Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 18., péntek, Lukács napja
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/temetik-a-hazai-egeszsegugyet-a-magyarok-4262525/

Temetik a hazai egészségügyet a magyarok

Nagyon korán halnak a magyarok, sokan szenvednek krónikus betegségekben, és egyre többen járnak magánrendelésre.

Kifejezetten rossznak, egy 10-es skálán 3,85-nek ítélik meg a hazai lakosság egészségi állapotát a magyarok – mondta Blazsevácz Péter, a Joint Venture Szövetség Egészségügyi Bizottság elnöke egy mai konferencián. A friss, 18-75 év közötti lakosság körében végzett reprezentatív felmérés szerint ezzel szemben saját egészségi állapotukat az emberek átlagosan 6,38-ra becsülték.

Kiderült az is, a megkérdezettek 41,3 százaléka szenved valamilyen krónikus betegségben, miközben 3 éve ez a szám még csak 33 százalék volt. Blazsevácz Péter beszélt arról is, a lakosság 54,7 százaléka azzal indokolta, hogy nem foglalkozik megfelelően az egészségi állapotával, hogy erre nincsenek anyagi lehetőségei. Öt emberből négy egyetért azzal, hogy probléma az elvándorolt orvosok hiánya, és szinte mindenki azt gondolja, hogy az országban többet kellene költenie az egészségügyre.

Érdekesség, hogy a felmérés szerint a fizetős fogászat megelőzte az ingyenest, többen választják inkább a magánpraxisokat. A magyarok az állami, kórházi egészségügyi ellátást egy ötös skálán 3,51-re értékelték, míg a szakrendelések 3,58-as átlag pontszámot kaptak. A magánegészségügy ezzel szemben 4,37-es, míg a fogászati magánrendelés 4,4-es értékelést kapott.

A XXXIV. Medicina konferencián felszólalt Jakab Zsuzsanna, a WHO regionális igazgatója. Mint mondta, adataik szerint az EU régión belül a magyar lakosság a korai halálozás tekintetében kifejezetten kedvezőtlen helyen szerepel. Ez a szám ugyanis 37 százalékkal magasabb az európai átlagánál, és közel kétszerese az EU átlagnak. Éppen ezért sok tennivaló van, népegészségügyi programra van szükség. Ez kiemelt cél kell legyen.

A trendek Jakab Zsuzsanna szerint kedvezőtlenek. Hazánkban a legalacsonyabb a várható élettartam az EU-ban, és a legmagasabb a daganatos betegségek miatti halálozás. A dohányzás csak kismértékben csökkent, nagymértékű az alkoholfogyasztás, és a lakosság legalább fele túlsúlyos vagy elhízott. Hangsúlyozta: az egészségi egyenlőtlenségek mérséklése szempontjából a társadalmi tényezőkkel is egyértelműen foglalkozni kell.

További riasztó adatokat is közölt, mint mondta: 12,3 százalékról 10,2 százalékra csökkent 2003-ról 2013-ra az egészségügy részesedése a kormányzati kiadásokból. A minimum javasolt részesedés a 12 százalék volna. Úgy véli, a betegek közvetlen egészségügyi kiadásai viszont nagyon magasak hazánkban, a gyógyszerár-támogatást kifejezetten javítani kellene.

A rendszerek fejlesztésével kapcsolatban megjegyezte: Magyarország nincs egyedül a problémákkal, az alapellátás fejlesztésének új szakasza kell hogy elkezdődjön. A kórházakkal, szakorvosokkal és a szociális ellátórendszerrel is hatékonyabb együttműködést kellene kialakítani.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Orbán Viktor: Visegrádi partnereink készek ismét segíteni a magyar határvédelmet
A magyar miniszterelnök azt kérte visegrádi partnereitől, hogy ha újabb jelentős migrációs mozgás indul Törökország felől Európa irányába, akkor küldjenek határvédelmi erőket Magyarország déli határaira.

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Poszt-trauma

Kispest-Zugló végállomás
Lackner nyakig benne van a Karácsony-kampányban.

Bujkál Lackner és Kránitz

Drogpartik Kispesten
A Magyar Nemzet által nyilvánosságra hozott hangfelvételek szerint több kispesti szocialista politikus is rendszeresen kábítószert fogyaszthatott.

Fűt-fát

Karácsony keresztbe tehet az állatkert fejlesztésének
Fűt-fát ígér Karácsony Gergely. Megválasztásakor bedobta, hogy leállítja a Liget Budapest projektet. Ezt tegnap úgy korrigálta, hogy a Városligetben nem kaphat új épület építési engedélyt.

Aktuális

Aláírták az új megállapodást az Egyesült Királyság kiválásának feltételeiről
A jogilag kötelező érvényű egyezmény mellett elfogadták a jövőbeli viszonyrendszer körvonalait felvázoló, módosított politikai nyilatkozatot is, miután egyetértésre jutottak a tárgyalódelegációk.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …