fényében viszont könnyen lehet:

csapda volt az enyhe kényszerintézkedés, hogy a gyanúsított hibát követhessen el, terhelő bizonyítékot szolgáltatva saját maga ellen.

Busch Béla korábban ügyvédként eljárt a Kulcsár-ügyben, de Orbán Viktor miniszterelnök tanácsadójának, Habony Árpádnak is volt a védője. Az ELTE jogi karának docenseként évekig vezette a büntetőjogi tanszéket, több közismert tankönyv szerzője. 2010-ben Navracsics Tibortól (akkor miniszterelnök-helyettes, valamint közigazgatási és igazságügyi miniszter) átvehette a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét. Fia jelenleg is aktív, pályája elején járó ügyész.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Boris Johnson kért is halasztást, meg nem is
Újra az EU térfelén pattog a labda brexitügyben: teljes mértékben az állam-és kormányfők belátásán múlik, hogy a miniszterelnök vagy a – látszólag működésképtelen – londoni parlament iránymutatását követik.

Poszt-trauma

Gyurcsányék az SZDSZ hangján gyalázzák a magyarokat
El a kezekkel a kommunistáktól!

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Premier League

Mit tegyünk, ha Klopp-pal csal a feleségünk?
Különösen fájó lehet egy Manchester United szurkolónak, hogy fut a Liverpool szekere. A legnehezebb talán az egészben, hogy a siker kulcsát, Jürgen Kloppot képtelenség nem szeretni.

Nincs megállás

Karácsonynak lesz stop, nem a stadionoknak
Nem fogja tudni leállítani a nagy világversenyekhez kapcsolódó létesítmény fejlesztéseket Karácsony Gergely, mivel azok kiemelt beruházások és állami tulajdonú területen valósulnak meg.

Aktuális

Apolló a szürke zónában
Walid al-Aqqad gázai kertjében korinthoszi oszlopmaradványokat látni. Az épületen belül a bronzkortól az iszlám kalifátusokon át az oszmán, majd a brit uralom idején készült műremekek láthatóak.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …