Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 18., péntek, Lukács napja
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/nepessegpolitikai-javaslatok-4099130/

Népességpolitikai javaslatok

Szociálpolitikai támogatási intézkedéseket, az egyetemisták gyermekvállalását, de a családi adókedvezmény kiszélesítését is tartalmazza a hamarosan kormány elé kerülő csomag.

A csomag tartalmazza az egyszeri anyasági támogatás emelését is. Az Origó szerint a 64 ezer forintos összeg 288 ezer forintra növekedne. A kelengyepénz néven is ismert, jelenleg is létező támogatás jelentős emelésével az első gyermekek megszületését akarja ösztönözni a kormány, felmérések szerint ugyanis számos pár az első gyermek születésével járó kiadások miatt veti vagy halasztja el a gyermekvállalást.

Az előzetes adatok szerint 2013 első négy hónapjában 27 453 gyermek született, 5,8 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A halálozások száma 44 550 volt, ami 5,1 százalékos csökkenést jelent a 2012. január–áprilisi időszakhoz képest. A természetes fogyás 17 097 fő volt, 686-tal kevesebb az egy évvel korábbinál – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb, szerdán publikált adataiból.A születésszám az év mind a négy hónapjában alulmúlta az előző évit, a legnagyobb mértékű visszaesés áprilisban történt, amikor 9,2 százalékkal kevesebb újszülött jött a világra, mint egy évvel korábban.

 

Az ideális társadalmi környezet pozitív visszajelzést ad, ha a gyermekvállalás kerül szóba – állítja az mno.hu-nak Székely András. A kutató szerint a nagy felelősség ténye mellett is hangsúlyozni kell a gyermekvállalás pozitívumait.

A támogatást úgy dolgozták ki, hogy az ne járjon a „megélhetési gyermekvállalás” elharapózásával, különösképpen a fiatal, iskolázatlan nők körében. Így csak a 18. életévüket betöltött anyák első gyermeke után járna a juttatás.

A munkaanyag fontos eleme még, hogy a két-, illetve háromgyermekes nőkre is kiterjesztenék a múlt ősszel elfogadott munkahelyvédelmi akciótervben szereplő járulékkedvezményeket, vagyis a munkáltató jól járna a többgyermekes anyák foglalkoztatásával, az érintett nőknek pedig kevésbé kellene attól tartaniuk, hogy gyermekeik száma miatt hátrány éri őket a munkahelyükön.

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy a tervezet a fiatalokat is gyermekvállalásra ösztönözné: az egyetemisták a gyedre is jogosultak lennének. Ismeretes, Révész Máriusz (Fidesz) megbízást kapott a népesedéspolitikai munkacsoport létrehozására.

A munkacsoport tagjai voltak a Népességtudományi Kutatóintézet munkatársai, a Népesedési Kerekasztal elnöke, A Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke, az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális államtitkárságának képviselői is. A munkacsoport több mint másfél évig dolgozott a népesedési koncepción, de a végleges változatról még nem született döntés.

A politikus szerint a csomaggal olyan rendszer léphetne életbe, ami lehetővé teszi a család és a munka összeegyeztethetőségét. Hangsúlyozta, a csomag lehetőséget teremt arra, hogy már egyetem alatt gyermeket vállalhassanak a fiatalok, de a nők munkába való visszatérését is segíti, és támogatja a gyermekvállalást.

(A Magyar Nemzet munkatársa)

A teljes cikket a Magyar Nemzet pénteki számában olvashatják.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Orbán Viktor: Visegrádi partnereink készek ismét segíteni a magyar határvédelmet
A magyar miniszterelnök azt kérte visegrádi partnereitől, hogy ha újabb jelentős migrációs mozgás indul Törökország felől Európa irányába, akkor küldjenek határvédelmi erőket Magyarország déli határaira.

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Poszt-trauma

Kispest-Zugló végállomás
Lackner nyakig benne van a Karácsony-kampányban.

Bujkál Lackner és Kránitz

Drogpartik Kispesten
A Magyar Nemzet által nyilvánosságra hozott hangfelvételek szerint több kispesti szocialista politikus is rendszeresen kábítószert fogyaszthatott.

Fűt-fát

Karácsony keresztbe tehet az állatkert fejlesztésének
Fűt-fát ígér Karácsony Gergely. Megválasztásakor bedobta, hogy leállítja a Liget Budapest projektet. Ezt tegnap úgy korrigálta, hogy a Városligetben nem kaphat új épület építési engedélyt.

Aktuális

Aláírták az új megállapodást az Egyesült Királyság kiválásának feltételeiről
A jogilag kötelező érvényű egyezmény mellett elfogadták a jövőbeli viszonyrendszer körvonalait felvázoló, módosított politikai nyilatkozatot is, miután egyetértésre jutottak a tárgyalódelegációk.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …