Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 19., szombat, Nándor napja
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/hutlen-kezeles-gyanuja-miatt-tartottak-hazkutatast-4004789/

Hűtlen kezelés gyanúja miatt tartottak házkutatást

A Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai iratokat, számítástechnikai adatokat foglaltak le.

Az eljárás ismeretlen tettes ellen indult. A kommunikációs szolgálat este a Police.hu-n azt közölte: több helyszínen hajtottak végre házkutatást, amelyek során a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai iratokat, számítástechnikai adatokat foglaltak le. A nyomozásba igazságügyi szakértőt is bevonnak – tették hozzá.

Ismert: a rendőrség nagy erőkkel szállt ki hétfő reggel a Norvég Civil Támogatási Alap forrásait koordináló Ökotárs Alapítvány budapesti irodájához.

Az Index beszámolója alapján délután hatkor a rendőrök hazakísérték a lakására Móra Veronikát, az Ökotárs Alapítvány vezetőjét, hogy elhozhassa a laptopját. Eközben a Hvg.hu arról tudósított: az Ökotárs székhelye előtt pár százan tüntettek, majd elindultak az alapítvány könyvelését végző Demnet székhelyére. A demonstráció a hvg.hu beszámolója szerint negyed nyolckor ért véget, ezt követően a szervezők levetítették A tanú című filmet.

Móra Veronika hétfő este a távirati irodának elmondta: a dokumentumokon és számítógépes adatokon kívül az ő laptopját foglalták le, amely a cég tulajdonában van, de az ő kizárólagos használatában. Mivel a laptop otthon volt, a lakására is kimentek a nyomozók. Elmondása szerint egy másik munkatárs lakására ment ki a rendőrség olyan régebbi dokumentumok miatt, amelyeket helyhiány miatt tartottak az irodán kívül.

Az MTI kérdésére, hogy a nyomozók előállítottak, illetve őrizetbe vettek-e valakit az alapítvány munkatársai közül, azt felelte: a házkutatáson és lefoglaláson kívül más intézkedés nem történt. A további eljárást illetően konkrétumokat nem tudunk – tette hozzá.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) pénteken beperelte a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt (Kehi), miután a hivatal megtagadta a civil szervezet közérdekűadat-igénylését. A szervezet elítéli a Nemzeti Nyomozó Iroda hétfői házkutatását az Ökotárs Alapítvány budapesti irodájában.

Az Ökotárs Alapítvány körüli botrány április elején kezdődött, miután Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter levélben nehezményezte, hogy miként használják fel a Norvég Alap támogatásait. A Magyar Nemzet szeptember 3-i számában tette közzé azt az értesülését, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal által „a Norvég Alap ellenőrzése során vizsgált egyik szervezet hat év alatt csaknem százmillió forint kölcsönt adott tizenhét civil egyesületnek, illetve alapítványnak úgy, hogy a gyanú szerint erre nem volt engedélye. Az ügyben büntetőfeljelentés született és piacfelügyeleti eljárás indult.”

A Kehi ezután az MTI érdeklődésére közölte: a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűncselekményének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tett az országos rendőrfőkapitánynál, illetve piacfelügyeleti eljárást kezdeményezett a Magyar Nemzeti Banknál. Azt azonban, hogy mely szervezetről van szó, nem közölte. A Kehi szerint a vizsgált szervezet több mint egy tucat egyesület, illetve alapítvány részére mintegy öt éven keresztül nyújtott pénzkölcsönöket.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára májusban jelentette be, hogy a Miniszterelnökség felkéri a Kehit a Norvég Alap felhasználásának teljes körű vizsgálatára. Hozzátette: az átfogó vizsgálat célja az, hogy tisztázzák, megáll-e az a magyar kormányzati gyanú, amely szerint a Norvég Alap hazai felhasználásakor áttételesen politikai szervezeteket vagy hozzájuk szorosan kötődő civil szervezeteket támogattak.

Az Együtt–PM politikai koncepciós eljárás részének tartja, hogy a rendőrség hétfőn nagy erőkkel vonult ki az Ökotárs Alapítványhoz. Az ellenzéki pártszövetség az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, továbbra is biztosak abban, hogy az Ökotárs a magyar jogszabályok teljes betartása mellett működik és a társadalomnak hasznos tevékenységet végez.

Az MSZP szerint sem jogi, sem eljárási indoka nem lehet annak, hogy a készenléti rendőrség tagjai szállják meg egy civil alapítvány irodáját. Bárándy Gergely, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának szocialista alelnöke hétfőn azt közölte az MTI-vel, hogy egy ilyen akcióval szerinte megfélemlítik a teljes civil szférát. Jogállamban még egy esetleges törvénysértés gyanúja sem indokolja a rendőrállami gyakorlatot idéző fellépést – fogalmazott a politikus.

A Demokratikus Koalíció (DK) arra szólította fel a kormányt, hogy hagyjon fel a félelemkeltéssel és a civil szféra elleni támadásokkal. Molnár Csaba, az ellenzéki párt ügyvezető alelnöke hétfői közleményében azt írta: a kormány civil szervezetek elleni támadása újabb mérföldkőhöz érkezett, mert míg „eddig csak NAV-ellenőrzésekkel és sajtónyilatkozatokkal helyeztek nyomást a civil szférára, mára azonban a félelmet keltő rendőri akcióktól sem vonakodnak már”.

Az LMP hétfőn közleményben tiltakozott az Ökotárs Alapítvány budapesti irodájában tartott rendőrségi házkutatás ellen, amelyet a civilek megfélemlítésének tart az ellenzéki párt. Az LMP az MTI-hez eljuttatott közleményében felháborítónak nevezte, hogy a „hatóságok az Ökotárs Alapítvány elleni eljárásban megfélemlítő módon lépnek fel”. Az alapítvány elleni rajtaütések világossá teszik, hogy a hatalom számára az az elsődleges, hogy erőt mutathasson fel kritikusaival szemben, az igazság felderítése mellékes – írta az LMP, kiemelve: tiltakoznak az eljárás ellen, és követelik, hogy a „hatóságok azonnal indokolják meg, miért és miért így volt szükség a civilek elleni támadásra”.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

A szuperkötvény lett a favorit a piacon
Az Államadósság-kezelő Központ harmadik negyedéves, friss adatai szerint mára egyértelműen a Magyar Állampapír Plusz lett a legkeresettebb konstrukció a piacon.

Poszt-trauma

Gyurcsányék az SZDSZ hangján gyalázzák a magyarokat
El a kezekkel a kommunistáktól!

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Premier League

Mit tegyünk, ha Kloppal csal a feleségünk?
Különösen fájó lehet egy Manchester United szurkolónak, hogy fut a Liverpool szekere. A legnehezebb talán az egészben, hogy a siker kulcsát, Jürgen Kloppot képtelenség nem szeretni.

Nincs megállás

Karácsonynak lesz stop, nem a stadionoknak
Nem fogja tudni leállítani a nagy világversenyekhez kapcsolódó létesítmény fejlesztéseket Karácsony Gergely, mivel azok kiemelt beruházások és állami tulajdonú területen valósulnak meg.

Aktuális

Megkezdődött az olasz békemenet
A tömegben az olasz és a Liga hivatalos zászlója mellett katalán lobogókat is a magasba tartanak, de a magyar trikolór is felbukkan „Szabadságot Magyarországnak, szabadságot Európának!” felirattal.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …