Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 19., szombat, Nándor napja
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/husegeskuket-is-hallani-az-egyhazi-vezetoktol-3866207/

Hűségesküket is hallani az egyházi vezetőktől

Nem előzmény nélküli a hódmezővásárhelyi plébános nyílt kampánybeszéde. Márfi Gyula Európa kapcsán már fajelméletről is szónokolt.

Országszerte nagy felháborodást keltett, hogy a hódmezővásárhelyi plébános kormánypárti kortesbeszédet mondott vasárnap a templomban. Németh László azért emelkedett szólásra, hogy a híveket arra buzdítsa: szavazzanak a Fidesz jelöltjére a február 25-én esedékes időközi polgármester-választáson. Bár lépése több okból is újszerűnek hat – érveit jórészt anyagi okokkal támasztotta alá –, egyáltalán nem előzmény nélküli. A vallási vezetők ugyanis egyértelműen közszereplőnek számítanak, ezért logikus, ha fontos közéleti kérdésekben megnyilvánulnak, ugyanakkor az is beszédes, amikor bizonyos esetekben csendben maradnak.

Emlékezetes példa, amikor Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke augusztus 20-i ünnepi beszédében egy „belső veszélyre” figyelmeztetve feddte meg a kormányt, amiért a kabinet növelte a lombikbébiprogram támogatását. A püspök interjút adott lapunknak, és arra a felvetésre, hogy „az egyház azt kívánja-e a kormánytól, hogy ne támogassa a lombikbébiprogramot”, Veres úgy felelt: – Ilyen kérést nem fogalmaztunk meg, mert nyilván a kormány saját belátása szerint cselekszik. De – folytatta – mint a katolikus egyház egyik papja, illetve püspöke, kötelességemnek érzem erre figyelmeztetni, mint ahogy az abortusszal szemben is számtalanszor felemeljük a szavunkat.

Ugyanakkor nagyobb a csend, ha a korrupcióról van szó. Emlékezetes, a Magyar Nemzet megírta, hogy noha több mint húsz esztendeje még nyilvános körlevélben tiltakozott a Magyar Katolikus Egyház a korrupció ellen, Ferenc pápa vesztegetést elítélő gondolatai kapcsán azonban most nem adtak ki központi támogató nyilatkozatot, ahogy a többi történelmi egyház sem. Amikor lapunk a katolikus egyházfő korrupció- és maffiaellenes gondolati kapcsán a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciánál érdeklődött, akkor a már említett, 1996-os dokumentumra utaltak vissza.

Fabinyi Tamás evangélikus és Beer Miklós katolikus püspök viszont többször is felemelte szavát a korrupció ellen. Előbbi lapunknak adott interjújában úgy fogalmazott: „a mai magyar társadalom legnagyobb nyomorúságának” érzi a korrupciót. Beer pedig amellett, hogy rendszeresen prédikál a témában, kimondta azt is, hogy „a korrupció – a mögötte lévő önzéssel – borzasztó világot teremt”. Emlékezetes, hogy ők ketten megnyilvánultak egy másik fontos ügyben, a menekült-/migránskérdésben is. A menekültek világnapjára készült nyilatkozatukban támogatásukról biztosították a menekülteket, és kértek másokat is, hogy tegyenek hasonlóképpen.

A migránskérdésben egyébként a lehető legszéttartóbban nyilatkoznak meg az egyházfők. Beer és Fabinyi álláspontján van például Székely János szombathelyi megyés püspök, aki az őcsényi felzúdulás után kijelentette, hogy szívesen vendégül látja néhány napra a gyerekcsapatot a püspökségen. Ugyanezen eset kapcsán teljesen máshogy reagált Erdő Péter esztergom–budapesti érsek: lényegében néma maradt. Amikor a Hír TV arról szerette volna megkérdezni, nem tartja-e szükségesnek az egyházi figyelemfelhívást a menekültek ügyében, akkor Erdő ellépett a mikrofontól és annyit mondott: „Ezt nem tudom.”

Márfi Gyula veszprémi érsek viszont nagyon is sokszor nyilvánul meg a migráció kérdésében, és akkor sem rest, ha az Európai Unió vezetőit kell ostorozni, vagy a jelenlegi magyar kormányt dicsérni. A Pannon Egyetem újévi fogadásán például úgy fogalmazott, hogy Európa vezetése hirdeti a multikulturalizmust, közben pedig ide telepíti a legszigorúbb monokultúrát (itt vélhetően a kontinensre nehezedő migrációs nyomásra utalhatott), amely megveti Európa zenéjét és képzőművészetét. Szerinte olyan totalitárius rendszert telepítenek be, ami a náci fajelméletre hasonlít, viszont pozitív jelnek tartja, hogy „hazánkban a polgári vezetők többsége vagy vallásos, vagy mindenképpen hívő”.

A szeged-csanádi püspök, Kiss-Rigó László pedig migrációügyben tett kijelentései miatt magyarázkodásra kényszerült: ő ugyanis a The Washington Post 2015-ös cikke szerint arról beszélt, hogy Ferenc pápa nincs tisztában a menekültügyi helyzettel.

 

A püspök szerint a katolikus egyházfő azért téved, mert „a távolból nem lehet megítélni, miféle emberek jönnek át a határon [ ] olyasfélék, akik nem fogadják el a vizet és ennivalót, sőt, kövekkel dobálják meg, akik segíteni akarnak nekik”. Kiss-Rigó szavai – aki egyébként gyakori vendég az általa felszentelt felcsúti aréna VIP-páholyában – feltűnően egybecsengenek a kormánypárt és holdudvarának leegyszerűsítő szólamaival. A püspökség égisze alatt működő futballcsapat rendszeresen kap busás állami támogatásokat, például stadionépítésre.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

A szuperkötvény lett a favorit a piacon
Az Államadósság-kezelő Központ harmadik negyedéves, friss adatai szerint mára egyértelműen a Magyar Állampapír Plusz lett a legkeresettebb konstrukció a piacon.

Poszt-trauma

Gyurcsányék az SZDSZ hangján gyalázzák a magyarokat
El a kezekkel a kommunistáktól!

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Premier League

Mit tegyünk, ha Kloppal csal a feleségünk?
Különösen fájó lehet egy Manchester United szurkolónak, hogy fut a Liverpool szekere. A legnehezebb talán az egészben, hogy a siker kulcsát, Jürgen Kloppot képtelenség nem szeretni.

Nincs megállás

Karácsonynak lesz stop, nem a stadionoknak
Nem fogja tudni leállítani a nagy világversenyekhez kapcsolódó létesítmény fejlesztéseket Karácsony Gergely, mivel azok kiemelt beruházások és állami tulajdonú területen valósulnak meg.

Aktuális

Megkezdődött az olasz békemenet
A tömegben az olasz és a Liga hivatalos zászlója mellett katalán lobogókat is a magasba tartanak, de a magyar trikolór is felbukkan „Szabadságot Magyarországnak, szabadságot Európának!” felirattal.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …