Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 18., péntek, Lukács napja
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/quaestor-ugy-tarsolyra-ujabb-vadak-varhatnak-3891875/

Quaestor-ügy: Tarsolyra újabb vádak várhatnak

Pénzmosás, csalás, hűtlen kezelés és okirat-hamisítás miatt még nyomoznak a hatóságok.

Bár már hónapok óta tart a Quaestor-per a Fővárosi Törvényszéken, a Nemzeti Nyomozó Iroda és a Fővárosi Főügyészség még gőzerővel nyomoz négy olyan eljárásban, amelyet elkülönítettek a Tarsoly Csaba és társai ellen zajló alapügytől. Az egyikben ma jár le a nyomozás határideje, kettőben májusban, a negyedikben pedig július végén, de indokolt esetben még valamennyi határidő meghosszabbítható.

Tavaly január 29-én ugyanis „csak” csalás és sikkasztás miatt nyújtott be egy 1548 oldalas vádiratot Tarsoly Csaba és tíz társa ellen a törvényszékre a Fővárosi Főügyészség. Öt vádpontban 5458 rendbeli csalást és sikkasztást rónak a 11 vádlott terhére. A Quaestor-cégcsoport mintegy 32 ezer ügyfelének okozott kár meghaladja a 70 milliárd forintot. Tarsolyék a vád szerint a Quaestor és a KELER elszámolóház értékpapír-nyilvántartási rendszerei közti különbséget kihasználva 2007 és 2012 között az ügyfelek értékpapírjainak nagy részét eltulajdonították. Az ügyfélszámláról az értékpapírokat átvezettették a Quaestor számlájára, majd eladták. Emellett mintegy 150 milliárd forint értékben fiktív kötvényeket is kibocsátottak. A fő ügyben 753 bűncselekmény elkövetése miatt emeltek vádat. Ibolya Tibor fővárosi főügyész akkor azt valószínűsítette, hogy a rendőrség és az ügyészség közös nyomozásának adatai alapján megalapozottan feltételezhető, hogy Tarsolyék – akik szerintük tettüket bűnszervezet tagjaiként követték el – akár 25 évet is kaphatnak, ha a bíróság megalapozottnak tartja a vádat.

A négy elkülönített nyomozás egyike pénzmosás gyanúja miatt indult egy külföldi bankkal kapcsolatos tranzakciók miatt – ebben jogsegélykérelem alapján várnak információkat a magyar szervek. Gyanúsítottként még senkit sem hallgattak ki. Ebben az ügyben a hatóságok azt vizsgálják, hogy különböző fiktív gazdasági ügyletek lekönyvelésével hogyan költötték el az ügyfelektől – tudtuk nélkül – elvett pénzeket.

Csalás miatt is nyomoznak, ebben az ügyben eddig tíz gyanúsítottat hallgattak ki. Ebben az eljárásban a Kurázsi befektetési jegyekkel kapcsolatban elkövetett tranzakciókat vizsgálják. Ennek lényege, hogy egy technikai számla segítségével a Quaestor munkatársai nem létező befektetési jegyeket vettek át a kibocsátó tudta nélkül, majd visszaváltották azokat, jelentős kárt okozva ezzel a befektetési jegyek kibocsátóinak.

Hűtlen kezelés és más bűncselekmény miatt nyomoznak a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet által 2004-től állampapír-vásárlás címén a Quaestornak utalt – a nyomozás érdekében az ügyészség által eddig konkrétan meg nem jelölt – kifizetések ügyében. Ugyanis ténylegesen semmiféle állampapír-vásárlás nem történt. Az állampapírokra átutalt pénzeket más célokra költötték el különböző gazdasági társaságok. A Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet felszámolásának elrendelését követően pedig a Quaestor-ügyfelek vagyonának a terhére vásárolták meg a korábban nem létezett állampapírokat.

A közokirat-hamisítás miatt folyó nyomozás ahhoz az adásvételhez kapcsolódik, amelyben Tarsoly rövid időre eladta cégbirodalmát O. Bélának (miután ez kitudódott, visszavásárolta).

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Orbán Viktor: Visegrádi partnereink készek ismét segíteni a magyar határvédelmet
A magyar miniszterelnök azt kérte visegrádi partnereitől, hogy ha újabb jelentős migrációs mozgás indul Törökország felől Európa irányába, akkor küldjenek határvédelmi erőket Magyarország déli határaira.

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Poszt-trauma

Kispest-Zugló végállomás
Lackner nyakig benne van a Karácsony-kampányban.

Bujkál Lackner és Kránitz

Drogpartik Kispesten
A Magyar Nemzet által nyilvánosságra hozott hangfelvételek szerint több kispesti szocialista politikus is rendszeresen kábítószert fogyaszthatott.

Fűt-fát

Karácsony keresztbe tehet az állatkert fejlesztésének
Fűt-fát ígér Karácsony Gergely. Megválasztásakor bedobta, hogy leállítja a Liget Budapest projektet. Ezt tegnap úgy korrigálta, hogy a Városligetben nem kaphat új épület építési engedélyt.

Aktuális

Aláírták az új megállapodást az Egyesült Királyság kiválásának feltételeiről
A jogilag kötelező érvényű egyezmény mellett elfogadták a jövőbeli viszonyrendszer körvonalait felvázoló, módosított politikai nyilatkozatot is, miután egyetértésre jutottak a tárgyalódelegációk.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …