Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 18., péntek, Lukács napja
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/iden-nem-emelik-a-kozmunkasok-beret-3966402/

Idén nem emelik a közmunkások bérét

Sohasem volt még ekkora szakadék a közmunkások fizetése és a minimálbér között.

Bár a korábbi években rendszerint már decemberben döntött a kormány a közfoglalkoztatottak következő évi béréről, tavaly év végén hiába vártak erre az érintettek, nem született meg az erről szóló kormányrendelet. Így januárban úgy kezdett dolgozni 200 ezer közfoglalkoztatott, hogy nem tudta, hónap végén mennyit fog keresni. Mindenki emelésre számított, hiszen a minimálbér bruttó hatezer forinttal, közel hat százalékkal nőtt. A korábbi években a közmunkások fizetését rendre ehhez igazították úgy, hogy körülbelül a minimálbér 76-77 százalékát tegye ki. Tavaly ráadásul 1,6 százalékos infláció is volt, vagyis ahhoz, hogy megőrizzék értéküket a közfoglalkoztatásban fizetett bérek, legalább ekkora mértékű emelésre lett volna szükség.

Lapunk többször is érdeklődött a Belügyminisztériumnál arról, sor kerül-e idén a közmunkásbér emelésére, vagy évek után először csökken az érintettek reáljövedelme, de minden esetben azt a választ kaptuk, hogy a közfoglalkoztatottak idei béréről a kormány dönt majd, ami azt jelzi, a szaktárca előterjesztést tett az emelésre.

A kormány azonban a napokban másként határozott, amit a Belügyminisztérium kérdésünkre meg is erősített. – A közfoglalkoztatási bér és a garantált közfoglalkoztatási bér a 2016. évben nem változik – írták. A közfoglalkoztatottak bruttó bére tehát a tavalyihoz hasonlóan idén is 79 155 forint, míg a középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott közfoglalkoztatottak garantált bére továbbra is 101 480 forint. Egy

8 órában dolgozó közmunkás így nettó 51 847 forintot vihet haza, szakképzettként pedig 66 469 forintot kap havonta.

A kabinet döntésével a korábbinál is kevesebbet ér a közmunkások fizetése, és minden eddiginél nagyobbra nőtt a különbség a közfoglalkoztatottak bére és a minimálbér között. Bár a közmunkások bére az elmúlt öt esztendőben minden évben emelkedett, 2012 óta csupán kismértékű volt a növekedés, így folyamatosan nőtt az eltérés a közfoglalkoztatottak fizetése és a minimálbér között. A kormány mostani döntése tovább mélyíti a szakadékot. A minimálbér idén 111 ezer forintra nőtt, vagyis míg 2011-ben még csak 21 ezer forint volt a különbség a két bruttó bér között, mára ez 31 845 forintra emelkedett. Míg 2012-ben a közfoglalkoztatottak fizetése a minimálbér bruttó összegének 77 százalékát tette ki, ma már alig éri el annak 71 százalékát. A garantált bérminimum a munkaerőpiacon 129 ezer forint, 27 500 forinttal több, mint amennyit egy szakképzett közfoglalkoztatott kap. A nettó béreket tekintve sem jobb a helyzet: egy szakképzett, garantált bérminimumon foglalkoztatott ember havi 85 785 forintot vihet haza, több mint 19 ezer forinttal többet, mint közfoglalkoztatott társa. A „sima” közfoglalkoztatotti bér és a minimálbér nettója közötti különbség 17 ezer forintról 22 ezer forintra emelkedett.

Fideszes politikusok korábban többször is hangoztatták, hogy a minimálbérnél alacsonyabb, de a különféle segélyeknél magasabb közfoglalkoztatási bér ösztönzőleg hat az emberekre, és segítheti a visszatérést az elsődleges munkaerőpiacra. Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára erről az állami televíziónak januárban azt mondta, a versenyszférának a kereskedelem az a területe, ahol a közmunkások a legkönnyebben el tudnak helyezkedni.

A kormány próbálja átterelni a közmunkásokat az elsődleges munkaerőpiacra, ennek érdekében újabb ösztönzőt is bevezettek: februártól már nem csak különböző képzésekkel igyekeznek versenyképessé tenni a közfoglalkoztatottakat a nyílt munkaerőpiacon, de anyagilag is ösztönzik őket, hogy lehetőleg minél előbb helyezkedjenek el, és ne az legyen a céljuk, hogy minél hosszabb időt töltsenek el közfoglalkoztatottként. Az érintettek azokra a hónapokra, amit közmunkásként töltöttek volna el, ám helyette elhelyezkedtek, munkabérükön felül a 22 800 forintos foglalkoztatást helyettesítő támogatást is megkapják. A Nemzetgazdasági Minisztérium számításai szerint idén mintegy 25-30 ezer elsődleges munkaerőpiacra kikerülő közfoglalkoztatott lenne jogosult a támogatásra, átlagosan 4 hónapig, vagyis a juttatás fejenként mintegy 100 ezer forint pluszpénzt jelenthet nekik.

Érdekes ugyanakkor, hogy mindeközben minden eddiginél többet, 340 milliárd forintot különített el a kabinet közfoglalkoztatásra. Tavaly 270 milliárd forint jutott erre, és ebből az összegből havi átlagban 213 ezer ember dolgozhatott. Ha a béreket nem emelik, akkor a pluszforrásból értelemszerűen a közmunkáslétszámot duzzasztják még tovább. Így tovább növelhetik papíron a már amúgy is a csúcson járó foglalkoztatottságot, igaz, a létszámból várhatóan idén már mintegy 250 ezer ember keres majd alig 51 ezer forintot.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Orbán Viktor: Visegrádi partnereink készek ismét segíteni a magyar határvédelmet
A magyar miniszterelnök azt kérte visegrádi partnereitől, hogy ha újabb jelentős migrációs mozgás indul Törökország felől Európa irányába, akkor küldjenek határvédelmi erőket Magyarország déli határaira.

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Poszt-trauma

Kispest-Zugló végállomás
Lackner nyakig benne van a Karácsony-kampányban.

Bujkál Lackner és Kránitz

Drogpartik Kispesten
A Magyar Nemzet által nyilvánosságra hozott hangfelvételek szerint több kispesti szocialista politikus is rendszeresen kábítószert fogyaszthatott.

Fűt-fát

Karácsony keresztbe tehet az állatkert fejlesztésének
Fűt-fát ígér Karácsony Gergely. Megválasztásakor bedobta, hogy leállítja a Liget Budapest projektet. Ezt tegnap úgy korrigálta, hogy a Városligetben nem kaphat új épület építési engedélyt.

Aktuális

Aláírták az új megállapodást az Egyesült Királyság kiválásának feltételeiről
A jogilag kötelező érvényű egyezmény mellett elfogadták a jövőbeli viszonyrendszer körvonalait felvázoló, módosított politikai nyilatkozatot is, miután egyetértésre jutottak a tárgyalódelegációk.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …