Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 20., vasárnap, Vendel napja
Archívum, Családháló
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/csaladhalo/gondoskodas-a-80-ev-feletti-idosekrol-4088388/

Gondoskodás a 80 év feletti idősekről

Az országban minden 80 év feletti időst felkeresnének, a rászorulókat naponta segítenék bevásárlással, felolvasással, házimunkával.

– Önt egy korábban szervezett mintaprogramnak köszönhetően nevezték ki miniszteri biztosnak. Mi ez a program?
– Még tavaly januárban a kerületi önkormányzat védelmi bizottságának ülésén szembesültünk azzal, hogy katasztrófahelyzetben – például hirtelen leesett nagy hó esetén – gyakorlatilag elérhetetlen számunkra az időskorú emberek jelentős része. A legtöbb feladatot gördülékenyen meg tudtuk szervezni, de 8304 nyugdíjasunkból 7300-at nem értünk volna el, mert korábban nem álltak kapcsolatban a szociális ellátórendszerrel.

Most már mindenkivel kapcsolatba kerültek?
– Május közepéig befejeztük a Belvárosban az igényfelmérést, a projekt ezen szakasza lezárult. Indítása óta valóban minta lett ez a program, hiszen más önkormányzatok is csatlakoztak (Kisvárda, Szombathely, Jászfényszaru). A program kapcsán megerősítettük a szociális ellátórendszert, felkerestünk minden 80 év feletti kerületi lakost levélben, telefonon és személyesen is, a szociális gondozói képzettséggel rendelkező közfoglalkoztatottak segítségével. Együttműködési megállapodást kötöttünk az egyik kerületi gimnáziummal, hogy a Köznevelési törvényben 2013. január 1-jétől hatályos 50 órás közösségi szolgálat egy részét ebben a projektben teljesítsék a diákok. Emellett aktív, nemrég nyugdíjba vonult önkénteseket is bevontunk, hiszen ők azok, akik még nagyon sokat tehetnek idősebb társaikért. Minderről decemberben döntött a testület, pénzt is biztosított egy évre, most május közepén azt mondhatom, teljesen lefedett lett a Belváros. A projekt indításáról, és annak egy évre szóló finanszírozásáról tavaly év decemberében döntött az önkormányzat képviselő-testülete.

Ez remekül hangzik, de hogy lesz ebből országos projekt?
– Mindenekelőtt fontosnak tartom megköszönni Balog Zoltán miniszter úrnak a projekthez adott támogatását, amely megerősített abban, hogy egy önkormányzati kezdeményezést országos projektté lehet és kell szélesíteni. A Belváros által kezdeményezett projekthez az elmúlt időszakban már több város önkormányzata csatlakozott, elsők között Kisvárda és Szombathely, majd május közepén Jászfényszaru is aláírja az együttműködési megállapodást. Reményeim szerint június közepére komoly eredményeket mutathat fel a mintaprojekthez csatlakozott 4 önkormányzat, mely alapja lehet az országos program bevezetésének. Teljes mértékben egyetértek azzal a kormányzati céllal, hogy a bentlakásos intézmények helyett az alapszolgáltatásokat részesítik előnyben, mint például a házi segítségnyújtás, nappali ellátás (klub) vagy a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás. A projekt országos kiterjesztéséről most készítem a kormány előterjesztését.

Milyen anyagi források állnak rendelkezésükre?
– Az idősek otthonápolása az Európai Unió pályázati rendszerében kiemelt helyen szerepel, ezért a program jó eséllyel indul a támogatás maximális összegének elnyerésére. Az értékteremtő közfoglalkoztatás címén a Belügyminisztérium itthoni forrásaira is számítunk. Két évre kérhető az EU-s pályázat képzésre, mi országos képzést szeretnénk, összességében erre az időszakra mintegy 3 milliárd forintos keretösszeggel számolunk. Persze ezek a számok még nem véglegesek.

Tudják, hogy hány 80 évnél idősebb ember él ma Magyarországon?
– 2001-ben 414 ezer, ma 475 ezer 80 év feletti van Magyarországon. A számok nagyon jól mutatják, milyen hihetetlen ütemben öregszik a társadalom. A lakosság közel 5 százalékáról beszélünk, ami úgy nőtt ekkorára, hogy közben az összlakosság csökkent.

Mit tart a legnagyobb kihívásnak?
– Mint miniszteri biztos egyedül dolgozom, a köznevelési államtitkársággal és a szociális államtitkárság két főosztályával együttműködve, illetve segítenek a partnerönkormányzatok, az Európai Szociális Alap és a Belügyminisztérium is. A legnagyobb feladat feltehetően a munka összehangolása lesz. Szeretném hangsúlyozni, hogy a megbízatást társadalmi munkában vállaltam el, vagyis nem kapok ezért juttatást.

Melyik a legelöregedettebb térség az országban?
– A kérdés inkább lélekszám tekintetében érdekes. Átnéztük mind a 3200 települést, a számok azt mutatják, hogy a 2 ezer lélekszám alatti települések vannak a legnagyobb gondban, van, ahol a 20 százalékot is eléri a nyolcvan évnél idősebbek aránya. Ezt tetézi ráadásul, hogy általában ezeken a helyeken magas a munkanélküliség is, vagyis jó terep ez a munkahelyteremtésre is.

Egy már működő programban pontosan mit fognak végezni ezek a szociális munkások és önkéntesek?
– Különbséget tennék az állandó és az időszakos rászorulók között. Állandó a házi segítségnyújtás, kibővítve bevásárlással, takarítással, étel házhoz szállításával, mosogatással. Valószínűleg az otthonápolás is bekerül majd, de sokan kértek gyógytornászt, sétálást, felolvasást, és van, aki egyszerűen sakkpartnert keres.

Ez azt is jelenti, hogy nem fog megfagyni több nagypapa a saját konyhapadlóján?
– Akik a házi segítségnyújtásban részt vesznek, azokhoz minden nap legalább egyszer valaki becsenget. Sokszor persze ez sem elég, hiszen elképzelhető, hogy olyankor történik baleset, amikor nem vagyunk ott, ezért az egyéb módszerekkel ötvözve kell alkalmazni ezeket. A jelzőrendszeres védelem (karperec) véleményem szerint mindenkinek még nagyobb biztonságot nyújthat.

Ki fog ezért fizetni?
– A szociálisan rászorulók továbbra is meg fogják kapni ezeket a szolgáltatásokat, aki nem rászoruló, annak bizonyos szolgáltatásokért – például az étel-házhozszállítás – fizetnie kell. Ezek között természetesen nincs ott az önkéntes segítés, hiszen azok ingyenesek mindenki számára. Nálunk a Belvárosban a 100 000 forintot meg nem haladó nyugdíjjal rendelkező 180 forintért kap ebédet. A térítési díjak egyébként minimálisak, de legalább minden esetben alkalmazkodnak a nyugdíjakhoz.

Mi történik, ha Kovács bácsinak nem szimpatikus a közfoglalkoztatott?
– Ez bizalmi viszony. A közfoglalkoztatottak megbízólevelet kapnak a tanfolyam elvégzése után, a gondozottak pedig természetesen választhatnak, hogy ki a szimpatikus számukra. Ugyanez lesz a helyzet a diákok esetében is.

Gondolja, hogy a legtöbb önkormányzat csatlakozni fog ehhez a programhoz?
– Ezt nem lehet kötelezővé tenni, de azt gondolom, minden önkormányzatnak elemi érdeke az idős lakóiról gondoskodni. Lesz persze sok olyan település, ahol ezt másképp is meg lehet oldani, vagy van más prioritás, de véleményem szerint sok helyen működni fog.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Boris Johnson kért is halasztást, meg nem is
Újra az EU térfelén pattog a labda brexitügyben: teljes mértékben az állam-és kormányfők belátásán múlik, hogy a miniszterelnök vagy a – látszólag működésképtelen – londoni parlament iránymutatását követik.

Poszt-trauma

Gyurcsányék az SZDSZ hangján gyalázzák a magyarokat
El a kezekkel a kommunistáktól!

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Premier League

Mit tegyünk, ha Klopp-pal csal a feleségünk?
Különösen fájó lehet egy Manchester United szurkolónak, hogy fut a Liverpool szekere. A legnehezebb talán az egészben, hogy a siker kulcsát, Jürgen Kloppot képtelenség nem szeretni.

Nincs megállás

Karácsonynak lesz stop, nem a stadionoknak
Nem fogja tudni leállítani a nagy világversenyekhez kapcsolódó létesítmény fejlesztéseket Karácsony Gergely, mivel azok kiemelt beruházások és állami tulajdonú területen valósulnak meg.

Aktuális

Apolló a szürke zónában
Walid al-Aqqad gázai kertjében korinthoszi oszlopmaradványokat látni. Az épületen belül a bronzkortól az iszlám kalifátusokon át az oszmán, majd a brit uralom idején készült műremekek láthatóak.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …