Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 18., péntek, Lukács napja
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/megerkeztek-a-honvedseg-uj-mistral-raketai-3895813/

Megérkeztek a honvédség új Mistral rakétái

A beszerzés illeszkedik a közép-európai országok légvédelmi modernizációjába.

Az elmúlt hetekben megérkeztek Magyarországra az európai rakétagyártó konszern, az MBDA franciaországi üzeméből az első Mistral–3 típusú légvédelmi rakéták – értesült lapunk.

A szállítmányt a honvédség egyik An–26-os repülőgépe hozta haza. A több milliárd forint értékű üzletet még 2014 augusztusában kötötte a Honvédelmi Minisztérium, mert az 1996–97-ben a honvédség egyik első nyugati beszerzéseként Magyarországra került rendszerek rakétáinak élettartama lejárt.

A beszerzés a többi fegyvernemmel együtt a rendszerváltás óta elhanyagolt és leszervezett földi telepítésű légvédelem modernizációjának szerény, első lépése, és beleillik abba a folyamatba, amely amerikai bábáskodás mellett, az „orosz fenyegetésre” hivatkozva újjáépítené a kelet-közép-európai szövetséges országok légvédelmét. Mint korábban megírtuk, ilyen fenyegetés az orosz arzenálban a szíriai háborúban kipróbált – hajóról, tengeralattjáróról, szárazföldről indítható – kis magasságban repülő Kalibr csapásmérő robotrepülőgépek elterjedése. Gondot okoz a pilóta nélküli felderítő gépek fokozott megjelenése is minden potenciális összecsapásban.

A csomagnak csak egyik része az új, nagyobb (immár hét kilométeres) hatótávolságú Mistral–3-as rakéták beszerzése. Hogy ezt a megnövekedett képességet kihasználhassák, új éjjeli irányzékot is kapnak a légvédelmi lövészek, amellyel messzebbről vehetik észre a célokat. A harmadik rész pedig a honvédség meglévő Mistral–2 rakétakészlete egy részének felújítása a Honvédelmi Minisztérium nyírteleki Arzenál üzemében, amely a rakétatechnikára szakosodott egyetlen üzem Magyarországon, és egyedi képességekkel bír. A költségek kompenzálásaképp a felújított régi rakéták egy részét az MBDA visszaveszi.

Mint arról a Zrínyi 2026 haderőfejlesztési terv bejelentésekor írtunk, a 2024-es olimpiai pályázat feltétele a légvédelem modernizációja. A Mistralok folyamatban lévő korszerűsítése mellett (radarjaik, vezetési pontjaik modernizációjáról még nem született döntés) még gondoskodni kell a nagyobb, 25 kilométer hatótávolságú, minden időben bevethető régi szovjet Kub rendszerek utódjáról is, amelyek 3M9 típusú rakétái élettartamuk végén járnak.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Orbán Viktor: Visegrádi partnereink készek ismét segíteni a magyar határvédelmet
A magyar miniszterelnök azt kérte visegrádi partnereitől, hogy ha újabb jelentős migrációs mozgás indul Törökország felől Európa irányába, akkor küldjenek határvédelmi erőket Magyarország déli határaira.

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Poszt-trauma

Kispest-Zugló végállomás
Lackner nyakig benne van a Karácsony-kampányban.

Bujkál Lackner és Kránitz

Drogpartik Kispesten
A Magyar Nemzet által nyilvánosságra hozott hangfelvételek szerint több kispesti szocialista politikus is rendszeresen kábítószert fogyaszthatott.

Fűt-fát

Karácsony keresztbe tehet az állatkert fejlesztésének
Fűt-fát ígér Karácsony Gergely. Megválasztásakor bedobta, hogy leállítja a Liget Budapest projektet. Ezt tegnap úgy korrigálta, hogy a Városligetben nem kaphat új épület építési engedélyt.

Aktuális

Aláírták az új megállapodást az Egyesült Királyság kiválásának feltételeiről
A jogilag kötelező érvényű egyezmény mellett elfogadták a jövőbeli viszonyrendszer körvonalait felvázoló, módosított politikai nyilatkozatot is, miután egyetértésre jutottak a tárgyalódelegációk.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …