Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 18., péntek, Lukács napja
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/erthetetlen-norvegia-vehemens-ellenzese-4005862/

Érthetetlen Norvégia vehemens ellenzése

Az MTI birtokába került a levél, amelyet a Miniszterelnökség küldött el az Európai Unió, a NATO és az EBESZ Budapestre akkreditált nagyköveteinek.

A norvég miniszter a Financial Times európai kiadásában csütörtökön megjelent levelében egyebek mellett azt írta, kiábrándította és meglepte, hogy az Európai Unió nem válaszolt a magyarországi politikai fejleményekre. A norvég NRK közszolgálati rádiónak adott interjúban emellett azt mondta: „nagyon nyugtalanít bennünket, amit több éve látunk – a demokrácia és az ország törvényeinek aláásását. Most felszólítjuk az EU-t, hogy ne hallgasson tovább a demokratikus értékek kiüresítéséről egy tagállamban. [ ] A héten az összes tagországhoz fordultunk, és szankciók megfontolására biztattuk az Európai Uniót. Norvégia már tovább ment, és leállította az Európai Gazdasági Térség anyagi támogatásának kifizetését [Magyarországnak], mert nem akarjuk finanszírozni a Magyarországon látható fejleményeket” – jelentette ki Vidal Helgesen.

A Miniszterelnökség a nagyköveteknek küldött levelében részletesen ismerteti a két kormány között fennálló nézetkülönbségeket a Norvég Civil Támogatási Alapok felfüggesztésének ügyében. A levél szerint két kérdésben van vita: a magyar irányítás alatt álló programterületek 2014 januárjában megváltozott magyar intézményrendszere miatt Norvégia tett az egyezmény végrehajtásának felfüggesztéséhez vezető lépéseket, illetve egy ettől alapjaiban eltérő ok miatt a civil szervezetek támogatása kapcsán a magyar kormány nyitott vitát a norvég féllel.

Az első kérdésről a levélben az áll, hogy bár alaptalannak tartották az aggodalmakat, tiszteletben tartották a norvég kérést, és „a magyar programirányító koordinációs szervezet feladatait a fejlesztéspolitikában általánosan is koordinációt ellátó Miniszterelnökség egy háttérintézményéhez telepítettük”. Kifogásolják ugyanakkor, hogy a norvégok „még csak tárgyalásra sem mutattak nyitottságot a kérdésről”.

A másik vitás témát részletesen kifejti a levél, hangsúlyozva, hogy meglátásuk szerint a norvég kormányzat egyoldalúan általánosító, a magyar kabinet megítélését alaptalanul sértő ürügyet teremtett egy olyan kérdésből 2014-ben, amelyről 2012 óta a norvégok hozzáállása miatt sikertelenül próbáltak egyeztetni. Kifejtik, hogy a civil támogatási alap magyarországi működtetését egy olyan magánalapítvány vezette konzorcium végzi, amelyet a norvég fél 2012-ben egy pályázat eredményeképp választott ki.

A magyar kormány már e kijelölés óta folyamatosan jelezte, szakmai és politikai szinten egyaránt, hogy a kiválasztási eljárást és különösen az eredményét erősen aggályosnak tartja – hangsúlyozzák, hozzátéve, hogy aggályaikat csak megerősítette a működés során szerzett tapasztalatuk. „Politikailag motivált, az elfogulatlanságnak még a látszatára sem adó támogatási gyakorlatot” tapasztaltak, és közben a norvég fél részéről az együttműködési szándék teljes hiányát tapasztalták.

Kiemelik, hogy Magyarországot a Norvégia által biztosított források egy kormányközi, uniós tagságából eredő megállapodás alapján illetik meg, a két ország közötti szerződés alapján a magyar kormány „köteles kezdeményezően fellépni a szabályozási elvek érvényesülése érdekében”. Hozzáteszik, hogy „felelős végrehajtó hatalomként nem mehetünk el szó nélkül a mellett, ha közpénzek felhasználásával kapcsolatosan kivizsgálatlanul maradnak anomáliák. Hangsúlyozzuk, a visszaélésszerű pénzosztási gyakorlatról évek óta kapunk visszajelzéseket a társadalom és a média részéről is.”

Érthetetlennek és az együttműködési elv figyelmen kívül hagyásának tartja a Miniszterelnökség, hogy valamennyi kérés ellenére a norvég fél nem tett semmilyen lépést a jelzett problémák felderítésére. A kabinet ezután kérte fel a kormányzat ellenőrző szervét egy átfogó átvilágítás lefolytatására – emelték ki.

 

A levélben érthetetlennek nevezik, hogy a vizsgálatot Norvégia olyan vehemenciával ellenzi, hogy az egy, a szakmai vitától és a konkrét forrásoktól messze elrugaszkodó, Magyarország demokratikus alapértékeit vitató, durván általánosító és már hangvételéből is érzékelhetően vagdalkozó vádaskodáshoz vezet. A nagyköveteknek írt levélben a Miniszterelnökség visszautasítja, hogy „Magyarország alapvető demokratikus értékek iránti elkötelezettségét bárki kétségbe vonja, különösen olyan alapon, hogy hazánk egy nemzetközi szerződés megsértését egy évek óta önhibáján kívüli, eredménytelenül húzódó szakmai és politikai vita után egy bárki számára átlátható, transzparens, a legszigorúbb jogi garanciák mentén zajló vizsgálattal kívánja igazolni vagy cáfolni”.

„Megerősíthetjük, a magyar félnek biztosan a norvég kormánnyal fennálló vitájának gyors és eredményes lezárása áll érdekében. Arról is biztosíthatjuk, hogy ahogyan eddig, ezt követően is minden lépést ennek érdekében fogunk megtenni” – zárul a Miniszterelnökség levele, amelyet Perényi Zsigmond, az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok tekintetében nemzeti kapcsolattartóként eljáró nemzetközi helyettes államtitkár és Csepreghy Nándor, a fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár írt alá.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Orbán Viktor: Visegrádi partnereink készek ismét segíteni a magyar határvédelmet
A magyar miniszterelnök azt kérte visegrádi partnereitől, hogy ha újabb jelentős migrációs mozgás indul Törökország felől Európa irányába, akkor küldjenek határvédelmi erőket Magyarország déli határaira.

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Poszt-trauma

Kispest-Zugló végállomás
Lackner nyakig benne van a Karácsony-kampányban.

Bujkál Lackner és Kránitz

Drogpartik Kispesten
A Magyar Nemzet által nyilvánosságra hozott hangfelvételek szerint több kispesti szocialista politikus is rendszeresen kábítószert fogyaszthatott.

Fűt-fát

Karácsony keresztbe tehet az állatkert fejlesztésének
Fűt-fát ígér Karácsony Gergely. Megválasztásakor bedobta, hogy leállítja a Liget Budapest projektet. Ezt tegnap úgy korrigálta, hogy a Városligetben nem kaphat új épület építési engedélyt.

Aktuális

Aláírták az új megállapodást az Egyesült Királyság kiválásának feltételeiről
A jogilag kötelező érvényű egyezmény mellett elfogadták a jövőbeli viszonyrendszer körvonalait felvázoló, módosított politikai nyilatkozatot is, miután egyetértésre jutottak a tárgyalódelegációk.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …