Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 19., szombat, Nándor napja
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/molnar-itelet-ugyesen-lepapiroztak-a-korrupciot-4059731/

Molnár-ítélet: „ügyesen lepapírozták a korrupciót”

Az ítéletből nem az derül ki, hogy Molnár Gyula nem bűnös, hanem az, hogy ügyesen lepapírozták a korrupciót – reagált Hoffmann Tamás.

Délelőtt Molnár Gyula és Lakos Imre védői felmentést, illetve új eljárást kértek, az ügyész a bűnösség kimondását indítványozta.

A Kúria kedd délután kihirdetett harmadfokú, jogerős, felmentő ítéletének szóbeli indoklásában jobbára a védői érveléseknek helyt adva több ponton is jogsértőnek minősítette a másodfokú ítéletet, ám az új eljárást szükségtelennek tartotta.

A legfelsőbb bírói fórum többek között rámutatott arra, hogy a másodfokon meghallgatott tanúnak nem volt közvetlen tudomása a vádbeli eseményekről, állításait más adat nem támasztotta alá, Molnár viszont vitatta. A másodfokú ítélet pedig bizonyos vonatkozásokban még e hallomásokon alapuló tanúvallomásnál is továbbment: például a vádbeli ingatlanügyletet Molnár Leisztingertől kapott kampánytámogatásainak viszonzásaként tüntette fel.

A Kúria kiemelte azt is: a vádbeli ingatlanügylet során nem a vádlottak, hanem önkormányzati testületek döntöttek, azt pedig az ügyészség nem bizonyította, hogy megtévesztették a döntéshozókat, vagy nyomásgyakorlás történt, továbbá nem bizonyított az sem, hogy a vitatott ügylet célja jogtalan előny biztosítása lett volna.

A Kúria harmadfokú ítéletében, a tábla másodfokú, bűnösséget megállapító ítéletét megváltoztatva és javarészt az elsőfokú, felmentő ítéletet alapul véve jogerősen, bizonyítottság hiányában mentette fel Molnárt, Lakost és a harmadrendű vádlottat, aki az ügyészség szerint ügyvédként bűnsegédi magatartást tanúsított az ügyben.

Az ítélethirdetést követően Molnár Gyula újságírók előtt arra hívta fel a figyelmet: az ügyben három ítéletből kettő felmentést hozott, kétharmaddal pedig ebben az országban „bármit meg lehet tenni”. Molnár szerint az ellenük folyó eljárás „egy politikai lufi” volt, a Kúria döntése viszont a vádlottakat igazolta.

A szocialista politikus könnyes szemmel beszélt arról, hogy nem gondol kártérítésre, nem számít bocsánatkérésre, de indul az őszi önkormányzati választásokon és nyílt vitára biztatja politikai riválisait arról, mi történt az elmúlt években. „Hagyjuk otthon a rendőrséget, ügyészséget, bíróságot”, döntsenek az emberek – mondta Molnár Gyula. Ismert, a múlt héten derült ki, hogy Molnár Gyulát indítaná Újbudán az MSZP az őszi önkormányzati választáson. Erről Józsa István, a párt budapesti alelnöke beszélt.

Lakos Imre az újságíróknak arról beszélt: sokan dolgoztak azon, hogy tönkretegyék őket, de nem sikerült, az igazságszolgáltatás korrigált, és ez reményt adhat.

Hoffmann Tamás, az újbudai Fidesz elnöke közleményben reagált a Kúria ítéletére. Mint írta, „Molnár Gyula egyértelműen Leisztinger Tamás MSZP-közeli üzletember érdekeit képviselte”, amikor az önkormányzat az államtól megvásárolta, majd pályáztatás nélkül továbbadta a nagyvállalkozónak a Kopaszi-gát eljárás részét képező, közel négyhektáros területét. Hozzátette: „Leisztinger cége – azaz a későbbi vevő – volt az is, aki kölcsönadott a kerületnek a telek Magyar Államtól való megszerzésére. A Kúria szerint mindez nem bűncselekmény.”

Hoffmann Tamás hangsúlyozta, hogy az ügyön az üzletember milliárdokat keresett, az önkormányzat pedig 3,5 milliárd forintos vagyoni hátránnyal zárt. „A Kúria mai ítéletéből nem az derül ki, hogy Molnár Gyula nem bűnös, hanem az, hogy ügyesen lepapírozták a korrupciót” – hangsúlyozta Hoffmann. Azt írta, a kerület korábbi szocialista vezetése nyakig benne volt a korrupciós ügyekben: Molnár Gyula polgármesterségének idején pályáztatás nélkül játszottak át magáncégnek értékes ingatlanokat.

A kerületi elnök kiemelte: a Kúria ügyben eljáró döntnöke – aki 2010-ben az MSZP alkotmánybíró-jelöltje volt – szerint mindez törvényes és jogszerű, saját álláspontja szerint azonban szégyen és gyalázat. Úgy fogalmazott: a szocialisták vezetése alatt volt minden idők legkorruptabb korszaka; meglopták Budapestet, meglopták a kerületet. „Ingatlanpanamákon, nokiás dobozokon, színlelt szerződéseken, offshore cégeken keresztül pumpálták ki a közpénzeket és a vagyont” – sorolta Hoffmann Tamás, hozzátéve: az elszámoltatást ugyanakkor nem szabad feladni, hiszen több másik ügyben is folyik nyomozás, amelyet a jelenlegi önkormányzat feljelentései alapján folytat az ügyészség.

Molnár Gyulát, a XI. kerület egykori szocialista polgármesterét bűncselekmény hiányában első fokon felmentették a hivatali visszaélés vádja alól, másodfokon viszont megállapították bűnösségét, és letöltendő börtönre ítélték. Molnár Gyula volt kabinetfőnökét a Fővárosi Bíróság nem hallgatta meg tanúként, a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla azonban pótolta a mulasztást. A férfi vallomását a baloldali sajtó hitelteleníteni próbálja: a hétvégén megírták róla, hogy egy másik ügyben jogerősen elmarasztalták hamis vádért. Csakhogy a Molnár-ügyben a Fővárosi Ítélőtábla nem az ő vallomására alapozta a büntetést. A másodfokú ítéletből kiderül, hogy a legtöbb terhelő adatot a volt polgármester szolgáltatta maga ellen – emlékeztet a Magyar Nemzet.

Az eljárás 2007 őszén Schneller Domonkosnak, a XI. kerületi önkormányzat fideszes politikusának feljelentésével indult. Az ügyről itt olvashat bővebben.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

A szuperkötvény lett a favorit a piacon
Az Államadósság-kezelő Központ harmadik negyedéves, friss adatai szerint mára egyértelműen a Magyar Állampapír Plusz lett a legkeresettebb konstrukció a piacon.

Poszt-trauma

Gyurcsányék az SZDSZ hangján gyalázzák a magyarokat
El a kezekkel a kommunistáktól!

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Premier League

Mit tegyünk, ha Kloppal csal a feleségünk?
Különösen fájó lehet egy Manchester United szurkolónak, hogy fut a Liverpool szekere. A legnehezebb talán az egészben, hogy a siker kulcsát, Jürgen Kloppot képtelenség nem szeretni.

Nincs megállás

Karácsonynak lesz stop, nem a stadionoknak
Nem fogja tudni leállítani a nagy világversenyekhez kapcsolódó létesítmény fejlesztéseket Karácsony Gergely, mivel azok kiemelt beruházások és állami tulajdonú területen valósulnak meg.

Aktuális

Megkezdődött az olasz békemenet
A tömegben az olasz és a Liga hivatalos zászlója mellett katalán lobogókat is a magasba tartanak, de a magyar trikolór is felbukkan „Szabadságot Magyarországnak, szabadságot Európának!” felirattal.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …