Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 19., szombat, Nándor napja
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/mara-a-tek-is-fesztivalszervezove-valt-3876066/

Mára a TEK is „fesztiválszervezővé” vált

A hazai fesztiválszervezők sem hagyják figyelmen kívül a terrorveszélyt. Elmondták, mivel készülnek.

A londoni és manchesteri terrortámadások után további merényletekre számítanak a következő hetekben az európai titkosszolgálatok. Terrorveszély miatt fújták le egy hete Berlinben a Rock am Ring fesztivált, pedig kilencvenezren váltottak jegyet előzetesen. Magyarországon már hosszú évek óta fut a nyári fesztiválszezon olyan rendezvényekkel, melyek ezres, tízezres, sőt a Sziget esetében százezres nagyságrendben vonzanak nézőket, köztük rengeteg külföldit is. Lapunk arra volt kíváncsi, a közelmúltban történt támadások nyomán a szervezők változtattak-e az eddigi biztonsági intézkedéseken.

A Szigeten már tavaly jelentősen változtattak a beléptetés rendjén és a biztonsági intézkedéseken, ehhez képest jelentősebb módosítások idén nem lesznek, de azért néhány lépéssel igyekeznek még fokozni a biztonságot – mondta kérdésünkre Benis Dániel, a fesztivál technikai vezetője. A Sziget vendégei eleve egy vócsert, részvételre jogosító igazolást tudnak megvásárolni, és ahhoz, hogy ennek fejében megkapják a belépésre jogosító karszalagot, érvényes fényképes okmánnyal kell igazolniuk magukat. Ezzel adataik bekerülnek egy olyan adatbázisba, ami alkalmas a hamis vagy lejárt okmányok kiszűrésére is.

A beléptetőkapuknál „rejtett és demonstratív technikai eszközök” révén szűrik ki a csomagokban az esetleges fegyvert és veszélyes tárgyakat, anyagokat. Benis szerint a beléptetés leginkább a reptereken már általánossá vált gyakorlathoz hasonlítható. Ezenkívül a fesztivál területén kamerarendszer is működik, ráadásul arcfelismerő funkcióval a könnyebb azonosításért. Magyarországon a törvények alapján minden nagyobb, tízezer főnél több nézőt vonzó rendezvényre már úgynevezett operatív törzset, központot kell a szervezőknek felállítaniuk, ennek tagjai lehetnek a rendőrség, a tűzoltóság, a mentők, a katasztrófavédelem vagy akár az Alkotmányvédelmi Hivatal munkatársai, ők minden információhoz hozzájuthatnak a szervezőktől. Ilyen operatív törzs működik a Szigeten is, és emellett a Terrorelhárító Központ külön bevetési egységgel is jelen lesz, mint ahogy a BRFK is küld fedett nyomozókat a Szigetre. Utóbbiak persze nem feltétlenül terrorelhárítási feladatokat látnak el elsősorban, hanem kisebb súlyú bűncselekmények, például lopások megelőzésében segítenek.

„A TEK-kel és a BRFK-val is nagyon jó a szakmai együttműködésünk” – jelentette ki Benis Dániel. Idén a megközelítési utak biztonságára még jobban figyelnek majd, ami elsősorban útakadályokat jelent, hogy a tömegbehajtást meg lehessen előzni. A technikai vezető szerint ezzel kapcsolatban egyszerre kell figyelemmel lenniük arra, hogy a megelőzés a minél nehezebb megközelíthetőséget kívánná meg, ugyanakkor egy tűzoltó- vagy mentőautó gyors bejutásának követelménye pedig ennek az ellenkezőjét. A Sziget szervezői emellett külön csapatot állítanak majd fel arra is, hogy a közösségi médiában esetleg pánikkeltésre alkalmas álhírek elterjedését megakadályozzák vagy ellensúlyozzák. A fesztiválon egyébként idén is lesznek külföldi rendőrök – persze ők sem elsősorban terrormegelőzési céllal –, Nagy-Britanniából, Hollandiából és Németországból biztosan, és jöhetnek még más országokból is.

Benis Dániel elmondása szerint a fentiek vonatkoznak az általuk rendezett két másik nagy zenei fesztivál, a Volt és a Balaton Sound biztonsági előkészületeire is, annyi módosítással, hogy mivel ezeken lényegesen kevesebb a külföldi vendég, például külföldi rendőrökre sincs szükség.

A Szegedi Szabadtéri Játékok négyezer fős nézőterével a legnagyobb hazai színházi rendezvény. Herczeg Tamás fesztiváligazgató megkeresésünkre közölte, minden évben a rendőrséggel és a Terrorelhárítási Központtal egyeztetve alakítják ki a biztonsági szabályokat, az előadásokra szigorú beléptetési rendszer van érvényben, és térfigyelő kamerák is működnek. Hogy a tavalyi évhez képest idén lesz-e változás, azt Herczeg még nem tudta megmondani, mert a TEK képviselőivel éppen a cikkünk megjelentését követő napokban egyeztetnek majd az idei szabályokról.

Márta Judit, a Papp László Budapest Sportaréna marketingvezetője megkeresésünkre egy sajtóközleményt küldött, eszerint az arénában már 2015 novemberével szigorított beléptetést vezettek be, amely a főbejárat előtti területen ruházat- és csomagátvizsgálást is magába foglal. (Ezt munkatársaink személyes tapasztalatai nem vagy csak részben támasztják alá.) A nagyobb méretű táskákat, illetve házirendben megjelölt tiltott tárgyakat az épületen kívüli csomagmegőrzőben kell elhelyezni. „Az átvizsgálásokat a jövőben tovább kívánjuk szigorítani, így egyes esetekben kézi szkenner alkalmazására is számítani lehet, illetve a metró vagy a parkolóház felől érkező vendégek csomagjait biztonsági személyzetünk már a főbejárattól távolabb eső területeken is ellenőrizhetik” – írta. Az aréna saját biztonsági személyzetet alkalmaz, és rendezvények idején a környéken civil ruhás rendőrök és polgárőrök is dolgoznak.

Az EFOTT idén is Velencén lesz. Mint a szervezők megkeresésünkre írták, minden fesztivált a helyi hatóságokkal együttműködve bonyolítanak le, a rendőrség – jelen esetben a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság – pedig „fokozottan jelen van a fesztiválon”. A beléptetéskor „magas szintű” csomag- és ruházatátvizsgálást végeznek, a bevihető tárgyak listáját, a „korábbi évekhez hasonlóan szigorúan szabályozzák” a szervezők.

A többi megkeresett fesztivál – Fishing on Orfű, Campus Fesztivál, Szegedi Ifjúsági Napok, Bánkitó Fesztivál – szervezői cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak a kérdéseinkre, ahogy az Országos Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya sem.

Terror a fesztiválokon

1980. szeptember 26., München: A bajor főváros talán legismertebb tömegrendezvénye, az Oktoberfest sörfesztivál főbejáratánál egy szélsőjobboldali terrorista robbantott. A támadón kívül 12 ember veszítette életét, és több mint kétszázan megsérültek. A támadás eseményeit Wolfgang Schorlau német író 2009-ben könyvben dolgozta fel.

2003. július 5., Moszkva: A tusinói repülőtéren zajló rockfesztivál bejáratánál két robbanás is történt negyedórás eltéréssel. A merényletet két csecsen nő hajtotta végre. Az egyikük testére erősített pokolgép nem működött megfelelően, a második robbanásban azonban 15 ember meghalt, hatvanan pedig megsebesültek.

2013. április 15., Boston: Bár nem egy klasszikus fesztiválon, de jellegét tekintve hasonló rendezvényen, a bostoni maraton befutójánál történt terrorcselekmény. A célegyenesben 12 másodperces eltéréssel két pokolgép is robbant. A terrorcselekményt – amely három ember életét oltotta ki, 144 sportolót és nézőt pedig megsebesített – egy csecsen származású testvérpár hajtotta végre házilag készített csőbombákkal.

2016. július 24., Ansbach: Egy 27 éves szíriai menedékkérő robbantotta fel magát egy hátizsákjába rejtett pokolgéppel a bajorországi zenei fesztivál bejáratánál, miután nem jutott be az eseményre. A támadásban tucatnyian sérültek meg, hárman súlyosan. A bombát robbantó férfi két évvel korábban érkezett Németországba, de menedékkérelmét egy esztendővel a merénylet előtt elutasították.

2017. január 16.: Mexikóban egy tengerparti üdülőövezetben rendezett fesztiválon nyitott tüzet egy drogbanda tagja. A támadó négy embert megölt, tizenötöt pedig megsebesített. A négy meggyilkolt közül hárman a fesztivál biztonsági szolgálatának dolgoztak, ők a vendégeket próbálták védeni, ezért vesztették életüket.

2017. június 3., Torino: Vélhetően egy petárda miatt tört ki pánik Torino egyik terén, ahol a helyi szurkolók a Bajnokok Ligája döntőjét nézték óriáskivetítőn. A hangos durranástól megrémülő futballrajongók azt hitték, terrortámadás történt, ezért menekülni kezdtek, sokan a földre kerültek. Az incidensben több százan sérültek meg, egy kisfiú életveszélyesen. (J. Z.)

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Megkezdődött az olasz békemenet
A tömegben az olasz és a Liga hivatalos zászlója mellett katalán lobogókat is a magasba tartanak, de a magyar trikolór is felbukkan „Szabadságot Magyarországnak, szabadságot Európának!” felirattal.

Poszt-trauma

Gyurcsányék az SZDSZ hangján gyalázzák a magyarokat
El a kezekkel a kommunistáktól!

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Premier League

Mit tegyünk, ha Kloppal csal a feleségünk?
Különösen fájó lehet egy Manchester United szurkolónak, hogy fut a Liverpool szekere. A legnehezebb talán az egészben, hogy a siker kulcsát, Jürgen Kloppot képtelenség nem szeretni.

Nincs megállás

Karácsonynak lesz stop, nem a stadionoknak
Nem fogja tudni leállítani a nagy világversenyekhez kapcsolódó létesítmény fejlesztéseket Karácsony Gergely, mivel azok kiemelt beruházások és állami tulajdonú területen valósulnak meg.

Aktuális

Máris sor került a Karácsony-Bajnai találkozóra
Alig néhány nappal főpolgármesterré választása után Karácsony Gergely máris sort kerített az egykori miniszterelnökkel, Bajnai Gordonnal való találkozójára is.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …