Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 19., szombat, Nándor napja
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/tiborcz-ugy-egy-kaptafara-csaltak-el-a-palyazatokat-3853412/

Tiborcz-ügy: egy kaptafára csalták el a pályázatokat

Harangozó Tamás megszerezte az OLAF-vizsgálat kalocsai összefoglalóját, amely kísértetiesen hasonlít a szolnokira.

A Csalás Elleni Európai Hivatal (OLAF) közvilágítás-korszerűsítési pályázatok ügyében lezajlott vizsgálatának egy újabb dokumentumát hozta nyilvánosságra az MSZP: a kalocsai polgármesternek címzett levelet, amelyben kísértetiesen hasonló módon írják le a csalást, mint a korábban már nyilvánosságra hozott szolnoki dokumentumban: már a pályázat kiírásánál ott voltak azok az emberek, akik az Elios Innovatív Zrt. győzelmében voltak érdekeltek, és be is avatkoztak. 

A szolnoki és a kalocsai pályázat egyszerre zajlott, és a módszer is ugyanaz volt: 2013. február 11-én volt az EU-s pályázat leadási határideje, de három nappal korábban az irányító hatóság módosította a pályázat egyik mellékletéhez tartozó Excel-táblát. Ez a módosítás tette lehetővé, hogy a megtérülés számításánál a korábbi 50 ezer helyett 100 ezer órás üzemidőt számoljanak a ledes világítótestekre. Ez műszakilag nincs megalapozva, de csak így jött ki a projekt 15 éves megtérülése.

Az úgynevezett indikatív ajánlatot – amely alapján be kellett lőni, hogy nagyjából mennyibe fog kerülni a korszerűsítés – Kalocsán ugyanúgy késve, hiánypótlásként adták be, mint a szolnoki pályázat esetében, ugyanaz a három cég szerepelt benne, és ugyanúgy egy ember írta őket: egy matematikai módszer segítségével a gyengébb ajánlatok minden részletükben 5, illetve 7 százalékkal magasabb árat tartalmaztak, mint a legjobb.

A pályázat egyik mellékletének, a lámpák javasolt számáról és költségeiről szóló táblázatnak az egyik társszerzője Mancz Ivette volt, az Elios közvilágítási igazgatója, vagyis a későbbi kivitelező adta meg az önkormányzat nevében azt is, pontosan mire pályáznak. Mancz adott ajánlatot annak a társaságnak a nevében is, amely a projekt zárását végezte, vagyis még az ellenőrzés is körön belül maradt.

Kalocsán is felbukkan még egy személyi összefonódás: Hamar Endre egy időben Tiborcz István üzlettársa, az Elios társtulajdonosa volt. Cége, a Sistrade Kft. pedig a közbeszerzés kiírásához szükséges műszaki dokumentációt és az engedélyes terveket készítette, vagyis gondoskodott róla, hogy a tender pontosan úgy legyen kiírva, ahogy az Eliosnak megfelelő.

Az OLAF – a 24.hu által idézett jelentés szerint – harmincöt EU-s közvilágítási projektet vizsgált meg. Mindegyikben felmerült a visszaélés gyanúja, de tizenhét pályázatnál egyenesen úgy találták, hogy szervezett csalási mechanizmust építettek ki. Az Elios Innovatív Zrt. egy időben Tiborcz István, a miniszterelnök veje érdekeltségében állt, és akkor is tagja volt az igazgatóságban, amikor nem volt tulajdonos. Tulajdonrészét a becslések szerint nagyjából hárommilliárd forintért adhatta el 2015-ben.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

A szuperkötvény lett a favorit a piacon
Az Államadósság-kezelő Központ harmadik negyedéves, friss adatai szerint mára egyértelműen a Magyar Állampapír Plusz lett a legkeresettebb konstrukció a piacon.

Poszt-trauma

Gyurcsányék az SZDSZ hangján gyalázzák a magyarokat
El a kezekkel a kommunistáktól!

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Premier League

Mit tegyünk, ha Kloppal csal a feleségünk?
Különösen fájó lehet egy Manchester United szurkolónak, hogy fut a Liverpool szekere. A legnehezebb talán az egészben, hogy a siker kulcsát, Jürgen Kloppot képtelenség nem szeretni.

Nincs megállás

Karácsonynak lesz stop, nem a stadionoknak
Nem fogja tudni leállítani a nagy világversenyekhez kapcsolódó létesítmény fejlesztéseket Karácsony Gergely, mivel azok kiemelt beruházások és állami tulajdonú területen valósulnak meg.

Aktuális

Megkezdődött az olasz békemenet
A tömegben az olasz és a Liga hivatalos zászlója mellett katalán lobogókat is a magasba tartanak, de a magyar trikolór is felbukkan „Szabadságot Magyarországnak, szabadságot Európának!” felirattal.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …