Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 18., péntek, Lukács napja
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/offshore-pizzat-gyur-az-allamtitkar-3898432/

Offshore pizzát gyúr az államtitkár

Több száz millió forintos állami támogatást kapott egy brit offshore vállalkozás, de a háttérben egy Seychelles-szigeteki cég is feltűnik.

Senki sem állíthatja, hogy politikus vezetőink ne ereszkednének le a pórnép köreibe. Még ha álruhát nem öltenek is, mint tette azt Mátyás király. A Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, Szabó László a debreceni polgármesterrel karöltve december 5-én például személyesen adott át egy üzemet, nem is akármilyet. Mint a Kormány.hu beszámolójából kiderül, az ország első kézművespizza-készítő létesítményét. Önmagában elgondolkodtató, hogy mit keres a külügy parlamenti államtitkára egy debreceni pizzakészítő üzem környékén, és minő szerencse, el is gondolkodtunk rajta. Aztán érdekes adalékokat találtunk (szerencsére nem a pizzatésztában, amely – derül ki szintén az ingyenreklámmal is felérő külügyi közleményből – 24 órán át kel, mielőtt fagyasztják és csomagolják, majd külföldre szállítják).

A közlemény szerint „az 550 millió forintos beruházás felét európai uniós és kormányzati támogatásból nyerte el a cég, a 2000 négyzetméteres létesítményben óránként 2000, évente négymillió pizzát állítanak elő, és a jelenlegi kapacitás mellett 18-20 embernek adnak munkát”.

Helyreigazítás

A 2016. december 1-jén megjelent Offshore pizzát gyúr az államtitkár című cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy a Karcagi Városi Önkormányzat a Sedlák Lajos tulajdonában lévő Gran-Export Kft. számára egy háromezer négyzetméteres földterületet értékesített a Tesco mögött, a valóságban az értékesítésre ténylegesen nem került sor, mivel az erre vonatkozó testületi döntését az önkormányzat utóbb hatályon kívül helyezte.

 

Vagyis munkavállalókra lebontva jelentős, tízmillió forintot meghaladó támogatásban részesült a társaság – végre nem egy multi, hanem családi vállalkozás kapott ilyen jelentős összeget. Csakhogy az Opten cégadatbázisból kiderül, hogy az üzemet nyitó kft., a SeaMaster tulajdonosai között egy brit, pontosabban Londonban bejegyzett társaságot is találunk, az Eutradex UK Ltd-t. Utóbbi ráadásul az állami és uniós támogatásban részesített vállalkozás többségi tulajdonosa. Az Eutradex ügyvezetője bizonyos „Stefan Janos”.

Kérdés, megállnak-e így is a parlamenti államtitkár szavai, amelyek szerint a hazai családi vállalkozások megerősítése a cél.

Ugyancsak érdekes szál, hogy a Sedlák Gergő vezette SeaMaster Kft. budapesti telephelyére, a Szépvölgyi útra egy Provance Bakery nevű céget is bejegyeztek, amelynek tulajdonosa egy Seychelles-szigeteki offshore társaság, a BST Investment Ltd SC Providence. A Provance Bakery ügyvezetője bizonyos Stefán Gábor, „Stefan Janos” testvére. (A földhivatali papírok igazolják, hogy a Szépvölgyi úti ingatlannak a SeaMaster Kft. a tulajdonosa.)

Vagyis a pénzmosás és az adóelkerülés felszámolását hirdető kormány közpénzt ad egy olyan vállalkozásnak, amelyben a fő tulajdonos egy brit cég, vezetőjétől pedig nem áll távol az offshore-ügyletelés. Mindehhez pedig egy parlamenti államtitkár és Debrecen polgármestere még a nevét is adja. A debreceni körökben kifejezetten módosnak ismert Sedlák család különben eredetileg főként vetőmagüzlettel foglalkozik. Kormányzati kapcsolatai is kimutathatók: 2006 júliusában – a képviselő-testületi jegyzőkönyv szerint – a karcagi önkormányzat értékesített a Sedlák Gergő édesapja, Sedlák Lajos tulajdonában lévő Gran-Export Kft. számára egy 3000 négyzetméteres földterületet a Tesco mögött. (A dokumentum szerint az ár 29 080 000 forint volt.) Az ügy előadója akkori polgármesterként Fazekas Sándor volt, aki ma földművelésügyi miniszter. Az értékesítést egyhangúlag megszavazta a testület. A Gran-Export ma is létezik, nevére százmilliós jelzálogot jegyzett be az UniCredit Bank. Sedlák Lajost 2014-ben a „szakember-találkozón” Debreceni Agrár-felsőoktatásért Emlékéremmel tüntették ki, a rendezvény védnöke szintén Fazekas Sándor volt.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Orbán Viktor: Visegrádi partnereink készek ismét segíteni a magyar határvédelmet
A magyar miniszterelnök azt kérte visegrádi partnereitől, hogy ha újabb jelentős migrációs mozgás indul Törökország felől Európa irányába, akkor küldjenek határvédelmi erőket Magyarország déli határaira.

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Poszt-trauma

Kispest-Zugló végállomás
Lackner nyakig benne van a Karácsony-kampányban.

Bujkál Lackner és Kránitz

Drogpartik Kispesten
A Magyar Nemzet által nyilvánosságra hozott hangfelvételek szerint több kispesti szocialista politikus is rendszeresen kábítószert fogyaszthatott.

Fűt-fát

Karácsony keresztbe tehet az állatkert fejlesztésének
Fűt-fát ígér Karácsony Gergely. Megválasztásakor bedobta, hogy leállítja a Liget Budapest projektet. Ezt tegnap úgy korrigálta, hogy a Városligetben nem kaphat új épület építési engedélyt.

Aktuális

Aláírták az új megállapodást az Egyesült Királyság kiválásának feltételeiről
A jogilag kötelező érvényű egyezmény mellett elfogadták a jövőbeli viszonyrendszer körvonalait felvázoló, módosított politikai nyilatkozatot is, miután egyetértésre jutottak a tárgyalódelegációk.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …