Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 20., vasárnap, Vendel napja
Archívum, Égigérő
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/egigero/masodikok-a-magyar-mernokhallgatok-szavazas-4158382/

Másodikok a magyar mérnökhallgatók – szavazás

Ma estig még lehet szavazni, ki legyen a közönségdíjas a Solar Decathlon Europe háztervező- és építő versenyen. A résztvevő csapatok között Madridban idén először ott vannak a magyarok is.

A BME hallgatóiból felálló csapatot beválogatták a megvalósulásra érdemes projektek közé. A 60 fős, építészekből és az egyetem különböző karain tanuló hallgatókból felálló csapat olyan innovatív szolárházat tervezett, ami tele van építészeti és technikai újításokkal. A mérnöki teljesítményt a szervezők is elismerték, második hellyel díjazták a 18 megvalósult ház közül. Tervezés kategóriában nyolcadik lett az épület. Építőművészeti szempontból valóban nem olyan izgalmas az épület, az egyszerű koncepció viszont jó teret nyújtott a hallgatókban felgyűlt mérnöki tudás eredeti ötleteinek megvalósításához.

 

A ház több eredeti meglátással is szolgál. Az első, látszólag magától értetődő, mégis elgondolkodtató felvetésük, hogy jelentős energiacsökkentés érhető el, ha nyáron egyszerűen nem tartózkodunk a házban. A légkondicionálás is pénzbe kerül, menjünk hát ki az árnyékos udvarra, és kész. Hogy ne legyen unalmas ott lenni, a csapat alkotói nyári konyhát tettek az udvar szélére. „Ugyanannyi időt tölthetünk kint és bent, ezáltal a kondicionált beltér mérete minimálisra csökken, amivel energiát és építőanyagot spórolunk” – magyarázza a csapat weboldalán olvasható szöveg. Ez a kinti pihenőhelyet és nyári konyhát kínáló fal annyira megtetszett az épületet meglátogató világhírű portugál építésznek, Eduardo Souto de Mourának, hogy le is rajzolta. Maga az épület szerkezetileg egyébként olyan megoldásokat vonultat fel, hogy légkondira nincs is szükség: 24 centi cellulózrost hőszigetelés van a falakban, háromrétegű, gázzal töltött nyílászárók, a felmelegedés ellen többszörösen kiszellőztetett homlokzati burkolat, napelemekkel burkolt a tető és a kertet határoló fal külső, déli oldala, bonyolult levegő-víz hőszivattyús rendszer van a házban, mesterséges szellőztetéssel minimumra csökkentették a hőveszteséget. Internetről elérhető automatika gondoskodik az árnyékolásról, a fali és mennyezeti fűtésről-hűtésről és a multimédiás rendszerek kezeléséről. Télen nagy, délre tájolt üvegfelületek segítik a fűtést, nyári estéken pedig a napelemekre spriccelik a keringtetett vizet, ami így hideg lesz, és másnap hűti a házat Energiahatékonyság kategóriában is természetesen a dobogón végeztek.

 

Átnéztem az ODOO projekt honlapját (ezt a nevet választották), egyelőre nem jöttem rá, hogy mit jelent a név, azon kívül, hogy kétségtelenül trendin hangzik.

Ma estig lehet még szavazni az Odoo-ra, jelenleg a hatodik a közönségszavazáson.

Hajrá, és gratula az eddig elért eredményekhez!

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Boris Johnson kért is halasztást, meg nem is
Újra az EU térfelén pattog a labda brexitügyben: teljes mértékben az állam-és kormányfők belátásán múlik, hogy a miniszterelnök vagy a – látszólag működésképtelen – londoni parlament iránymutatását követik.

Poszt-trauma

Gyurcsányék az SZDSZ hangján gyalázzák a magyarokat
El a kezekkel a kommunistáktól!

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Premier League

Mit tegyünk, ha Klopp-pal csal a feleségünk?
Különösen fájó lehet egy Manchester United szurkolónak, hogy fut a Liverpool szekere. A legnehezebb talán az egészben, hogy a siker kulcsát, Jürgen Kloppot képtelenség nem szeretni.

Nincs megállás

Karácsonynak lesz stop, nem a stadionoknak
Nem fogja tudni leállítani a nagy világversenyekhez kapcsolódó létesítmény fejlesztéseket Karácsony Gergely, mivel azok kiemelt beruházások és állami tulajdonú területen valósulnak meg.

Aktuális

Apolló a szürke zónában
Walid al-Aqqad gázai kertjében korinthoszi oszlopmaradványokat látni. Az épületen belül a bronzkortól az iszlám kalifátusokon át az oszmán, majd a brit uralom idején készült műremekek láthatóak.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …