Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 18., péntek, Lukács napja
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/tobb-tizezer-tulora-a-tuzszereszeknel-3932509/

Több tízezer túlóra a tűzszerészeknél

Az továbbra sem ismert, mennyit fizet a nemzeti park az aknamentesítést végző tűzszerészeknek.

A Hortobágyi Nemzeti Parknál végzett tűzszerész-tevékenység miatt több mint kétszeresére ugrott a katonák munkaterhe – derül ki Vargha Tamásnak, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkárának a Magyar Honvédség Tűzszerész és Hadihajós Ezredének túlóráit ismertető válaszából. Az alakulat túlterheltségét feszegető kérdést Demeter Márta, az MSZP honvédelmi szakpolitikusa tette fel. Korábban ugyanis felvetődött a júliusban történt, négy tűzszerész halálát okozó tragédiával kapcsolatban: a balesetben közrejátszott, hogy a tájrehabilitációra felvett uniós támogatás közelgő lejárta miatt sürgethették a terepen dolgozókat.

A válasz mindezt alátámasztja. Míg a 2012-es évben 14 578 órával kellett a katonáknak többet dolgozniuk, a hortobágyi munka megkezdésének évében, 2013-ban ez 34 646 órára nőtt. 2014-ben pedig már 47 ezer munkaórát meghaladó túlórát végeztek a katonák. 2015-ben ez a szám 45 645 volt, s jó eséllyel idén a katonák terhelése újabb rekordot dönthet: eddig közel 31 ezer túlóra áll mögöttük.

Figyelemre méltó, hogy míg 2013-ban közel 27 millió forint túlórapénzt fizetett ki a minisztérium, 2014-ben ez az összeg a felére, 13 203 000 forintra csökkent. Ez azért érdekes, mert a megbízás első időszakában térítésmentesen dolgoztak a tűzszerészek, majd ezen változtattak. Egy kormányrendelet tudniillik lehetőséget ad arra, hogy a Tűzszerész és Hadihajós Ezred megrendelésre mentesítsen területeket, a katonák kérésére ezért a nemzeti park és az alakulat között 2014-ben tárgyalások kezdődtek.

A bérek 2015-ben emelkedtek, s az idén végzett túlórára eddig már mintegy 58 millió forintot fizetett ki a tárca. „Feltételezhető, hogy az alakulat részére a szerződés alapján járó pénzösszeg a szakmai munka költségeit fedezni fogja, azonban a tételes elszámolásra szerepvállalásuk lezárulta után kerülhet sor” – közölte az államtitkár. A válaszból egyébként nem derült fény a nemzeti park, valamint a Tűzszerész és Hadihajós Ezred közötti szerződés részleteire, pedig igencsak lényegesek volnának a júliusi tűzszerész-tragédia hátterének szempontjából.

A Hortobágyon július 1-jén történt baleset. Nem sokkal a műszak vége előtt egy 250 kilogrammos, szovjet gyártmányú repeszromboló felrobbant, ennek következtében négy tűzszerész meghalt, egy pedig megsebesült.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Orbán Viktor: Visegrádi partnereink készek ismét segíteni a magyar határvédelmet
A magyar miniszterelnök azt kérte visegrádi partnereitől, hogy ha újabb jelentős migrációs mozgás indul Törökország felől Európa irányába, akkor küldjenek határvédelmi erőket Magyarország déli határaira.

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Poszt-trauma

Kispest-Zugló végállomás
Lackner nyakig benne van a Karácsony-kampányban.

Bujkál Lackner és Kránitz

Drogpartik Kispesten
A Magyar Nemzet által nyilvánosságra hozott hangfelvételek szerint több kispesti szocialista politikus is rendszeresen kábítószert fogyaszthatott.

Fűt-fát

Karácsony keresztbe tehet az állatkert fejlesztésének
Fűt-fát ígér Karácsony Gergely. Megválasztásakor bedobta, hogy leállítja a Liget Budapest projektet. Ezt tegnap úgy korrigálta, hogy a Városligetben nem kaphat új épület építési engedélyt.

Aktuális

Aláírták az új megállapodást az Egyesült Királyság kiválásának feltételeiről
A jogilag kötelező érvényű egyezmény mellett elfogadták a jövőbeli viszonyrendszer körvonalait felvázoló, módosított politikai nyilatkozatot is, miután egyetértésre jutottak a tárgyalódelegációk.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …