Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 18., péntek, Lukács napja
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/potapi-a-magyarirtas-nem-merulhet-feledesbe-4000871/

Potápi: A magyarirtás nem merülhet feledésbe

Emlékezni kell mindenkinek évről évre a délvidéki magyarságot ért tragédiára – emelte ki az államtitkár.

Potápi Árpád János a Keskenyúton Alapítvány Délvidéki magyar golgota 1944-45 című kiállításán úgy fogalmazott: a magyar nemzetnek, a magyarságért felelősen dolgozóknak van lelkiismerete, és az áldozatok emlékét a nemzet emlékezetéből soha nem lehet kitörölni. Az államtitkár együttérzését fejezte ki az ártatlan áldozatok családjainak, és azt mondta: az egyetlen bűnük az volt, hogy magyarok voltak.

Rámutatott: a kiállítás azt a délvidéki magyarság elleni bosszúhadjáratot mutatja be, amely 1944-ben kezdődött és nem tudni, pontosan mikor fejeződött be. A népirtás tudatos, céltudatos és szisztematikus volt, érintette az értelmiséget, a lelki vezetőket, papokat, lelkészeket egyaránt.

Kitért arra is, hogy az elmúlt években elindult a történelmi megbékélés, és felidézte a szerb és magyar államfő csúrogi emlékműnél tett közös főhajtását, majd Áder János bocsánatkérését. A szerb miniszterelnök november 2-án az áldozatok előtt fejet hajtva jelentette be a több magyar falu kollektív bűnösségét kimondó határozat eltörlését – tette hozzá.

Az államtitkár végül köszönetét fejezte ki az alapítványnak és a civil szervezeteknek az emlékezés és a történtek felkutatásában végzett munkájukért. Azt kívánta, a Kárpát-medencében a magyarok mindenütt békében és igazságban tudjanak élni, hogy a Himnusz első sora juthasson eszükbe: Isten, áldd meg a magyart!

Botlik József kisebbségkutató-történész – áttekintve a szomszédos országokban történteket – arról beszélt, hogy a délvidéki magyarirtás nem volt egyedi, az Sztálin népirtó politikájának része volt.

Csorba Béla író, tanár, a délvidéki történések kutatója kiemelte: kollaboránsként kezelték a magyarságot, és sokszor egy-egy települést táborrá nyilvánítottak. A speciális táborok megsemmisítő helyként működtek, ahol az idős, magatehetetlen embereket, a gyermekeket, édesanyjukat vagy a betegségben szenvedőket meggyilkolták. Kitért arra is, hogy több mint 6400-an pusztultak el a tiszaistvánfalvai táborban, míg a rezsőházi táborban 12 ezren vesztették életüket. Összesen 15 olyan tábor volt, ahol magyar áldozatok is voltak – közölte.

1944-45 telén a Délvidékre bevonuló szerb csapatok bevezették a katonai közigazgatást és több hónapos hadjáratot kezdtek a relatív többséget alkotó magyar polgári lakosság ellen. Újvidéken, Szabadkán, Zomborban és sok más magyarlakta helységben több tízezer embert gyilkoltak le és földeltek el jeltelen tömegsírokban.
Mindmáig nem tudni pontosan, hány áldozata volt a bosszúhadjáratnak. Az egész Délvidékre vonatkozóan helyi dokumentumok alapján a szerbiai magyar kutatók leggyakrabban 15-20 ezerben adják meg a vérengzések magyar áldozatainak számát, más becslések szerint a halottak száma meghaladhatja a 30 ezret.
A Magyarság Háza aulájában megtekinthető kiállítás március 2-án indult országjáró útjára, és ez a 24. állomása.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Orbán Viktor: Visegrádi partnereink készek ismét segíteni a magyar határvédelmet
A magyar miniszterelnök azt kérte visegrádi partnereitől, hogy ha újabb jelentős migrációs mozgás indul Törökország felől Európa irányába, akkor küldjenek határvédelmi erőket Magyarország déli határaira.

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Poszt-trauma

Kispest-Zugló végállomás
Lackner nyakig benne van a Karácsony-kampányban.

Bujkál Lackner és Kránitz

Drogpartik Kispesten
A Magyar Nemzet által nyilvánosságra hozott hangfelvételek szerint több kispesti szocialista politikus is rendszeresen kábítószert fogyaszthatott.

Fűt-fát

Karácsony keresztbe tehet az állatkert fejlesztésének
Fűt-fát ígér Karácsony Gergely. Megválasztásakor bedobta, hogy leállítja a Liget Budapest projektet. Ezt tegnap úgy korrigálta, hogy a Városligetben nem kaphat új épület építési engedélyt.

Aktuális

Aláírták az új megállapodást az Egyesült Királyság kiválásának feltételeiről
A jogilag kötelező érvényű egyezmény mellett elfogadták a jövőbeli viszonyrendszer körvonalait felvázoló, módosított politikai nyilatkozatot is, miután egyetértésre jutottak a tárgyalódelegációk.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …