Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 20., vasárnap, Vendel napja
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/elsokent-mesepark-epul-az-allatkertben-3985660/

Elsőként mesepark épül az állatkertben

Novembertől alakítják ki Vuk udvarát, Mekk mester házát és Dr. Bubó rendelőjét.

Három hét múlva kezdődnek az egykori Vidám Park helyén, valamint az eddig a látogatóktól elzárt területeken a Mesepark kivitelezési munkálatai – mondta lapunknak Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója. Felidézte: itt, ezen a másfél hektáros területen épülhet fel a 2700 négyzetméteres Mesevár, amely a közelmúlt magyar meséihez köthető állatokat mutatja be játékosan. Az interaktív kiállításon főszereplők lesznek Vuk, Gombóc Artúr, Mekk mester és a többiek hasonmásai, a Madárkórház emeletén pedig Dr. Bubó rendelőjébe léphet majd be a „következő”. Az új felfogású elvarázsolt kastélyként működő Mesevár környékén a tervek szerint a régi mesterségeket mutatják be. Lesz itt parasztudvar, gyereklovarda, póniistálló, tengerimalac-város, nyuszitanya, több állatsimogató és madárröpde, és ideköltöznek a kicsik kedvenc játszóterei, így a Tündér Ilona-játszótér vagy a Manófalva is.

– A létesítményeket jövőre, az állatkert megnyitásának 150. évfordulójára szeretnénk átadni – fűzte hozzá a főigazgató. A 25 milliárd forintos állami támogatással és fővárosi finanszírozással legkésőbb 2019-ig megépülő Pannon Park, illetve az odatervezett biodóm kialakítását megelőzi ez a fejlesztés, amely a Belügyminisztérium 500 milliós forrásával és a már három éve megkezdett közműmunkálatokkal együtt 1,8 milliárd forintba kerül.

Mint arról még a nyáron beszámoltunk, a Holnemvolt Park háziállatainak java része is ideköltözik. Ezen a részen, ahol a műemlék körhinta is áll, a hajdani vurstli, illetve a kis Vidám Park hangulatát szeretnék felidézni. A négy éven belül megvalósuló Pannon Park, benne az egzotikus biodóm pedig XXI. századi színvonalon, élő állatok között, hazánk évmilliókkal ezelőtti világába vezetné vissza a látogatókat.

Persányi Miklós a napokban megjelent, az állatkert kiemelt jelentőségű fejlesztéséről szóló kormányrendelet módosításával kapcsolatban kiemelte: az nemcsak egyszerűsíti az engedélyezési eljárást, hanem megvalósítja azt a tervet is, hogy az együttesen 18 hektárosra bővülő területen megduplázódjon a zöld felületek nagysága.

Egyrészt a beruházással összefüggésben nem kell beszerezni építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt, nincs szükség településképi véleményezési, illetve bejelentési eljárásra sem. A Meseparkot is érintő területen található egy kis közterület, a Varannó utca, amelynek használatáról már megszületett az egyezség a fővárosi és a zuglói önkormányzat között. A jelenlegi bürokratikus eljárások miatt rögzítették, hogy az érintett ingatlanokat rendezettnek kell tekinteni akkor is, ha azok építési szabályzat szerinti kialakítása még nem történt meg. Ugyanakkor a módosítás szigorítást is tartalmaz: a fejlesztési területeken történő fakivágásokat legkésőbb a beruházás végéig, azaz a használatbavételi engedélykérelem benyújtásáig pótolni kell.

Ehhez kapcsolódik az a valótlannak bizonyult múlt heti sajtóhíresztelés, amely szerint a Városliget megújítása helyett a Nyugati pályaudvar mögötti rozsdaövezetben építenék fel az új múzeumi negyedet. Baán László, a Liget Budapest projekttel kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos lapunkkal közölte: mindebből csak annyi igaz, hogy a fejlesztés kiegészül a Nyugati pályaudvart és a Városligetet összekötő terület zöldsávvá alakításával. A Városliget zöld felülete összességében több tízezer négyzetméterrel bővül.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Kósa Lajos: A családtámogatási rendszer bővülése és újabb gazdaságvédelmi program várható
Kósa Lajos azt mondta, hogy az őszi ülésszakban ez lesz a két fő irány. Ebben „semmi meglepő nincs, mert eddig is ezt csináltuk, és mindig is erről beszéltünk a kampányban” – jegyezte meg.

Poszt-trauma

Gyurcsányék az SZDSZ hangján gyalázzák a magyarokat
El a kezekkel a kommunistáktól!

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Premier League

Mit tegyünk, ha Klopp-pal csal a feleségünk?
Különösen fájó lehet egy Manchester United szurkolónak, hogy fut a Liverpool szekere. A legnehezebb talán az egészben, hogy a siker kulcsát, Jürgen Kloppot képtelenség nem szeretni.

Nincs megállás

Karácsonynak lesz stop, nem a stadionoknak
Nem fogja tudni leállítani a nagy világversenyekhez kapcsolódó létesítmény fejlesztéseket Karácsony Gergely, mivel azok kiemelt beruházások és állami tulajdonú területen valósulnak meg.

Aktuális

Apolló a szürke zónában
Walid al-Aqqad gázai kertjében korinthoszi oszlopmaradványokat látni. Az épületen belül a bronzkortól az iszlám kalifátusokon át az oszmán, majd a brit uralom idején készült műremekek láthatóak.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …