Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 18., péntek, Lukács napja
Archívum, Életmód
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/eletmod-archivum/egyre-tobb-olasz-varosnak-van-elege-az-utcai-alkoholfogyasztasbol-3863967/

Egyre több olasz városnak van elege az utcai alkoholfogyasztásból

Végük lehet az aperitivós helyeknek. Sokaknak van elegük a hangzavarból, a részegekből és a szemétből.

Ha este hét körül átsétálunk bármelyik olasz város központján, meglepő látványban lesz részünk. Minimum egy, de inkább több helyen kisebb-nagyobb csoportokba verődve tömegek fognak ácsorogni az utcán, pohárral a kezükben, nagyon mély beszélgetésekbe merülve. Aki nem tudja, miről van szó, esetleg közelebb megy, hogy megnézze, hátha valami híresség miatt alakult ki tömeg, talán ingyen osztanak valamit, vagy esetleg megnyitó van. Igazából csak egy teljesen hétköznapi estéről van szó, az aperitivo hagyományának megfelelően a bárokban vagy inkább azok bejáratánál a munka után és a vacsora előtt az olaszok megállnak egy laza koktélra vagy egy pohár borra nassolással körítve. Hétvégén és főleg a nyári melegebb estéken ezek az aperitivók meghosszabbodnak, és nemcsak az olaszok, de a turisták is előszeretettel iszogatnak az utcákon. Néhány helyen kifejezetten csak egy kis bódé áll, ahol kiadják az italokat, és az emberek a tereken, parkokban „foglalnak helyet”. Az eredmény hangzavar, gyakran részeg bajkeverők és nagy szemét az utcákon.

Milánóban, a Naviglio negyed környékén rengeteg aperitivós hely található, és mivel ez a város egyetlen vízforrása, esténként szívesen kiülnek az emberek beszélgetni. A lapunknak nyilatkozó Beppe nem este veszi a Naviglio partja felé az irányt, hanem a reggeli órákban próbál arra futni. „Az első kilométer a legnehezebb: tiszta szemét az út, iszonyú a bűz, és nemegyszer elég veszélyes, mert kerülgetni kell a törött üvegeket” – szögezte le. Rómában szintén problémát okoz az eltúlzott éjszakázás. A nyugdíjas Anna a város egyik kedvelt éttermi és éjszakai negyedében, a Trasteverén lakik, és keserűen nyilatkozott: „Belefáradtam, nagy a hangzavar, éjszaka többször összerugdosták a kapumat részeg fiatalok, nem lehet nyugodtan lenni.”

A nyár elején az első drasztikus lépésre pont az olasz főváros polgármestere szánta el magát. Virginia Raggi (M5S) bejelentette, hogy nemcsak a már szokásos alkoholárusításnak szab határt, de annak fogyasztását is korlátozza, legalább október 31-ig. A rendelet értelmében este tíz óra után csak műanyag pohárban lehet a folyadékokat tárolni, éjfél után nem lehet alkoholt fogyasztani az utcákon, és hajnali kettő és hét óra között már a bárokban és éttermekben is tilalom lép életbe. Ha valaki nem tartja be a szabályokat, a bírság akár háromszáz euróig is elmehet. Róma hatására sok egyéb város bevezette a korlátozást, főleg azon önkormányzatok, ahol szintén az Öt Csillag Mozgalom van hatalmon, így mutatva ki egyetértésüket a sokat kritizált Raggival. Ilyen például Torino, ahol Chiara Appendino polgármester rögtön követte kolléganője példáját, amire igencsak szükség volt a BL-döntős torinói tömegpánik tragikus kimenetele után. Ugyanakkor a balközép által vezetett Milánó megengedőbb volt: csak a 21 fok feletti és az üveges italok árusítását korlátozták a nagyobb tömegeket befogadó helyszíneken, mint például a San Siro-stadionban.

A közvélemény megoszlik a kérdést illetően. Még azok is, akik a hangoskodás első számú elszenvedői, a helyi lakosok, mint Anna, nem hiszik, hogy a korlátozás hathatós eredményeket hoz. „Az igazi baj a neveléssel van, a mai gyerekek bármit megengednek maguknak, nincsenek korlátaik, és unalmukban a végletekig mennek, mert így érzik magukat valakinek” – nyilatkozott keserűen Anna. Egy római fiatal, Tommaso szerint a szabadságukat korlátozza a rendelkezés: „Normális keretek között persze, de továbbra is találkozni fogok a barátaimmal a szokásos bárunknál egy aperitivóra. A szabadságunk korlátozása helyet inkább azzal kellene a városvezetésnek foglalkozni, hogy legyen elég szemetes, ahová az üres poharakat dobjuk és megfelelő takarítás az utcákon.” A bárosok és étterem-tulajdonosok szerint sem ez a megoldás. A több mint 20 éve a vendéglátóiparban dolgozó Maurizio szerint az elmúlt években Rómában boldog-boldogtalannak engedélyeket adtak mindenféle bárok nyitására, ahol nincs semmiféle ellenőrzés, hogy van-e engedélyük például röviditalt árulni, így az alkoholárusítás is korlátlan.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Orbán Viktor: Visegrádi partnereink készek ismét segíteni a magyar határvédelmet
A magyar miniszterelnök azt kérte visegrádi partnereitől, hogy ha újabb jelentős migrációs mozgás indul Törökország felől Európa irányába, akkor küldjenek határvédelmi erőket Magyarország déli határaira.

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Poszt-trauma

Kispest-Zugló végállomás
Lackner nyakig benne van a Karácsony-kampányban.

Bujkál Lackner és Kránitz

Drogpartik Kispesten
A Magyar Nemzet által nyilvánosságra hozott hangfelvételek szerint több kispesti szocialista politikus is rendszeresen kábítószert fogyaszthatott.

Fűt-fát

Karácsony keresztbe tehet az állatkert fejlesztésének
Fűt-fát ígér Karácsony Gergely. Megválasztásakor bedobta, hogy leállítja a Liget Budapest projektet. Ezt tegnap úgy korrigálta, hogy a Városligetben nem kaphat új épület építési engedélyt.

Aktuális

Aláírták az új megállapodást az Egyesült Királyság kiválásának feltételeiről
A jogilag kötelező érvényű egyezmény mellett elfogadták a jövőbeli viszonyrendszer körvonalait felvázoló, módosított politikai nyilatkozatot is, miután egyetértésre jutottak a tárgyalódelegációk.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …