Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 19., szombat, Nándor napja
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/szemelyes-tragediakat-elevenitettek-fel-a-targyalason-4066985/

Személyes tragédiákat elevenítettek fel a tárgyaláson

A büntetőper január 6-án szakértők meghallgatásával folytatódik.

Az idei utolsó tárgyalási napon egy hetvenéves devecseri asszony Szabó Györgyi büntetőtanácsa előtt felidézte: a szemközti ház kerítésén hosszú ideig lógva várta, hogy szomszédai az iszapba gázolva lesegítsék, s együtt, órákon át a szomszéd ház teraszán a vörösiszapban várták a megmentőket.

Elmondta, az orvosszakértői vélemény szerint testének 40-49 százalékán első- és másodfokú égési, illetve marási sérüléseket szenvedett, és a bőrátültetések miatt ma is fájdalmai vannak.

Egy 28 éves férfi azt mondta: amikor a vörösiszap betört a devecseri házba, kimenekültek a teraszra, az árból megragadott egy létrát, a tetőnek támasztotta, s felsegített oda két 12 éves kislányt és egy asszony. Két idősebb nő – közöttük a fiatalember nagyanyja – egy korláton állt nyakig az iszapban, amíg órákkal később kimentették őket. Mindannyian kórházba kerültek.

A férfi – aki testének 40-49 százalékán szenvedett el égési sérüléseket – a bíróságon kiemelte: megalázónak érezte, ahogy a sérültekkel bántak.

A mentésben részt vevők tudták, hogy az embereket le kell mosdatni, de nem volt náluk pokróc, takaró, amibe a csupasz embereket be lehetett volna takarni, anyaszült meztelenül álltak ott – idézte fel a tanú. Hozzáfűzte: idős nagyanyja le se akart vetkőzni az emberek előtt.

Harmadikként egy 41 éves férfit hallgatott meg a bíróság, aki a devecseri városgazdálkodási üzem közmunkásaként értesítette az embereket a veszélyről. Ő egy házról lelógatott kötélbe kapaszkodva menekült meg attól, hogy az ár elragadja. Több órát töltött a vörösiszapban, testének 36 százaléka égett meg. A bíróság előtt azt hangsúlyozta: olyan tragédia ez, amely egész életükben elkíséri őket.

Az elsőrendű vádlott, a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. vezérigazgatója azt kérdezte a tanútól, hogy segít-e neki feldolgozni a történeteket az, hogy valamennyi vádlott részese volt a eseményeknek, valamint az, ha objektív tájékoztatást kap arról, hogy a kiöntött tározó nem volt túltöltve és a Mal emberei nem követtek el hibát.

A férfi azt válaszolta: nem, mert a tragédiát családjával együtt átélte, tönkrement az életük, és ezen semmi nem változtat.

A büntetőper január 6-án szakértők meghallgatásával folytatódik.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

A szuperkötvény lett a favorit a piacon
Az Államadósság-kezelő Központ harmadik negyedéves, friss adatai szerint mára egyértelműen a Magyar Állampapír Plusz lett a legkeresettebb konstrukció a piacon.

Poszt-trauma

Gyurcsányék az SZDSZ hangján gyalázzák a magyarokat
El a kezekkel a kommunistáktól!

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Premier League

Mit tegyünk, ha Kloppal csal a feleségünk?
Különösen fájó lehet egy Manchester United szurkolónak, hogy fut a Liverpool szekere. A legnehezebb talán az egészben, hogy a siker kulcsát, Jürgen Kloppot képtelenség nem szeretni.

Nincs megállás

Karácsonynak lesz stop, nem a stadionoknak
Nem fogja tudni leállítani a nagy világversenyekhez kapcsolódó létesítmény fejlesztéseket Karácsony Gergely, mivel azok kiemelt beruházások és állami tulajdonú területen valósulnak meg.

Aktuális

Jerry, Rainlla és Johnas
Hongkong a gazdagok játszótere. Emésztgettem volna még ezt a mondatot, de Manoj, a hiperaktív indiai csak beszélt tovább. Mellé ültem le, miután bemutatkoztam egy asztaltársaságnak.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …