Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 18., péntek, Lukács napja
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/ujra-forognak-az-autoskopaszto-kamerak-obudan-3890350/

Újra forognak az autóskopasztó kamerák Óbudán

Hiába a tiltakozás, nincs türelem, a közterület-felügyelők folytatják a vitatott bírságolásokat.

Hétfőtől újra ontják a bírságokat Óbuda-Békásmegyeren a kizárólag kamerával rögzített felvételek alapján a szabálytalanul közlekedő autók tulajdonosaira – derült ki a III. kerületi önkormányzat honlapján olvasható közleményből. A máig vitatott és tisztázatlan jogi helyzet miatt az efféle bírságolást, amikor a büntetés kiszabásakor a kerületi közterület-felügyelő a helyszínen sincs, Bús Balázs (Fidesz–KDNP) polgármester függesztette fel még március végén.

Az ügyet néhány nappal korábban Tarlós István főpolgármester robbantotta ki. Ne fizessenek – erre biztatta az autósokat, akik a megváltoztatott forgalmi helyzetekben megszegték a közlekedési szabályokat, de kizárólag kamerafelvételek alapján 50 ezer forintra bírságolták őket. Budapest vezetője kijelentette: több szempontból is törvénysértőnek tartja azt a néhány kerületben folytatott gyakorlatot, hogy a bírságoló közterület-felügyelők ott sincsenek a helyszínen.

Ez a főpolgármester szerint szimpla pénzbehajtás, amit bizonyít, hogy a bírságokból származó sok száz millió forintos bevételt a kerületek eleve betervezik saját költségvetésükbe. Tarlós István a helyzet megváltoztatása, valamint az aránytalanul magas bírságok összegének csökkentése érdekében jogszabály-módosítást kezdeményezett. Erről már tárgyalt Pintér Sándor belügy- és Lázár János kancelláriaminiszterrel is.

Bús Balázs a bírságolások felfüggesztésekor sürgős jogi állásfoglalást kért az Országos Rendőr-főkapitányságtól, pedig a rendőrség a sajtónak, konkrét jogszabályhelyekkel megjelölve, már akkor leszögezte: „A közterület-felügyelet által alkalmazott kamerák nem felelnek meg a külön jogszabály által támasztott követelményrendszernek, így a jármű üzembentartójának objektív felelőssége alapján történő bírságkiszabás kizárt.”

A III. kerület polgármestere – mint az mostani közleményéből kiderült – két ízben is Papp Károly országos rendőrfőkapitányhoz fordult, aki április 10-i levelében türelmet kért, arra hivatkozva, hogy az ügyben érkezett megkeresésekre „átfogó választ” készítenek. Bús Balázs viszont végül saját maga minősítette jogszerűnek a kamerákat és az azok alapján kiszabott bírságokat. Hozzátette: a felfüggesztés idején többszörösére nőtt a szabályszegések száma.

Ugyanakkor a budapesti Városházán tegnap megerősítették a Magyar Nemzet korábbi információját, hogy több óbudai helyszínen is szabálytalanul, engedély nélkül szerelték fel a kamerákat. Azt egyébként az ügyben járatos minden eddigi megszólaló elismerte: ha valaki nem fizeti be a kerületi közterület-felügyelet által kiszabott bírságot, a rendőrség hivatalból eljárást indít.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Orbán Viktor: Visegrádi partnereink készek ismét segíteni a magyar határvédelmet
A magyar miniszterelnök azt kérte visegrádi partnereitől, hogy ha újabb jelentős migrációs mozgás indul Törökország felől Európa irányába, akkor küldjenek határvédelmi erőket Magyarország déli határaira.

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Poszt-trauma

Kispest-Zugló végállomás
Lackner nyakig benne van a Karácsony-kampányban.

Bujkál Lackner és Kránitz

Drogpartik Kispesten
A Magyar Nemzet által nyilvánosságra hozott hangfelvételek szerint több kispesti szocialista politikus is rendszeresen kábítószert fogyaszthatott.

Fűt-fát

Karácsony keresztbe tehet az állatkert fejlesztésének
Fűt-fát ígér Karácsony Gergely. Megválasztásakor bedobta, hogy leállítja a Liget Budapest projektet. Ezt tegnap úgy korrigálta, hogy a Városligetben nem kaphat új épület építési engedélyt.

Aktuális

Aláírták az új megállapodást az Egyesült Királyság kiválásának feltételeiről
A jogilag kötelező érvényű egyezmény mellett elfogadták a jövőbeli viszonyrendszer körvonalait felvázoló, módosított politikai nyilatkozatot is, miután egyetértésre jutottak a tárgyalódelegációk.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …