Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 18., péntek, Lukács napja
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/magyarorszag-kesz-a-szabadkereskedelmi-egyezmeny-vetojara-4049127/

Magyarország kész a szabadkereskedelmi egyezmény vétójára

„Ha olyan mértékben sérti a magyar érdekeket, akkor nem fogjuk aláírni.”

A Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára szerint többek között ilyen, a vétóra okot adó kérdés a génmódosított termékektől való mentesség, amelyet az alaptörvény is rögzít. „Hogy ha olyan mértékben sérti a magyar érdekeket, akkor nem fogjuk aláírni, hát ez teljesen nyilvánvaló, de nem csak mi vagyunk így ezzel, a németek is így vannak ezzel” – fogalmazott Mikola István.

A kilátásba helyezett vétó nem jelent garanciát az LMP társelnöke szerint. Schiffer András is a Hír TV háttérműsorának vendége volt, ahol azt mondta: ki kell állni, és világosan le kell szögezni, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió között tervezett szabadkereskedelmi megállapodás teljes mértékben ellentétes Magyarország érdekeivel.

„Orbán Viktor és a kormány tagjai 2014-ben több olyan kijelentést tettek, hogy a szabad kereskedelem önmagában jó, önmagában hasznos. Itt van világnézeti különbség köztünk. A szabad kereskedelem főként egy gyengébb perifériális, félperifériális ország számára, de az az igazság, hogy hosszú távon az egész bolygó számára is pusztulást jelent. Egy friss amerikai kutatás szerint, ha ez az egyezmény megköttetik az USA és Európa között, az az egész Európai Unión belül 600 ezer munkahely megszűnésével jár” – mondta az LMP társelnöke.

Ismert, Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője nemrégiben arról beszélt, hogy a kormányra nehezedő külföldi nyomásgyakorlás mögött a szabadkereskedelmi egyezmény terve áll, amelynek előnyeiről és hátrányairól „őszintén kellene beszélni”, a megállapodást nem lehet „ráerőltetni” Közép-Európára. Úgy látszik azonban – folytatta –, az Egyesült Államok nagykövetségei nem akarnak nyílt vitát, „ki akarják erőszakolni” a megállapodás ratifikálását minden európai államban.

Hozzátette: egy rossz szabadkereskedelmi egyezmény ugyanolyan következményekkel járna Magyarországnak, mint egy rossz IMF-megállapodás. Hozzátette ugyanakkor, a tervezett egyezménynek vannak előnyös pontjai, hiszen hozzáférhetővé teszi az amerikai piacot az exportképes magyar vállalatok számára, „csak ügyelni kell arra, hogy az egyezmény potenciális előnyeit ne nyomják agyon a várható hátrányok”.

Mint azt a Magyar Nemzet megírta, a tervezet egyik legvitatottabb pontja, hogy országokat is beperelhetnének a jövőben azok a multinacionális vállalatok, amelyek kevesebb profitot tudnak termelni egyes kormányok piac- és fogyasztóvédő intézkedései miatt. Csath Magdolna közgazdász szerint kimondottan gyanús, hogy nagyon titkolják a tervezet részleteit, még az európai parlamenti képviselők elől is.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Orbán Viktor: Visegrádi partnereink készek ismét segíteni a magyar határvédelmet
A magyar miniszterelnök azt kérte visegrádi partnereitől, hogy ha újabb jelentős migrációs mozgás indul Törökország felől Európa irányába, akkor küldjenek határvédelmi erőket Magyarország déli határaira.

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Poszt-trauma

Kispest-Zugló végállomás
Lackner nyakig benne van a Karácsony-kampányban.

Bujkál Lackner és Kránitz

Drogpartik Kispesten
A Magyar Nemzet által nyilvánosságra hozott hangfelvételek szerint több kispesti szocialista politikus is rendszeresen kábítószert fogyaszthatott.

Fűt-fát

Karácsony keresztbe tehet az állatkert fejlesztésének
Fűt-fát ígér Karácsony Gergely. Megválasztásakor bedobta, hogy leállítja a Liget Budapest projektet. Ezt tegnap úgy korrigálta, hogy a Városligetben nem kaphat új épület építési engedélyt.

Aktuális

Aláírták az új megállapodást az Egyesült Királyság kiválásának feltételeiről
A jogilag kötelező érvényű egyezmény mellett elfogadták a jövőbeli viszonyrendszer körvonalait felvázoló, módosított politikai nyilatkozatot is, miután egyetértésre jutottak a tárgyalódelegációk.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …