Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 19., szombat, Nándor napja
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/mnb-a-vezetok-is-bunosok-3992934/

MNB: A vezetők is bűnösök

Nem gyanúsított a Buda-Cash alapítója, volt tulajdonosa és igazgatósági elnöke.

Ez azért is figyelemre méltó, mert a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint a cégvezetők tudtával – akár irányításával – valósult meg a Buda-Cash brókercég feltehetően másfél évtizedre visszanyúló csalássorozata. Az MTI számolt be arról a hétfői konferenciáról, amelyen Végh Richárd, a jegybank tőkepiaci és piacfelügyeleti igazgatója a Buda-Cashről szólva a cégvezetői felelősségről beszélt. A felügyelet vizsgálata szerint a brókercég esetében hozzávetőleg százmilliárd forint lehet a kár, és a visszaélések már másfél évtizede elkezdődhettek.

Végh Richárd azt mondta, a szabálytalanságokra a DRB Banknál egy februárban kezdett vizsgálat során bukkantak. Kiemelte: a gyanú szerint a csalás leplezésére nem létező ügyfeleket talált ki a Buda-Cash, a tényleges ügyfelek számláiról pedig százmilliárd forintnyi értékpapír hiányzik. A jegybanki vezető arra is kitért, hogy a társaságnál meghamisították a nyilvántartást, és a felügyelet, valamint a könyvvizsgálók felé is a valóságtól eltérő adatokat jelentettek éveken át. Az MNB az eset miatt büntetőfeljelentést tett. Ugyanakkor a jegybank szempontjait figyelembe véve érthetetlen, hogy Pintér Zoltánt nem gyanúsították meg a brókerbotrányban. Az üzletember 1995-ben alapította a Buda-Casht, és tavalyig ő volt a meghatározó tulajdonosa. Mellesleg tavaly 18,5 milliárd forinttal az előkelő 33. helyet foglalta el a száz leggazdagabb magyar listáján, vagyona a Portfolio.hu szerint 2013–14-ben egymilliárd forinttal gyarapodott.

Megtudtuk azt is: a brókercég ügyében csökkent a gyanúsítottak száma. Eredetileg tíz embert állított elő a rendőrség; közülük egyet tanúként, kilencet gyanúsítottként hallgattak ki, ám egyikükkel szemben a Fővárosi Főügyészség megszüntette az eljárást. Információink szerint Pál Gyula, a Buda-Cash igazgatósági tagja kerülhetett le a gyanúsítottak listájáról, aki érdeklődésünkre nem nyilatkozott.

A Buda-Cash kijelölt felszámolója május végén megkezdte az értékpapírok kiadását. A Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit (PSFN) Kft. közleménye szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda valamennyi értékpapírszámla zár alá vételét feloldotta, ezért indíthatták meg az értékpapírok kiadását.

Egyébként a Buda-Cash ügyfeleinek kártalanítása nem zajlik túl gördülékenyen, s a kapcsolatfelvétel is nehezen megy a felszámolócéggel. A kötvényesek egy csoportját képviselő cég vezetője szerint előzetes bejelentkezés ellenére sem fogadta őket a társaság. Szabó Bálint, a Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője lapunknak azt mondta, cége körülbelül 80 károsultat képvisel, s szerdán hiába próbáltak tárgyalni a PSFN munkatársaival, azt közölték velük, csak postai vagy elektronikus levélben egyeztetnek. Szabó Bálint azt is közölte, levélben ugyan már fordultak a céghez, de semmilyen visszajelzést nem kaptak. Erre az ügyvezető szerint a cég székhelyén azt a választ kapták: ügyfelek számát figyelembe véve nem kizárt, hogy hónapok telhetnek el, mire mindenkit értesítenek.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

A szuperkötvény lett a favorit a piacon
Az Államadósság-kezelő Központ harmadik negyedéves, friss adatai szerint mára egyértelműen a Magyar Állampapír Plusz lett a legkeresettebb konstrukció a piacon.

Poszt-trauma

Gyurcsányék az SZDSZ hangján gyalázzák a magyarokat
El a kezekkel a kommunistáktól!

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Premier League

Mit tegyünk, ha Kloppal csal a feleségünk?
Különösen fájó lehet egy Manchester United szurkolónak, hogy fut a Liverpool szekere. A legnehezebb talán az egészben, hogy a siker kulcsát, Jürgen Kloppot képtelenség nem szeretni.

Nincs megállás

Karácsonynak lesz stop, nem a stadionoknak
Nem fogja tudni leállítani a nagy világversenyekhez kapcsolódó létesítmény fejlesztéseket Karácsony Gergely, mivel azok kiemelt beruházások és állami tulajdonú területen valósulnak meg.

Aktuális

Megkezdődött az olasz békemenet
A tömegben az olasz és a Liga hivatalos zászlója mellett katalán lobogókat is a magasba tartanak, de a magyar trikolór is felbukkan „Szabadságot Magyarországnak, szabadságot Európának!” felirattal.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …