Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 19., szombat, Nándor napja
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/vagyonokat-keresnek-a-rokonok-a-ferencvarosi-berlakasbizniszben-3879695/

Vagyonokat keresnek a rokonok a ferencvárosi bérlakásbizniszben

Csaknem 50 millió forintért kelt el egy korábban 8,5 millióért vásárolt önkormányzati lakás.

A legnagyobb ingatlanspekulánsokat is megszégyenítő üzletet kötött Ferencváros egyik önkormányzati lakásának korábbi bérlője, aki bagóért vehette meg a kerülettől a szóban forgó Ráday utcai ingatlant, amelyet aztán 40 millió forintos haszonnal adott tovább – értesült lapunk. Nem mellékes, hogy a bomba üzletet lebonyolító férfi a IX. kerületi polgármester titkárnőjének a rokona. Bácskai János polgármester munkatársa egyébként Vác alpolgármesterének, Pető Tibornak (Fidesz–KDNP) a felesége is.

Az asszony óriási hasznot kasszírozó rokona 2013-ban alig több mint 8,5 millió forintért vásárolhatta meg az önkormányzattól a Duna-part közeli, Ráday utca 39. szám alatt található épület egyik 71 négyzetméteres, összkomfortos lakását. A felújított ingatlant a polgármester előterjesztése nyomán először bérlőként vette birtokba a férfi, majd mindössze hét hónappal később meg is vette. Az önkormányzat értékbecslése alapján 2013-ban kevesebb mint 19 millió forintot ért a lakás, azonban bérlőként fél áron, azaz 9,5 millió forintért vehette volna meg az ingatlant a titkárnő unokatestvére, ám ennél is olcsóbban jutott hozzá. Ugyanis további csaknem egymillió forintos árengedmény járt neki azért, mert egy összegben fizette meg a vételárat.

Ugyanakkor az ingatlan tulajdoni lapja szerint a férfi idén márciusban eladta a lakást. S bár az adatokból nem derült ki, pontosan mennyiért értékesítette, az új tulajdonostól megtudtuk, hogy valamivel kevesebb mint 49 millió forintért vették meg a belvárosi lakást. Mindez pedig azt jelenti, hogy négy év alatt mintegy 40 millió forintot hasznot hozott a szemfüles rokonnak a kedvező befektetés. – Érdekes: a ferencvárosi önkormányzatnál arról nincs hivatalos dokumentum, hogy döntöttek volna a lakás bérbeadásáról vagy eladásáról – ezt az LMP IX. kerületi képviselője nyilatkozta lapunknak. Jancsó Andrea úgy véli, ez arra utalhat, hogy a polgármester saját hatáskörben döntött az ingatlanról. Az ellenzéki politikus egyébként kirívónak találta azt is, hogy mindössze hét hónapnyi bérleti jogviszonyt követően megvehette a lakást a titkárnő rokona, méghozzá kevesebb mint fél áron.

Az ügyben megkerestük a polgármester titkárnőjét az ingatlaneladás részleteiről érdeklődve. – Ez tilos, vagy nem jogszerűen történt az adásvétel? – kérdezett vissza Bácskai János munkatársa, akinek állítása szerint nem volt tudomása arról, hogy az unokatestvére eladta a lakást, és ezzel 40 millió forintot keresett. A váci alpolgármester felesége kérdésünkre elmondta, szerinte nincs köze az ingatlanügyletnek ahhoz, hogy ő a ferencvárosi polgármester titkárnője. Továbbá közölte azt is, minden jogszerűen történt, senki nem találhat semmi kivetnivalót az ügyben.

Érdeklődtünk Bácskai Jánosnál is, aki pikírt stílusban kérte ki magának, hogy miért nem foglalkozunk azzal a 17 ezer kerületi lakással is, amelyekkel bármely lakos pénzt keresett a kerületben az elmúlt években. Majd elmondta azt is, hogy voltak olyan idők, amikor a Ferencvárosban akár 10 százalékos áron lehetett önkormányzati bérlakásokhoz jutni, továbbá megemlítette, hogy maga is 40 százalékos áron jutott a lakásához korábban, Gegesy Ferenc polgármestersége idején. Mint mondta, akár foglalkozhatnánk azzal is, hogy ő mennyit keresett ezzel, ám nem említett összeget. A szóban forgó lakásügylettel kapcsolatban Bácskai János a piaci árak emelkedésével magyarázta a nagy árkülönbséget. Hozzátette, arról nem tudott, hogy a vevő a titkárnője rokona.

A Ferencvárosban nem ez az első különös ingatlanügy. Lapunk korábbi cikke alapján hűtlen kezelés bűntett gyanúja miatt rendelt el nyomozást a IX. kerületi ügyészség. Mint megírtuk, önkormányzati bérlakáshoz jutott például Mészáros László, a Fidesz–KDNP ferencvárosi képviselője, aki egy 63 négyzetméteres felújított ingatlant bérel „piaci alapon” havonta 68 ezer forintért. A szintén fideszes Görgényi Máté egy 104 négyzetméteres önkormányzati lakást bérel 118 ezer forintért havonta. Ráadásul az ő esetében a bérleti szerződés eredetileg a nagymamája nevére szól, aki sosem lakott az ingatlanban. Veres László, az előző önkormányzati ciklus fideszes képviselője már meg is vásárolhatta az önkormányzattól azt a bérlakást, amelyben lakott. A 90 négyzetméteres ingatlant 9,6 millió forintért vehette meg. Szintén kirívóan olcsón, mindössze 8,7 millió forintért jutott egy 72 négyzetméteres lakáshoz a korábbi fideszes alpolgármester lánya.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Megkezdődött az olasz békemenet
A tömegben az olasz és a Liga hivatalos zászlója mellett katalán lobogókat is a magasba tartanak, de a magyar trikolór is felbukkan „Szabadságot Magyarországnak, szabadságot Európának!” felirattal.

Poszt-trauma

Gyurcsányék az SZDSZ hangján gyalázzák a magyarokat
El a kezekkel a kommunistáktól!

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Premier League

Mit tegyünk, ha Kloppal csal a feleségünk?
Különösen fájó lehet egy Manchester United szurkolónak, hogy fut a Liverpool szekere. A legnehezebb talán az egészben, hogy a siker kulcsát, Jürgen Kloppot képtelenség nem szeretni.

Nincs megállás

Karácsonynak lesz stop, nem a stadionoknak
Nem fogja tudni leállítani a nagy világversenyekhez kapcsolódó létesítmény fejlesztéseket Karácsony Gergely, mivel azok kiemelt beruházások és állami tulajdonú területen valósulnak meg.

Aktuális

Máris sor került a Karácsony-Bajnai találkozóra
Alig néhány nappal főpolgármesterré választása után Karácsony Gergely máris sort kerített az egykori miniszterelnökkel, Bajnai Gordonnal való találkozójára is.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …