Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 20., vasárnap, Vendel napja
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/szekelyfold-ujabb-kincse-mutatkozik-be-budapesten-4074051/

Székelyföld újabb kincse mutatkozik be Budapesten

Székelyföld ismét meglepetést tartogatott számunkra – kint jártunk az V. Székely Napokon.

Tömött sorok fogadják az érdeklődőt a Vámház körúti Vásárcsarnokban, ahol idén ötödik alkalommal nyílt meg a Székely Napok vásár. A szombatig tartó rendezvényen igazi különlegességekkel „csábítják” az érdeklődőket a székelyföldi kisvállalkozók, s települések.

Karda Róbert, Csíkszentdomokos alpolgármestere nagy lehetőségnek tartja, hogy falujuk meghívott vendégként részt vehet a Székely Napokon, hiszen itt ország-világ előtt bemutatkozhatnak. Kiemelte, vidékük gasztronómiáját is népszerűsíteni kívánják, ahogy a helyi kézművesek remekeit. Úgy véli, egy ilyen rendezvény nagyban fellendítheti a résztvevő települések turizmusát. A csíkszentdomokosiak saját portékáik mellett szórólapokkal és programajánlókkal is készültek. Az alpolgármester hozzátette, egy ilyen rendezvényen fontos szót ejteni egyik legnagyobb szellemi örökségükről, a „nagy püspökről” is.

– Reméljük, hogy az emberek felkapják a fejüket, hogy hol is van az a Csíkszentdomokos. Akiről még feltétlenül beszélnünk kell, az nem más, mint Márton Áron. Bízunk benne, hogy az embereket érdekli, hogy hol is született ő, hol van a Márton Áron Múzeum, egyáltalán hol van az ő faluja, ahol gyermekkorában élt – magyarázza Karda Róbert.

Sólyom Tibor, a hagyományos erdélyi ízvilágon alapuló Benedek nevű cég területi képviselője szerint a turizmust is elősegítheti a rendezvény, hiszen az itt kiállító vállalkozások és családok termékei hírét vihetik Székelyföldnek is, de azt is megismerhetik, hogy a székelyek miképpen viszonyulnak az anyaországiakhoz. S hogy melyik portékájuk után érdeklődnek leginkább a vásáron? Ezzel kapcsolatban Sólyom kiemelte, a sajtokhoz hasonlóan a tartósítószer-mentes termékeik a legnépszerűbbek.

 

Az erdélyi kisvállalkozások sikerének egyik jó példája a torockószentgyörgyi Torockói Sajtok. A tejüzem tulajdonosa, a székely származású Lukács Márta elmondta, a román cégek erdélyi terjeszkedése ellenére döntöttek úgy a 90-es évek közepén, hogy kis tőkével megalapítják saját cégüket. Azóta már közel ötven munkatárs dolgozik a torockószentgyörgyi üzemnek. Hangsúlyozta, jó látni itt, a Székely Napokon is, hogy egyre nagyobb az igény a természetes alapanyagokból készülő ételekre. Fontos, hogy tudjuk azt, mit is eszünk – tette hozzá.


– Úgy látom, hogy az emberek egyre inkább kezdenek visszatérni az igazi tejből készült termékekhez. Nagyon jó visszajelzéseket kaptunk már eddig is. Az imént egy idős úr nagy mosollyal mondta, hogy visszahoztuk gyerekkorának ízeit – mondja Lukács Márta.

A hosszú soron tovább lépve igazi teamező illata vesz körbe minket. Csíki Emese őstermelő vidáman meséli a standja előtt sorakozóknak, mi is valójában az ő „csodakertjük”. A több száz esztendős családi kúria területén ugyanis a Csíki család nem mást termeszt, mint gyógy- és fűszernövényeket. Emese szerint fontos, hogy a magyarok a Kárpát-medence gyógynövényeit fogyasszák a keleti aromák helyett. A gyógyító hatás mellett felhívta a figyelmet a termékeik ízvilágára is.


A csoda Emese szerint nem csak a termékeik minőségében rejlik, hiszen a vállalkozásuk helyben tartotta gyermekeit is, munkájuk kenyeret ad az egész famíliának, ráadásul még másokon is tudnak segíteni. Mint fogalmaz, „ebben a kertben olyannyira burjánzik az élet”, hogy a szentábrahámi magvakból adományra is futotta, így már Böjte Csaba erdélyi gyerekotthonai is létesíthetnek hasonló gyógynövényes kerteket.

– Számomra ez egy csoda, hiszen alig két esztendeje vágtunk neki a vállalkozásnak, és már eljutottunk oda, hogy kisebb kertek nőnek ki belőle. Az, hogy itt lehetünk, számunkra rendkívül fontos, hiszen sokan hírét veszik a küldetésünknek. Úgy gondolom, hogy elhoztunk Budapestre egy olyan terméket, ami egészséges. Tudják a vevőink, hogy egy egyszerű székely családot segítenek, valójában a mi otthonmaradásunkat, megmaradásunkat támogatják – véli a szentábrahámi őstermelő.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Boris Johnson kért is halasztást, meg nem is
Újra az EU térfelén pattog a labda brexitügyben: teljes mértékben az állam-és kormányfők belátásán múlik, hogy a miniszterelnök vagy a – látszólag működésképtelen – londoni parlament iránymutatását követik.

Poszt-trauma

Gyurcsányék az SZDSZ hangján gyalázzák a magyarokat
El a kezekkel a kommunistáktól!

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Premier League

Mit tegyünk, ha Klopp-pal csal a feleségünk?
Különösen fájó lehet egy Manchester United szurkolónak, hogy fut a Liverpool szekere. A legnehezebb talán az egészben, hogy a siker kulcsát, Jürgen Kloppot képtelenség nem szeretni.

Nincs megállás

Karácsonynak lesz stop, nem a stadionoknak
Nem fogja tudni leállítani a nagy világversenyekhez kapcsolódó létesítmény fejlesztéseket Karácsony Gergely, mivel azok kiemelt beruházások és állami tulajdonú területen valósulnak meg.

Aktuális

Apolló a szürke zónában
Walid al-Aqqad gázai kertjében korinthoszi oszlopmaradványokat látni. Az épületen belül a bronzkortól az iszlám kalifátusokon át az oszmán, majd a brit uralom idején készült műremekek láthatóak.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …