Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 18., péntek, Lukács napja
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/tizenhat-ev-utan-kapta-vissza-otthonat-a-hajlektalan-ferfi-4039082/

Tizenhat év után kapta vissza otthonát a hajléktalan férfi

Az egyik napról a másikra utcára kerülő apát két gyermeke ösztönözte, hogy harcoljon igazáért.

Egy édesapának és két lányának tizenhat éves megpróbáltatása ért véget nemrég, mikor hosszú jogi tortúra és egy kacifántos ügy után a nyolcadik kerületi Karácsony Sándor utca egyik bérházának önkormányzati lakásába ismét beköltözhetett.

Ahogy Kutrucz László egy barátja fogalmaz, üröm az örömben, hogy az igazság nem most győzedelmeskedett. A jogerős ítélet, amely szerint T. B. Józsefnének ki kell költöznie a lakásból, már 2011-ben megszületett. A lakás-visszafoglaláson Minda Zoltán – aki évekig segítséget és szállást biztosított a hajléktalanná vált férfinak – nyilatkozott arról, hogy az idős asszony vitatható körülmények között, lakáscsere folytán kapta meg a bérleti jogot, és költözött be az önkormányzati lakásba. Ebben Kutrucz László elmondása szerint K. György is segített neki. Ám a lakás visszafoglalására akkor nem került sor, és most is csupán azért költözhet vissza a férfi több mint másfél évtizede elvett otthonába, mert T. B. Józsefné elhunyt.

A csupasz lakás átadása kifejezetten zsúfoltra sikeredett, a családon kívül önkormányzati dolgozók, ügyvédek, barátok és a jegyző is jelen volt. Sipos Anett, aki előbb újságíróként, majd segítőként éveken át foglalkozott Kutrucz ügyével, tájékoztatott arról, hogy hogy a férfi viszontagságokkal, csalásokkal és botrányokkal teli ügye 1999-ben kezdődött. Ekkor Kutrucz László szobafestő-mázolóként dolgozott, és mivel felesége elhagyta a családot, egyedül maradt két kisgyermekével. Fiatalabb lánya akkor kettő-, idősebb hároméves volt, így ellátásukban segítségre volt szüksége, amit a helyi kiskocsmában fel is ajánlott neki a fentebb említett K. György.

A családapa elmondása szerint K. György barátja a lakásmaffia módszereivel csapta be és csalta el tőle önkormányzati lakásának bérleti jogát. Ahogy a gyámhivatal 1999-es jegyzőkönyvében szerepel: Kutrucz László tudatmódosító szereket kapott – ezt orvosilag is igazolták –, bántalmazták, megkötözték, majd aláírattak vele több dokumentumot, melyekben lemondott önkormányzati lakásának bérleti jogáról, és egy magánbérlemény lehetőségére cserélte. Így került a lakás bérleti joga T. B. Józsefnéhez. A férfi nem emlékszik arra, hogy bármit is aláírt volna, csupán arra, hogy kész tények elé állították. Hamarosan munkanélküli hajléktalanná vált, ezért gyermekeit kénytelen volt állami gondozásba adni, lányai az elmúlt tizenhat évben nehéz körülmények között, nevelőotthonban nőttek fel, egykori lakását pedig szinte azonnal privatizálták. A férfi kapualjakban, lépcsőházakban húzta meg magát, közel tíz évig élt így, majd Minda Zoltán és a Máltai Szeretetszolgálat segítségével került ismét tető a feje fölé. Így már lányai is kijöhettek hozzá az otthonból a hétvégére. László az évek alatt alkalmi munkákat vállalt, ebből és barátok segítségével tartotta el magát, hetente látogatva gyermekeit. Idősebb lánya ma a Budapesti Kommunikációs Főiskola turizmus-vendéglátás szakos hallgatója, fiatalabb gyermeke jövőre érettségizik, ő ma is a gyermekotthonban él.

A rendőrségen tett első feljelentés eljárási nyomát 1999-ben nem találták, és a 2007-es újabb próbálkozás sem hozott eredményt. Végül az önkormányzatnál némileg segítőkészebb józsefvárosi gyámhivatal Minda Zoltán és Sipos Anett kérésére segített perre vinni az ügyet, a tárgyalást 2008-ban tartották a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. Érdekesség, hogy az önkormányzat ott egyáltalán nem képviseltette magát. A lakás-visszafoglaláson dr. Smidelik Péter, Kutrucz ügyvédje, aki a jogi hercehurca során évekig segítette a férfit, arról is tájékoztatott, hogy a perben bőven akadtak furcsaságok, például nem mindennapi, hogy az önkormányzatnál a bérleti szerződés felmondásának keltezése korábbi, mint hogy arra a bérlő az ügyvédnek felhatalmazást adott volna. Sőt, valaki ennél is korábban Kutrucz László nevében rendezte az összes közüzemi tartozást. A lakáscserét 2011 júniusában végül semmissé nyilvánította a Legfelsőbb Bíróság, így T. B. Józsefnének ki kellett volna költöznie, de ez nem történt meg. Az ítélet ellenére az önkormányzat nem lépett, így csupán a hölgy halála után kaphatta vissza lakását a család.

Kutrucz László neve ismerősen csenghet, mivel szereplője volt a 2001-ben indult, később Siemens-botrányként elhíresült csalássorozatnak is, melyben 2001 és 2005 között közel másfél milliárd forintot utaltak át nem létező fantomcégek számláira. Ekkor Schrödl András könyvvizsgáló közbenjárására hajléktalanként ügyvezető igazgatója lett egy kft.-nek, mely többek között a Siemensnek is vállalt megrendeléseket. Kutrucz könnyű pénzkereseti lehetőségként tekintett az üzletre, ezért gondolkodás nélkül aláírta az elé rakott iratokat, formanyomtatványokat. Alkalmanként 2000-5000 forintért Schrödl utasítására másfél-kétmillió forintot vett fel a számlavezető bankfiókokban, a pénzt aztán átadta a könyvvizsgálónak. Idővel több hajléktalant is beszerveztek, így egyre szaporodtak a fantomcégek, melyek tanácsadóként vagy pályázatíróként részt vettek nagyobb állami közbeszerzésekben is – tudtuk meg a lakás-visszafoglaláson. Ilyen volt például, mikor a kártyás személyi igazolványok gyártásához szükséges berendezések szállításhoz írtak ki 90 milliárdos pályázatot, melyet a Siemens magyarországi leányvállalata nyert el. Az ügy kirobbanását követően, 2007-ben az adóhatóság adóhiány, késedelmi kamat és bírság címén mintegy félmilliárd forint befizetésére kötelezte a Siemens hazai cégét. Kutruczot és társait a bírósági perben végül felmentették.

Az önkormányzatot ugyanaz a – neve elhallgatását kérő – hölgy képviselte a lakás átadásakor, akivel az elmúlt évek során Kutrucz és ügyvédje már többször került összetűzésbe. Az újabb találkozásnál elmondásuk szerint a hölgy rendkívül udvariasan úgy üdvözölte a férfit, hogy: „Maga még mindig él?!”

Kutrucz Lászlót megrohanták a családi emlékek is, mikor ismét a nikotintól megsárgult tapétás, egyszerű kislakás falai közt állt. Könnyes szemmel mesélt édesapjáról, és arról, mi hogyan volt berendezve, mikor a családjáé volt a lakás. A kulcsok átvétele után megölelte gyermekeit, akik kitartásra ösztönözték, és hálás szívvel mondott köszönetet azoknak, akik támogatták és segítették ezen a hosszú úton. „Egész más életet szeretnék élni, nem egy hajléktalan életét, hanem egy családcentrikus édesapáét” – mondta a meghatott Kutrucz László.

Néhány nappal a lakás visszafoglalása után kaptuk az információt, hogy Kutrucz Lászlónak és lányainak az elmúlt tizenhat év sérelmeiért a bíróság négymillió forintos kártérítést állapított meg. Azonban a Kúria döntése alapján nem az önkormányzatnak, állami pénzből kell ezt az összeget kifizetnie, hanem T. B. Józsefné örökösének, aki pedig csak saját öröksége erejéig lenne felelős, így várhatóan a család nem sokat lát majd a pénzből. Ha az örökös például megtagadja örökségét, akkor egyetlen forintot sem kapnak. Ettől függetlenül a történet tizenhat év után véget ért, és Kutruczék példaértékű ügye remélhetőleg másokat is arra ösztönöz, hogy ne adják fel, törvényes eszközökkel harcoljanak azért, ami fontos számukra.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Orbán Viktor: Visegrádi partnereink készek ismét segíteni a magyar határvédelmet
A magyar miniszterelnök azt kérte visegrádi partnereitől, hogy ha újabb jelentős migrációs mozgás indul Törökország felől Európa irányába, akkor küldjenek határvédelmi erőket Magyarország déli határaira.

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Poszt-trauma

Kispest-Zugló végállomás
Lackner nyakig benne van a Karácsony-kampányban.

Bujkál Lackner és Kránitz

Drogpartik Kispesten
A Magyar Nemzet által nyilvánosságra hozott hangfelvételek szerint több kispesti szocialista politikus is rendszeresen kábítószert fogyaszthatott.

Fűt-fát

Karácsony keresztbe tehet az állatkert fejlesztésének
Fűt-fát ígér Karácsony Gergely. Megválasztásakor bedobta, hogy leállítja a Liget Budapest projektet. Ezt tegnap úgy korrigálta, hogy a Városligetben nem kaphat új épület építési engedélyt.

Aktuális

Aláírták az új megállapodást az Egyesült Királyság kiválásának feltételeiről
A jogilag kötelező érvényű egyezmény mellett elfogadták a jövőbeli viszonyrendszer körvonalait felvázoló, módosított politikai nyilatkozatot is, miután egyetértésre jutottak a tárgyalódelegációk.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …