Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 20., vasárnap, Vendel napja
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/megdolgozna-hagyoekat-a-bkv-4222676/

Megdolgozná Hagyóékat a BKV

A BKV Zrt. az okozott vagyoni kár teljes összegét és a járulékos költségeket is kifizettetné Hagyó Miklóssal és vádlott-társaival. Ez több mint 1,5 milliárd forintot jelentene.

Kemenes Csaba, a BKV jogi képviselője közölte: a cég polgárjogi igénye megegyezik a vádiratban szereplő vagyoni hátrány összegével, továbbá ezen összeg járulékos költségeit érvényesíti a vádlottakkal szemben. A közlekedési vállalat képviselője részletesen felolvasta a vádiratban szereplő, egyes vádlottak terhére felrótt összegeket. Kemenes Csaba hangsúlyozta: a törvényi tényállás lényege szerint aki másnak kárt okoz, köteles megtéríteni, és csak akkor mentesül a felelősség alól, ha bizonyítja, hogy úgy járt el, ahogy az adott helyzetben elvárható volt. Ha a hatóság elmarasztalja a vádlottakat, az egyben azt is jelenti, hogy a polgárjogi igény jogos.

A Magyar Nemzet cikkei a témában:

„Nokia-dobozban adtam át a pénzt Hagyónak” – interjú Balogh Zsolttal

Hagyó felemelkedése és bukása

• „És Demszky Gábornak is voltak elképesztő kérései” – interjú Antal Attilával

• „Nyakó és felesége buszokat kért kölcsön” – beszélgetés Regőczi Miklóssal

Tagadott az első- és a harmadrendű vádlott

A tárgyaláson A. Attila harmadrendű vádlott reagált R. Miklós nyolcadrendű vádlott nyomozati szakban tett vallomására, melyet a bíróság felolvasott. Elmondta: nem mondott olyat, hogy H. Éva hatodrendű vádlott és Schmuck Andor – akit a nyolcadrendű vádlott Hagyó Miklós bizalmi emberének nevezett – követeléseit teljesíteni kell. Schmuck Andorral nem találkozott, csak a tévéből ismerte, tette hozzá. Hangsúlyozta: Lendvai Ildikó szocialista politikussal mint megválasztott országgyűlési képviselővel került kapcsolatba, találkoztak, de tőle hozzá semmilyen kérés nem érkezett.

Hagyó Miklós elsőrendű vádlott hosszan reagált a nyolcadrendű vádlott nyomozati szakban tett, őt terhelő vallomásaira. Hangsúlyozta, hogy azok nem felelnek meg a valóságnak.

Zár alatt maradnak a vagyonok

A Kecskeméti Törvényszék elutasította L. Ottó ötödrendű és Sz. Eleonóra tizennegyedrendű vádlott zár alatt lévő vagyonának zár alóli feloldását, melyet a védők indítványoztak. L. Ottó védője az összesen közel 27 millió forintot kitevő zár alatt lévő vagyontárgyak feloldását kérte. Sz. Eleonóra tizennegyedrendű vádlott védője pedig azt kérte, hogy védencének a folyószámlán levő, zár alá vett 45 millió forintjából annyit szabadítson fel a bíróság, amennyit – 8 millió forint körüli összeget – a kapott végkielégítés utáni adóra kifizetett más forrásból. Azt kérte továbbá, hogy a BKV Zrt.-től kapott utolsó havi munkabérére vonatkozóan is oldja fel a zár alá vételt a bíróság. Hadnagy Ibolya tanácsvezető bíró indoklásában kifejtette: csak akkor van lehetőség a zár alá vétel feloldásra, ha a két vádlott esetében az elrendelés oka részben vagy egészben megszűnt.

A bíróság egy esetben tett kivételt: az ötödrendű vádlott Mercedes–Benz személygépkocsiját feloldotta a zár alá vétel alól, mert az már a zár alá vételkor sem volt a vádlott tulajdonában.

Kiterjesztették volna a zár alá vételt

A bíróság szerint figyelemmel kellett lenni arra is, hogy a BKV sértetti képviselője pontosítva és kifejezetten terjesztette elő polgárjogi igényét, és indítványozta a zár alá vétel elrendelését a vádlottak vagyonát érintően. Kemenes Csaba azt kérte, hogy ne csak az kerüljön zár alá, amit a nyomozás során kényszerintézkedés alá vontak, hanem növelje meg a bíróság a cég polgárjogi igényében szereplő összegig. A bíróság a sértetti képviselőnek ezt az indítványát elutasította.

A zár alá vett vagyonról kihirdetett döntést a vád képviselője tudomásul vette, a két vádlott és a sértetti képviselő a rájuk vonatkozó döntések ellen fellebbezést jelentett be. A zár alá vett vagyonról így a Szegedi Ítélőtábla dönt majd.

Hagyó-ügy: az MSZP és az SZDSZ kérését kellett teljesíteni

R. Miklós nyolcadrendű vádlott nyomozati szakban tett vallomása szerint a BKV Zrt. kommunikációs és közbeszerzési szerződéseinek megkötésénél, munkatársak felvételénél teljesíteni kellett az MSZP és az SZDSZ politikusainak a kérését – derült ki a Hagyó Miklós és társai ellen a Kecskeméti Törvényszéken folyó per legutóbbi tárgyalási napján felolvasott vallomásból.

Hagyó Miklóst bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy hátrányt okozó hűtlen kezeléssel mint felbujtót, kétrendbeli, vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetéssel, hivatali visszaéléssel és zsarolással vádolják.

Tagad és tagad

Hagyó Miklós tagadta az ellene és társai ellen folyó per korábbi tárgyalásán a negyedrendű vádlott által a nyomozati szakban tett vallomások őt terhelő állításait a Kecskeméti Törvényszéken.

Nem először tett ilyet, a vallomások őt érintő részeit, október elején az Antal Attilának, a Budapesti Közlekedési Vállalat Zrt. egykori vezérigazgatójának nyomozati szakban tett vallomását nevezte valótlanságnak, és közölte, hogy ő senkit nem utasított szerződéskötésre.

Ugyanakkor a BKV Zrt. egykori vezetői, Antal Attila és – a Hagyó Miklós miatt halálfélelmet érző – Balogh Zsolt indokoltnak ítélte a menedzserszerződések keretében kifizetett nagy összegű juttatásokat a Hagyó Miklós és társai ellen folyó per október 18-ai tárgyalási napján.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Varga Mihály: Magyarország szeretné, ha a Világbank a migrációt kiváltó problémákra koncentrálna
A miniszter arról is nyilatkozott, hogy a magyar gazdaság már megtette a lépéseket a várható gazdasági lassulás ellen.

Poszt-trauma

Gyurcsányék az SZDSZ hangján gyalázzák a magyarokat
El a kezekkel a kommunistáktól!

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Premier League

Mit tegyünk, ha Klopp-pal csal a feleségünk?
Különösen fájó lehet egy Manchester United szurkolónak, hogy fut a Liverpool szekere. A legnehezebb talán az egészben, hogy a siker kulcsát, Jürgen Kloppot képtelenség nem szeretni.

Nincs megállás

Karácsonynak lesz stop, nem a stadionoknak
Nem fogja tudni leállítani a nagy világversenyekhez kapcsolódó létesítmény fejlesztéseket Karácsony Gergely, mivel azok kiemelt beruházások és állami tulajdonú területen valósulnak meg.

Aktuális

Boris Johnson kért is halasztást, meg nem is
Újra az EU térfelén pattog a labda brexitügyben: teljes mértékben az állam-és kormányfők belátásán múlik, hogy a miniszterelnök vagy a – látszólag működésképtelen – londoni parlament iránymutatását követik.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …