Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 20., vasárnap, Vendel napja
Archívum, Életmód
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/eletmod-archivum/ivassal-az-alkoholizmus-ellen-lehetseges-3890815/

Ivással az alkoholizmus ellen? Lehetséges!

Berlinben fogant ötletből született meg itthon is a nonprofit sör, amely civil kezdeményezéseket támogat.

A jótékonyságnak sok formája létezik: ott az adó egy százaléka, aztán adakozhat az ember magánúton, vagy rábízhatja a pénzét a témához értő civil szervezetekre. Vagy – és itt jön a csavar – elmehet bulizni, inni pár sört, és ezzel is segíthet az emberiségen. A „jótékony ser”, a SHARE ötlete bevallottan nem saját: Alvégi Lóci, a nonprofit cég alapítója Berlinben látott először szociális sört, és rögtön megtetszett neki a dolog.

Az elképzelés hazánkra adaptált verziója a következőképp néz ki: a kocsmában vagy boltban megvásárolt SHARE bevételének jelentős részét egy meghatározott rotációs rendszerben, különböző ügyek mentén osztja ki a nonprofit vállalat. Az alapítók a kultúra és művészet; szociális ügyek és jogvédelem; alkoholizmus és addikciók; oktatás-kutatás; környezet- és állatvédelem; egészségügy és sport területén kerestek meg az adott közeghez értő szakembereket, illetve ismert személyeket, hogy nagykövetként válasszanak ki tíz olyan szervezetet, amelyeknek a százezer forintos támogatás is nagyon jól jön. Az alapítók külön kiemelték az alkoholizmus és addikciók területét: itt kétszer annyi támogatást szeretnének adni az érintett szervezeteknek.

A sör 2016. év végi bevezetése óta eddig kétszer gyűlt össze az adomány: elsőként a drámapedagógiával foglalkozó KÁVA kulturális nevelési műhelynek, húsvét előtt pedig a hajléktalan embereknek ingyenes jogi segítséget nyújtó Utcajogász Egyesületnek adták át az összeget. A támogatás nem projektalapú, tehát a szervezetekre bízzák, hogy mire költik azt. Ádám István alapító hozzátette azt is, hogy a nagykövetek munkájához szakmai segítséget nyújtanak az országos szervezetfejlesztői hálózat, a Civil Kerék Társulás munkatársai. Az alapítók külön kiemelték, hogy az eddigi adományok ősszel és télen gyűltek össze, amelyek nem számítanak a sörivás szempontjából kifejezetten erős hónapoknak. 

A KÁVA-t kiválasztó nagykövet, Kovács Patrícia színésznő a sajtótájékoztatón elmondta: jó dolog, hogy tudatosabb élettel jobbá lehet tenni a világot. Az Utcajogász Egyesületet jelölő Amnesty International elnöke, Iván Júlia azt emelte ki, hogy rengeteg olyan szervezet van, amelynek egy ilyen összegű támogatás rengeteget jelent. A sport és egészségügy területen felkért nagykövet, Kovács Kokó István óriási ötletnek nevezte a SHARE-t, hozzátéve, hogy rendkívül nehéz, mégis jó feladat volt a tíz szervezet kiválasztása. 

Kétféle SHARE van egyébként, az egyik egy pils típusú ital; a másik pedig egy alkoholmentes, citromos barna sör. Budapesten és országszerte egyelőre 25-30 helyen lehet kapni, de folyamatos a bővítés, a csapat pedig nagyon készül a fesztiválszezonra: a Bánkitó Fesztivál kiemelt sörpartnerei lesznek. 

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Boris Johnson kért is halasztást, meg nem is
Újra az EU térfelén pattog a labda brexitügyben: teljes mértékben az állam-és kormányfők belátásán múlik, hogy a miniszterelnök vagy a – látszólag működésképtelen – londoni parlament iránymutatását követik.

Poszt-trauma

Gyurcsányék az SZDSZ hangján gyalázzák a magyarokat
El a kezekkel a kommunistáktól!

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Premier League

Mit tegyünk, ha Klopp-pal csal a feleségünk?
Különösen fájó lehet egy Manchester United szurkolónak, hogy fut a Liverpool szekere. A legnehezebb talán az egészben, hogy a siker kulcsát, Jürgen Kloppot képtelenség nem szeretni.

Nincs megállás

Karácsonynak lesz stop, nem a stadionoknak
Nem fogja tudni leállítani a nagy világversenyekhez kapcsolódó létesítmény fejlesztéseket Karácsony Gergely, mivel azok kiemelt beruházások és állami tulajdonú területen valósulnak meg.

Aktuális

Apolló a szürke zónában
Walid al-Aqqad gázai kertjében korinthoszi oszlopmaradványokat látni. Az épületen belül a bronzkortól az iszlám kalifátusokon át az oszmán, majd a brit uralom idején készült műremekek láthatóak.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …