Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 18., péntek, Lukács napja
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/feljelentes-nemeth-szilard-kozpenzjelleget-elveszto-ketmilliardja-miatt-3877588/

Feljelentés Németh Szilárd közpénzjellegét elvesztő kétmilliárdja miatt

A csepeli birkózócsarnok különös építési konstrukciója verte ki a biztosítékot. Szél Bernadett lép.

Hűtlen kezelés gyanújával tesz feljelentést ismeretlen tettes ellen az LMP társelnöke: Szél Bernadett a parlamentben hétfőn napirend előtt felszólalásában jelentette be, hogy hatósági eljárást indítana, amiért a Németh Szilárd saját lakcímére nemrég bejelentett alapítvány 2 milliárd forint közpénzt kap és vesz át alapítványi tulajdonba egy csepeli birkózóiskola létrehozására – méghozzá éppen a Németh Szilárd által elnökölt Magyar Birkózó Szövetségtől.

Szél kérdésünkre elmondta, még hétfőn benyújtják a Polt Péter legfőbb ügyésznek címzett feljelentést az ügyben. A Magyar Nemzethez is eljuttatott beadványban úgy fogalmaznak, hogy a Németh Szilárd lakhelyére bejegyzett szervezet egy magánalapítvány, amit csak április 10-én vett nyilvántartásba a Fővárosi Törvényszék, így az  tényleges tevékenységet nem végzett, és „alapítása időpontjából következően közhasznú jogállással sem rendelkezik.”

Jogi következményeket emlegetett korábban az MSZP is, hétfőn pedig nyílt levélben kérdezték a szocialisták Némethet, miért volt szükség az állami támogatás az általa létrehozott alapítványhoz való áthelyezésére, ami a párt szerint minimum felveti a pénzmosás gyanúját.

A Magyar Birkózó Szövetség azért adta át a pénzt az alapítványnak, hogy létrehozzák  a Kozma István Magyar Birkózó Akadémiát (KIMBA). Az akadémia a pénzből birkózócsarnokot és sportlétesítményeket építtet.

A döntés így felülírja a kerületi terveket is: birkózócsarnok építését régóta tervezgette a csepeli önkormányzat, 2015-ben 100 milliós önerőt különítettek el a célra, amihez az Emberi Erőforrások Minisztériumától nyertek el pályázat útján további 400 millió forintot.

Május 26-án azonban villámcsapásként érte a képviselő-testületet Borbély Lénárd polgármester egy nappal korábbi előterjesztése, ahogy ez Hudák János kerületi Párbeszéd-képviselő döbbent blogbejegyzéséből is kiderül: a korábban tervezett összeg helyett 2 milliárdos állami támogatással épülhet meg a KIMBA csarnoka, a beruházást és fejlesztési pénzeket a Németh Szilárd-féle Magyar Birkózó Akadémia Alapítvány (MBAA) viszi tovább, a tulajdonjogokkal együtt.

Hudák János az említett blogbejegyzésében így érvelt:

„Mások is és jómagam is azért szólaltunk fel, hogy a konstrukció veszélyeire hívjuk fel a figyelmet. Hiszen a csarnok, megépítése után, egy olyan magánalapítvány tulajdona lesz, amelynek döntéseibe sem a csepeli önkormányzat, sem a birkózószövetség, sem a magyar állam nem szólhat bele – miközben 2 milliárd forint közpénzből épül meg a beruházás.”

Az is különös, hogy a képviselő-testület – Hudák szavai alapján – nem tudott a 2 milliárdos tőkéről, pedig már egy tavaly decemberi kormányhatározat elkülönítette ezt az összeget a csepeli birkózócsarnok építésére és a birkózószövetség számára.

Borbély Lénárd ráadásul nemcsak a projekt egészétől szabadult meg: az egyszerű többséggel átvert javaslattal Németh alapítványának adták az Emmitől elnyert 400 milliós pályázati összeget, a birkózócsarnok már elkészült építési terveit és magát a telket is.

A Hollandi út 8. szám alatti, közel 29 ezer négyzetméteres kivett építési telek ráépítési jogát mindössze 35 millió forint plusz áfa értéken adták el az alapítványnak, ami mélyen áron alul összegnek tűnik.

Némi haszon ugyanakkor, hogy így nem kell befizetniük a beruházáshoz elkülönített, 100 milliós önerőt.

Az eseményekről időrendi összefoglalót készítettünk, amelyből kiderül, hogy Németh Szilárd kényelmesen előkészülhetett a sporttámogatás átcsatornázására:

Ami az alapítvány irányítását illeti, a Magyar Birkózó Szövetség előterjesztése Gál Balázst nevezi meg a szervezet képviselőjének, az alapítvány kurátorának. Pákozdi József, a csepeli önkormányzat közrendvédelmi és közbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke kérdésünkre úgy fogalmazott, hogy Gál Balázs Németh Szilárd asszisztense,  intézi Németh ügyeit -emellett Gál külsős tagként a közrendvédelmi bizottságban is szerepet vállal.

Kérdés, hogy mi lesz a csepeli önkormányzat által korábban elnyert, majd az alapítványnak átadott 400 millió forintos összeggel – az alapítvány vagyonát gyarapítja majd, vagy visszautalják az Emberi Erőforrások Minisztériumának.

A birkózószövetség által jegyzett előterjesztésből az is egyértelmű, hogy a KIMBA nem áll meg majd a csarnoképítés költségeinél: a beruházás – kollégium és komplett rendezvényközpont szerepel a tervekben – teljes költségét 4,4 milliárd forintra becsülték. Hogy honnan lesz pénz a további fejlesztésekre, egyelőre nem látható, mint ahogy az sem, milyen bevételekből lehet majd fenntartani az akadémiát és a csarnokot.

Gál Balázstól levélben kértünk felvilágosítást: szerettük volna megtudni, hogy az általa képviselt szervezet magánalapítvány vagy közhasznú, és hogy mi a tervük a csepeli önkormányzat által átadott 400 milliós önkormányzati forrással.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a birkózóakadémia a komplexum felépítése után milyen összegekből, támogatásokból tartja majd fent magát – ha érkezik válasz, frissítjük cikkünket.

Telefonon elértük Németh Szilárdot is, ám ő kérdéseinket végig sem hallgatva csak annyit mondott, hogy szerdán egy órakor sajtótájékoztatót tart a témában.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Orbán Viktor: Visegrádi partnereink készek ismét segíteni a magyar határvédelmet
A magyar miniszterelnök azt kérte visegrádi partnereitől, hogy ha újabb jelentős migrációs mozgás indul Törökország felől Európa irányába, akkor küldjenek határvédelmi erőket Magyarország déli határaira.

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Poszt-trauma

Kispest-Zugló végállomás
Lackner nyakig benne van a Karácsony-kampányban.

Bujkál Lackner és Kránitz

Drogpartik Kispesten
A Magyar Nemzet által nyilvánosságra hozott hangfelvételek szerint több kispesti szocialista politikus is rendszeresen kábítószert fogyaszthatott.

Fűt-fát

Karácsony keresztbe tehet az állatkert fejlesztésének
Fűt-fát ígér Karácsony Gergely. Megválasztásakor bedobta, hogy leállítja a Liget Budapest projektet. Ezt tegnap úgy korrigálta, hogy a Városligetben nem kaphat új épület építési engedélyt.

Aktuális

Aláírták az új megállapodást az Egyesült Királyság kiválásának feltételeiről
A jogilag kötelező érvényű egyezmény mellett elfogadták a jövőbeli viszonyrendszer körvonalait felvázoló, módosított politikai nyilatkozatot is, miután egyetértésre jutottak a tárgyalódelegációk.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …