Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 18., péntek, Lukács napja
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/kevesebb-penz-elektromos-kutakra-3932568/

Kevesebb pénz elektromos „kutakra”

A korábban beharangozott források töredéke jut a töltőhálózat kiépítésére.

Tegnap jelent meg a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) elektromos töltőállomások létesítésére kiírt pályázata. Az 1,25 milliárd forintos keretösszegű vissza nem térítendő támogatásra a 15 ezernél nagyobb lélekszámú települések önkormányzatai pályázhatnak – ezt a nemzetgazdasági miniszter jelentette be sajtótájékoztatóján. Varga Mihály közölte, számításaik szerint a támogatásból mintegy ezer új e-töltőpont létesülhet országszerte. A pályázati kiírás szerint ez ötszáz töltőállomást jelent.

A miniszter elmondta, a pályázatokat szeptember 15-től lehet benyújtani, és azokat a keret kimerüléséig, de legfeljebb 2016. december 31-ig fogadják be. A tárca a fejlesztések támogatásával azt szeretné elérni, hogy Magyarország minden nagyobb településén elérhető legyen az elektromos járművek töltése közterületen – mondta. A miniszter az elért eredmények között említette, hogy jelenleg több mint ezer zöld rendszámú autó közlekedik az utakon, 2020-ig szeretnék elérni az 50 ezret. Ezt reális célnak nevezte, mivel a járművek árának és az üzemeltetési költségek csökkenésével a folyamat a következő években gyorsulhat. Az NGM ennek érdekében további támogatásokat dolgoz ki, ezek között említette például az otthoni töltők beszerzését is.

Varga Mihály ismertette a pályázati feltételeket is, mint mondta, a töltőállomásoknak bárki által, bármikor hozzáférhetőnek kell lennie, és az önkormányzatoknak legalább 5 évig vállalniuk kell az üzemeltetést. A meghirdetett támogatásra – ami akár 100 százalékos is lehet – megyei jogú városok, budapesti kerületek és a fővárosi önkormányzat is pályázhat. Utóbbi azért érdekes, mert a pályázatban is feltüntetett villámtöltők költsége körülbelül 8 millió forint, ám a legmagasabb támogatási összeg ez esetben csupán 3,2 millió forint lehet.

A miniszter beszélt arról is, hogy csaknem 100 töltőpont létesült egy éven belül egy tavaly meghirdetett pályázatból. Ez azért figyelemre méltó, mert lapunk az NGM tájékoztatása alapján alig két hónapja számolt be arról, hogy abból a 7 milliárd forintból, amit a tavalyi költségvetésben különítettek el az elektromobilitás fejlesztésére, még egyetlen elektromos „kutat” sem létesítettek. Akkor az NGM még azt közölte, az infrastruktúra kialakítása előkészítő fázisban tart. A szóban forgó 7 milliárd forintos összeget egyébként a szén-dioxid-keret értékesítéséből származó bevételekből különítették el, ezért sem világos, hogy miért csökkent 1,25 milliárdra a támogatási összeg.

Bár Európa-szerte számos ország több ezer eurós kedvezményt biztosít az elektromos autók vásárlásához, hazánkban szinte csak a parkolás ingyenes. A legolcsóbb ilyen autó többe kerül, mint amennyit egy-egy budapesti lakásért fizetni kell.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Orbán Viktor: Visegrádi partnereink készek ismét segíteni a magyar határvédelmet
A magyar miniszterelnök azt kérte visegrádi partnereitől, hogy ha újabb jelentős migrációs mozgás indul Törökország felől Európa irányába, akkor küldjenek határvédelmi erőket Magyarország déli határaira.

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Poszt-trauma

Kispest-Zugló végállomás
Lackner nyakig benne van a Karácsony-kampányban.

Bujkál Lackner és Kránitz

Drogpartik Kispesten
A Magyar Nemzet által nyilvánosságra hozott hangfelvételek szerint több kispesti szocialista politikus is rendszeresen kábítószert fogyaszthatott.

Fűt-fát

Karácsony keresztbe tehet az állatkert fejlesztésének
Fűt-fát ígér Karácsony Gergely. Megválasztásakor bedobta, hogy leállítja a Liget Budapest projektet. Ezt tegnap úgy korrigálta, hogy a Városligetben nem kaphat új épület építési engedélyt.

Aktuális

Aláírták az új megállapodást az Egyesült Királyság kiválásának feltételeiről
A jogilag kötelező érvényű egyezmény mellett elfogadták a jövőbeli viszonyrendszer körvonalait felvázoló, módosított politikai nyilatkozatot is, miután egyetértésre jutottak a tárgyalódelegációk.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …