Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 20., vasárnap, Vendel napja
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/haveri-szerzodesek-lazareknal-3895200/

Haveri szerződések Lázáréknál

Martonyi János fiának cége és Giró-Szász András vállalkozása is kapott megbízást.

Összesen több mint 22 milliárd forint értékben osztott támogatásokat, és kétmilliárd forint értékben kötött szolgáltatási szerződéseket a Lázár János vezette Miniszterelnökség – derült ki a tárca által közzétett, tavaly október és december 15. közötti időszakra vonatkozó összesítésekből.

A szolgáltatási szerződésekről szóló listán több ügyvédi iroda is szerepel, a Miniszterelnökség például júniusban egy évre 56 millió forintról szóló megbízási szerződést kötött Martonyi János egykori külügyminiszter fiának cégével, a Martonyi Ügyvédi Irodával. Jól járt a Bánáti Jánoshoz, a Magyar Ügyvédi Kamara elnökéhez köthető Bánáti Ügyvédi Iroda is, amellyel októberben 21 millió forintos szerződést kötöttek.

A Miniszterelnökség november végén Rogán Antal Pasa parki szomszédjának, Csetényi Csabának a cégeivel is szerződött, a Network 360 Reklámügynökség Kft. és Affiliate Network Kft. ugyanis több mint tízmillió forintot számlázhat különböző kiadványok elkészítéséért.

Régóta nem szerepelt, ám ezen a kifizetési listán ismét megjelent a Strategopolis Stratégiai Elemző és Kommunikációs Tanácsadó Kft., amely Giró-Szász András volt kormányszóvivő vállalkozása. A társaság 17 millió forintért szerződött a Lázár János vezette tárcával, méghozzá infokommunikációs ágazati monitoringelemzés készítésére. A szerződés teljesítésének végdátuma tavaly december közepére esett. Érdekes, hogy a Strategopolis gyakran indult közbeszerzéseken a kormányzati szürkeállománynak számító Századvég Politikai Iskola Alapítvány és a hozzá kapcsolódó Századvég Gazdaságkutató Zrt.-vel. Utóbbi társaságok azonban tavaly egyáltalán nem indultak közbeszerzési eljárásokon, noha korábban több milliárd forint értékben egymás után nyerték a közbeszerzéseket.

A csaknem 49 tételt felsoroló listán kisebb összegű szerződések is szerepelnek, az egyebek mellett vezetőképzéssel és kommunikációs tréningekkel foglalkozó Grow Education Kft. például 1,8 millió forintért tartott képzéseket a tárcának, míg a neves igazságügyi festményszakértő, Einspach Gábor 450 ezer forintért végzett értékbecslést.

Nagyobb összegű szerződést kötöttek viszont december elején az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társasággal. A cég júniusig több mint 230 millió forintért tervellenőri, műszaki ellenőri, valamint lebonyolítással kapcsolatos munkákat végez a budavári karmelita kolostor – azaz a Miniszterelnökség leendő otthonának – átépítésével összefüggésben.

A Miniszterelnökségnek a karmelita kolostorba való áttelepítésére egyébként eredetileg 14 milliárd forintot szántak, de – mint ahogyan arról korábban beszámoltunk – a költözés egyre többe kerül. A korábban nagyjából 20 milliárd forintra emelt keretösszeg egy decemberi kormányhatározat értelmében tovább emelkedik, Orbán Viktor irodáinak egyedi belsőépítészeti kialakítására ugyanis további 3,9 milliárd forintot költenek el. A karmelita kolostor felújítása várhatóan 2017 novemberére készül el. A kormányfő irodája dunai panorámás óriáserkélyt is kap, emiatt teljesen át kellett építeni a világörökség részét képező épület tetejét.

A Miniszterelnökség egy másik – több mint száz tételből álló – listát is közzétett, amelyen a tárca által adott támogatásokat sorolják fel az október és december 15. közötti időszakra vonatkozóan. A Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány (HDKE) összesen csaknem 150 millió forintot kapott, ezt a pénzt felújítási munkákra – például a Holokauszt Emlékközpont megújítására – költhetik.

Breuer Péter újságíró cége, a Breuer Press Production Kft. 20 millió forintot számlázhat, a Miniszterelnökség ugyanis ennyivel támogatja a Heti szakasz című magazinműsort a novembertől 2017 júliusáig tartó időszakban. Az állami rádióban zsidó vallási műsort vezető Breuer Péter egyébként a Fidesz-frakcióval is szerződésben áll, a Népszava információi szerint ugyanis 2,7 millió forintért ad tanácsokat.

A hazai szakszervezetek közül 130 millió forintot kapott a Magyar Szakszervezeti Szövetség, míg 40 millió forint jutott az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülésnek, 150 millió forint a Munkástanácsok Országos Szövetségének, illetve 180 millió forint a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájának. Ezt a pénzt az állammal folytatott egyeztető fórumok működtetésére fordíthatják.

###HIRDETES2###

A Miniszterelnökség kimutatása szerint 20 millió forintot kapott a szlovákiai Pro Civis Polgári Társulás, amelynek vezetője Őry Péter, a Magyar Közösség Pártja országos tanácsának elnöke. Jutott pénz azonban a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségének is: ötmillió forintot költhetnek kommunikációs fejlesztésre, ezen belül pedig a Bélyegvilág című szaklap kiadására és terjesztésére, valamint egy honlap létrehozásának támogatására.

KDNP-s borozás

A Népszava kikérte az Országgyűlés Hivatalától a 2016-os, a parlamenti frakciók által kötött szerződések adatait. Ezekből többek közt az derül ki, hogy rendkívül nagyvonalúan költötték az adófizetők pénzét. A legérdekesebbek a kereszténydemokraták által kötött szerződések: a KDNP nagy összegeket fordított alkoholos italok, borok és pálinkák beszerzésére. A Bortársaság Boltok Kft.-től több mint 1,2 millió forintért rendeltek italokat, de a Pannonhalmi Apátsági Pincészet Kft.-től is vásároltak. Több mint 85 ezer forintra rúgott számlájuk a Medicina Hungaricum Pálinkaháznál is. (MN)

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Boris Johnson kért is halasztást, meg nem is
Újra az EU térfelén pattog a labda brexitügyben: teljes mértékben az állam-és kormányfők belátásán múlik, hogy a miniszterelnök vagy a – látszólag működésképtelen – londoni parlament iránymutatását követik.

Poszt-trauma

Gyurcsányék az SZDSZ hangján gyalázzák a magyarokat
El a kezekkel a kommunistáktól!

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Premier League

Mit tegyünk, ha Klopp-pal csal a feleségünk?
Különösen fájó lehet egy Manchester United szurkolónak, hogy fut a Liverpool szekere. A legnehezebb talán az egészben, hogy a siker kulcsát, Jürgen Kloppot képtelenség nem szeretni.

Nincs megállás

Karácsonynak lesz stop, nem a stadionoknak
Nem fogja tudni leállítani a nagy világversenyekhez kapcsolódó létesítmény fejlesztéseket Karácsony Gergely, mivel azok kiemelt beruházások és állami tulajdonú területen valósulnak meg.

Aktuális

Apolló a szürke zónában
Walid al-Aqqad gázai kertjében korinthoszi oszlopmaradványokat látni. Az épületen belül a bronzkortól az iszlám kalifátusokon át az oszmán, majd a brit uralom idején készült műremekek láthatóak.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …