Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 18., péntek, Lukács napja
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/vizsgalat-indul-az-ombudsmani-hivatalnal-a-tasz-ugyeben-4053518/

Vizsgálat indul az ombudsmani hivatalnál a TASZ ügyében

Székely László, az alapvető jogok biztosa belső vizsgálatot rendelt el.

Az alapvető jogok biztosa belső vizsgálatot indított ügyben. További tájékoztatás a vizsgálat lezártát követően várható – így reagált az ombudsmani hivatal a Magyar Nemzet mai cikkére, amelyben a birtokunkba került elektronikus levélfolyam alapján beszámoltunk arról, hogy előre egyeztetett a TASZ jogvédő szervezet programvezetője és az alapjogok felett őrködő ombudsmani hivatal egyik főosztályvezetője a VIII. kerületi tűcsereprogramról szóló ombudsmani jelentés nyilvánosságra kerülésének időpontjáról.

A tavaszi keltezésű, bensőséges levelezésben a TASZ programvezetője keresztnevén szólítja és tegezi az ombudsmani hivatal főosztályvezetőjét, és többször tájékoztatja a tűcsereprogrammal kapcsolatos fejleményekről, így blogbejegyzéseket is ajánl a vizsgálatot folytatók figyelmébe. Május 28-án aztán már arról érdeklődik a főosztályvezetőtől, mikorra tervezik a jelentés nyilvánosságra hozatalát. A programvezető lényegében a jelentés időzített megjelentetésére kéri a főosztályvezetőt arra hivatkozva, hogy nagy médiamegjelenést szánnak neki, ám a következő időszak erre nem lenne alkalmas, mert ő nyaralni megy.

A programvezető szó szerint azt írja: „Másfelől azért is szeretném tudni, mert én szerdán elutazom egy hétre nyaralni, és az nagyon kedvezőtlen lenne, ha éppen abban a hétben jelenne meg az állásfoglalás, amikor semmit nem tudunk vele kezdeni – szeretnénk ugyanis azt a médiában is alaposan elterjeszteni.” Ez utóbbi megjegyzésből arra lehet következtetni, hogy a TASZ-nál tisztában lehettek a jelentés tartalmával, végkövetkeztetésével is.

Az ombudsmani hivatal munkatársainak levelezése szerint a jelentés már május 28-án készen volt, és a főosztályvezető olvasta is. A dokumentumból kiderül, hogy a hivatal az önkormányzatnak csupán a jelentés elkészítése után, formalitásból adta meg a válaszadás lehetőségét, tizenöt napos határidővel. „Azt beszéltük meg, hogy a minisztériumnak, önkormányzatnak küldünk mégis megkeresést 15 napos határidővel, tehát az egyébként már általad is olvasott jelentés utána mehet ki” – fogalmazott az elektronikus üzenet küldője.

A jelentést végül csak szerdán, az önkormányzati választási kampány idején hozta nyilvánosságra az ombudsmani hivatal. A birtokunkba került levelezés további tartalmának feldolgozása még folyik. Emlékezetes, Székely László alapjogi ombudsman a TASZ panaszbeadványa alapján indított vizsgálatot annak kapcsán, hogy a józsefvárosi önkormányzat felbontotta korábbi együttműködési megállapodását a tűcsereprogramot működtető Kék Pont Alapítvánnyal.

Az ombudsman szerint a józsefvárosi tűcsereprogram megszüntetése az egészséghez és az egészséges környezethez való jog sérelmének közvetlen veszélyét idézte elő. A biztos felkérte Kocsis Máté polgármestert, hogy a helyi lakosok és az intravénás szerhasználók érdekeit egyaránt figyelembe véve tegyen intézkedéseket annak érdekében, hogy a vitás helyzet ne vezessen a drogbetegek egészséghez való alkotmányos jogának ellehetetlenüléséhez.

A TASZ szerdai, terjedelmes közleményében – amely néhány perccel a jelentés nyilvánosságra hozatala után jelent meg – üdvözölte az ombudsmani jelentés megállapításait. A VIII. kerületi önkormányzat közleményében azt írta: szomorúan vették tudomásul, hogy a jelentés tartalmáról a sajtóból kellett értesülniük.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Orbán Viktor: Visegrádi partnereink készek ismét segíteni a magyar határvédelmet
A magyar miniszterelnök azt kérte visegrádi partnereitől, hogy ha újabb jelentős migrációs mozgás indul Törökország felől Európa irányába, akkor küldjenek határvédelmi erőket Magyarország déli határaira.

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Poszt-trauma

Kispest-Zugló végállomás
Lackner nyakig benne van a Karácsony-kampányban.

Bujkál Lackner és Kránitz

Drogpartik Kispesten
A Magyar Nemzet által nyilvánosságra hozott hangfelvételek szerint több kispesti szocialista politikus is rendszeresen kábítószert fogyaszthatott.

Fűt-fát

Karácsony keresztbe tehet az állatkert fejlesztésének
Fűt-fát ígér Karácsony Gergely. Megválasztásakor bedobta, hogy leállítja a Liget Budapest projektet. Ezt tegnap úgy korrigálta, hogy a Városligetben nem kaphat új épület építési engedélyt.

Aktuális

Aláírták az új megállapodást az Egyesült Királyság kiválásának feltételeiről
A jogilag kötelező érvényű egyezmény mellett elfogadták a jövőbeli viszonyrendszer körvonalait felvázoló, módosított politikai nyilatkozatot is, miután egyetértésre jutottak a tárgyalódelegációk.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …