Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 19., szombat, Nándor napja
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/simonkaek-minden-alma-valora-valik-3866895/

Simonkáék minden álma valóra válik

A fideszes politikus köre ismét meglepő célra kap százmilliókat.

Úgy tűnik, hiába büntette meg korábban a Közbeszerzési Döntőbizottság a Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítványt (DBMT), a Simonka György fideszes országgyűlési képviselőhöz több szálon köthető alapítvány ismét brüsszeli százmilliókat költhet el. A szervezet karácsony előtt két héttel 300 millió forint pénzt nyert, méghozzá őshonos állatok bemutatására a dél-békési térségben. A rövid, konkrétumokat többnyire nélkülöző ismertetőben többek között az áll, egy már működő, őshonos állatokat bemutató farmot kívánnak „látogatóbaráttá” tenni, s így „megismertetni” és „megszerettetni” ezeket az állatokat a közönséggel. A negyedmilliárd forintot meghaladó beruházás foghíjas ismertetője alapján kiemelt szerepet kaphat a területen található halastó is, amelyben – mint írják – őshonos halfajták is bemutathatók lesznek. Emellett két látogatóközpontot terveznek létesíteni a térségben: lesz ajándékbolt, vendéglátóhely, valamint információs pult.

A Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítvány nyertes pályázata ugyanakkor nem csak a feltételezett haszna miatt kérdéses. Emlékezetes, hogy a szervezetet a Közbeszerzési Döntőbizottság különböző szabálytalanságok miatt 2012-ben másfél millió forintra bírságolta meg, amit végül 300 ezer forintra mérsékeltek.

A büntetés előzménye, hogy az alapítvány akkor bekerült azok közé a hazai szervezetek közé, amelyek a Magyarország és Románia sajtókapcsolatainak javítására szánt európai uniós pénzek fölött diszponáltak. Ennek keretében a DBMT kuratóriuma 79 ezer euró értékben indította el Pusztaottlakán – ahol Simonka volt a polgármester – a „Közös sajtó szolgáltatás a határmenti térség jobb informálása érdekében” ötletet. A pályázatra helyi cégeket hívtak meg.

A látszatra azonban nem adtak. Az alapítvány hivatalos képviselője ugyanis 2012-ben Tóth Renáta volt, aki nem más, mint Simonka György unokatestvére, de helyet kapott a kuratóriumban a politikus üzlettársa és barátja, Uhrin András is. Továbbá az sem mellékes, hogy alapítvány létrehozásában szerepe volt a Simba Hungary Kft.-nek, amit Simonka alapított és vezetett éveken át. Éppen ezért érdekes, hogy a Simba Hungary Kft. volt az egyik cég, amit az alapítvány meghívott a pályázatra. Igaz, végül nem ez a társaság nyert, hanem a Család-Tour Kft., de a kapcsolat itt is kimutatható: a céget Uhrin András vezette, a tulajdonosok közt pedig megtalálható volt Simonka felesége és édesanyja is, sőt később Tóth Renáta is. Vagyis Simonkáék gyakorlatilag maguknak osztották a pénzt, s amikor ezt a közbeszerzési hatóság szóvá tette, bíróságon pereskedtek a büntetés ellen. Végül egyébként rejtélyes módon nem ezért, hanem kiírási szabálytalanságok miatt kapták a bírságot.

Az összeférhetetlenség különben a most megnyert pályázat kapcsán is felvetődhet. A 300 millió forintos összeget ugyanis az Európai Unió terület- és településfejlesztési programjából nyerte el az alapítvány. Ezekről a forrásokról pedig a Békés Megyei Önkormányzat területfejlesztési bizottsága dönt. A grémium elnöke Ruck Márton (Fidesz), akinek a szerepe azért érdekes, mert korábban ő volt a fejlesztési igazgatója a már említett, mára felszámolás alatt álló Simba Hungary Kft.-nek. Ruck szerint ugyanakkor egyáltalán nem összeférhetetlen, hogy ő döntött a Simonka György körébe tartozó pályázatokról. Korábban a Magyar Nemzetnek úgy fogalmazott: hosszú évekkel ezelőtt volt tisztségviselő a fideszes képviselő cégében.

Figyelemre méltó tényező, hogy a Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítvány székhelyét nemrég Pusztaottlakáról Mezőkovácsházára helyezték át, s a kuratóriuma is megváltozott, ám a szervezetnek így sem sikerült teljesen eltávolodnia Simonka Györgytől. A kuratóriumi tagok közül ketten is volt, vagy jelenlegi üzlettársai a kormánypárti képviselőnek. Például a felszámolás alatt álló Magyar Termés Tész Kft.-ben, amely a legfőbb ügyész tájékoztatása szerint összesen 973 millió forint kárt okozott Magyarország és az Európai Unió költségvetésének. Polt Péter azt is hozzátette, hogy ez az összeg – amit egyébként mindeddig senki nem térített meg – az eljárás során nőhet. Ezzel némileg ellentétesen Simonka György a Hír TV-nek a minap úgy nyilatkozott, nem érti, hogyan merülhetett fel a károkozás. A politikus azt állította, „minden beruházás megvalósult, mindenki ki lett fizetve”, illetve azt is leszögezte: az ügyben még nem zárult le a vizsgálat, tehát „ez még nincs kimondva”.

Az ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség költségvetési csalás gyanúja miatt folytat nyomozást a politikus rokonainak és cégeinek érintettségével. Eddig 14 gyanúsítottja van az ügynek, közülük ketten előzetes letartóztatásban voltak a közelmúltig. Mindezek ellenére vagy miatt Simonka a Fidesz színeiben indul az idei országgyűlési választáson. Nyomozás és büntetés ide vagy oda, a jelek szerint a kormánypárti politikus és köre minden álmát meg tudja valósítani uniós pénzből. Pusztaottlaka így nem véletlenül vált arról híressé, hogy az egy főre jutó brüsszeli támogatások lehívásában még Felcsútot is megelőzi.

Tavaly számoltunk be róla, hogy Pusztaottlaka 600 millió forint brüsszeli pénzt nyert a pusztaottlakai vadaspark élményközpontú fejlesztésére. Ám a jelek szerint ez az összeg nem elég a modernizációra, ugyanis szintén decemberi döntés alapján még ötvenmillió forintot kap ugyanerre a célra a település. (H. Cs. L.)

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

A szuperkötvény lett a favorit a piacon
Az Államadósság-kezelő Központ harmadik negyedéves, friss adatai szerint mára egyértelműen a Magyar Állampapír Plusz lett a legkeresettebb konstrukció a piacon.

Poszt-trauma

Gyurcsányék az SZDSZ hangján gyalázzák a magyarokat
El a kezekkel a kommunistáktól!

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Premier League

Mit tegyünk, ha Kloppal csal a feleségünk?
Különösen fájó lehet egy Manchester United szurkolónak, hogy fut a Liverpool szekere. A legnehezebb talán az egészben, hogy a siker kulcsát, Jürgen Kloppot képtelenség nem szeretni.

Nincs megállás

Karácsonynak lesz stop, nem a stadionoknak
Nem fogja tudni leállítani a nagy világversenyekhez kapcsolódó létesítmény fejlesztéseket Karácsony Gergely, mivel azok kiemelt beruházások és állami tulajdonú területen valósulnak meg.

Aktuális

Megkezdődött az olasz békemenet
A tömegben az olasz és a Liga hivatalos zászlója mellett katalán lobogókat is a magasba tartanak, de a magyar trikolór is felbukkan „Szabadságot Magyarországnak, szabadságot Európának!” felirattal.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …