Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 20., vasárnap, Vendel napja
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/orban-viktor-900-millio-forintot-iranyitott-at-a-kozszferabol-az-egyhazak-javara-3882350/

Orbán Viktor 900 millió forintot irányított át a közszférából az egyházak javára

A szakszervezetekkel ezúttal sem egyeztetett a kormány az átcsoportosításról.

A közszférától az egyházakhoz irányított át forrásokat Orbán Viktor miniszterelnök, amikor a legutóbbi Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatban elrendelte: a költségvetésben 900 millió forintot csoportosítsanak át azonnali hatállyal a közszférában foglalkoztatottak bérkompenzációjából az egyházi intézményekben dolgozók javára. Így a Miniszterelnökség 20 milliárd forintos céltartalékából az Emberi Erőforrások Minisztériumához vándorolt át a közel egymilliárd forint.

„Nem aprópénzről van szó, iszonyúan égető hiányok vannak a közszférában. Az egyházi intézményekben ezzel szemben, a többiekhez képest, elfogadható a helyzet” – mondta lapunknak Földiák András. A Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke elképzelhetőnek tartja, hogy évről évre csökken azoknak a száma, akiknek bérkompenzáció jár a közszférában, ezért nincs szükség az idei büdzsébe betervezett 20 milliárd forintra, de így is számos más területen fel lehetne használni a szóban forgó 900 millió forintot. Elmondása szerint a kormány teljesen önkényesen darabolta fel a közszférát, és nagyjából húsz terület közül négyben (pedagógusok, rendőrök, katonák és az adóhatóság) rendezte a béreket, míg például a települési önkormányzatoknál dolgozók 2008 óta nem kaptak béremelést.

A bérkompenzációt 2012-től vezették be a közszférában, az adójóváírás megszűnésének ellentételezésére és az egykulcsos adó miatt rosszul járók kiengesztelésére. Évről évre változó a tervezett mértéke, 2013-ban még 89 milliárd forint volt, 2016-ban 16 milliárdot kellett erre a célra átcsoportosítani, idén pedig 20 milliárd forintot szántak rá. Ebből kell többek között a gyógyító-megelőző ellátás területén dolgozókat (például a szociális terület munkavállalóit), az egyetemek és főiskolák alkalmazottait, a fővárosi, megyei és járási kormányhivatalokat és a bíróságokat is kompenzálni.

A szakszervezetekkel ezúttal sem egyeztetett a kormány a 900 millió forintos átcsoportosításról, pedig a közszférában eleve rossz a hangulat. Még augusztus végén indított zöldszámot a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) azoknak, akik tartósan ingyenes túlmunkát kénytelenek végezni. Boros Péterné, az MKKSZ elnöke arra kért mindenkit, hogy csak napi nyolc órát dolgozzon, kizárólag szabályosan elrendelt és ellentételezett túlmunkát végezzen el, és október 7-ig jelentsék be az érdekképviseletnél, ha méltánytalanság éri őket. Ha ugyanis mindenki betartja a törvényes munkaidőt, akkor ki fog derülni, hány ember hiányzik az alacsonyan tartott keresetek miatt, és az államnak lépnie kell. Júliusban kétórás figyelmeztető sztrájkot is tartottak, bár az kevés eredményt hozott. Akkor azt hangoztatták, hogy nagyjából 150 ezer ember – főleg kincstári, polgármesteri hivatali és minisztériumi köztisztviselő – nyolc éve nem kapott fizetésemelést. Az MKKSZ azt szeretné elérni, hogy karrierrendszer alakuljon ki, és 2018. január 1-jétől 60 ezer forintra emelkedjen a kilenc éve 38 650 forintos illetményalap.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Varga Mihály: Magyarország szeretné, ha a Világbank a migrációt kiváltó problémákra koncentrálna
A miniszter arról is nyilatkozott, hogy a magyar gazdaság már megtette a lépéseket a várható gazdasági lassulás ellen.

Poszt-trauma

Gyurcsányék az SZDSZ hangján gyalázzák a magyarokat
El a kezekkel a kommunistáktól!

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Premier League

Mit tegyünk, ha Klopp-pal csal a feleségünk?
Különösen fájó lehet egy Manchester United szurkolónak, hogy fut a Liverpool szekere. A legnehezebb talán az egészben, hogy a siker kulcsát, Jürgen Kloppot képtelenség nem szeretni.

Nincs megállás

Karácsonynak lesz stop, nem a stadionoknak
Nem fogja tudni leállítani a nagy világversenyekhez kapcsolódó létesítmény fejlesztéseket Karácsony Gergely, mivel azok kiemelt beruházások és állami tulajdonú területen valósulnak meg.

Aktuális

Boris Johnson kért is halasztást, meg nem is
Újra az EU térfelén pattog a labda brexitügyben: teljes mértékben az állam-és kormányfők belátásán múlik, hogy a miniszterelnök vagy a – látszólag működésképtelen – londoni parlament iránymutatását követik.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …