Keresés
Magyar Nemzet
2020. október 22., csütörtök, Előd napja
HÍR TV – CsörteKarácsony tovább harcol a kormány ellen.
Archívum, G-Közép
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/g-kozep/ugy-irni-mint-megyesi-gusztav-3897300/

Úgy írni, mint Megyesi Gusztáv

Ha nem értettem egyet vele, akkor is szórakoztatott, és ha igen, még inkább.

Amikor elkezdtem írni – nem is írni, még csak olvasni, újságot, is –, csaknem 30 évvel ezelőtt, három dolog volt fontos. Legyen a szöveg bátor. Legyen tartalma, értsem, a szerző mit gondol a világról. Legfőképpen pedig: legyen a cikk megírva jól. Hogy ez pontosan mit jelent, mostanában is tapasztalom, nehéz megfogalmazni. Mitől van jól megírva a szöveg? Miért a legfontosabb, hogy jól van-e? Egy könyvnél, egy regénynél csak-csak. Bár lehet, hogy ez is oka volt az ilyenforma elvárásoknak: a sok irodalom. A viszonylag sok.

Nekem Megyesi Gusztáv lett a legnagyobb.

Mások másokat választottak, Váncsa Istvánt mondjuk, meg Esterházy Péter is klassz volt a Hitelben, míg volt. De telerótták a sok nyomtatott papírt kiváló hasábokkal-kolumnákkal mindenfelől. Havi-, heti- és napilapok tömkelege árulta a minőségi betűt. Az összes szubkultúra összes szomjas olvasójának. Népszabadságtól Magyar Nemzetig. Sőt. Hogyan jellemezzük az időket, amikor Kardos G. György-tárcákat közöltek a bulvárlapok?

###HIRDETES###

Megyesi Gusztáv fantasztikusan írt. Vidáman, szellemesen, frissen, magától értetődő lendülettel, egy levegővel jutott el az elejétől a végéig. Függetlenül attól, hogy jókedvű volt, dühös, szomorú vagy cinikus. Ha nem értettem egyet vele, akkor is szórakoztatott, és ha igen, még inkább. Örültem, ha pontosnak, mélynek találtam, de magát a szöveget élveztem akkor is, ha nem annyira. Minden héten megvettem az ÉS-t.

Egyszer csak minden bátorságomat összeszedve írtam egy cikket. Sokáig simogattam-igazgattam, mire úgy érezhettem, el merek vele menni az emberek közé. Felhívtam Kovács Zoltánt – még a publicisztikai rovatot vezette az ÉS-nél –, és mondtam, hogy lenne nekem egy ilyenem. Bevittem. Leültetett. Elolvasta. Azt mondta: ez nem rossz. Lehozzuk. Majd kiugrottam a bőrömből. 1991 volt akkor. Én pedig korrektor a Kurírnál.

Néhány évre rá, amikor egyszer megint bebátorkodtam az ÉS-szerkesztőségbe – talán két-három havonta bírtam összehozni egy-egy újabb cikket –, találkoztam a folyosón Megyesi Gusztávval. Épp ő volt a főszerkesztő. Bemutatkoztam. Aha, mondta. De mondta-e nekem a Kovács, hogy nagyon is tehetséges vagyok, kérdezte. Ezt így még nem, válaszoltam.

Kétszeresen is miatta lettem újságíró. Az írásai miatt először. A miatt a kérdése miatt másodszor. Mindegy, hogy igaza volt vagy sem.

Telt-múlt az idő, öregedtünk, változtunk mindannyian. Ritkábban olvastam őt, régóta nem vásárolok ÉS-t. Másmilyen lapot sem nagyon. Így megy ez.

Nem rémlik, hogy találkoztunk volna utána megint.

Nyáron tudtam meg, hogy beteg. Olvastam az interjúit is. Kicsivel később bejelölt Facebookon. Eszembe jutott minden, ami valaha volt, a kezdetek és az a folyosói párbeszéd. Gondoltam, megírom neki. Megkérdem azt is, hogy meglátogathatom-e. Valahogy mindig elmaradt. Néhány héttel ezelőtt elmeséltem ezeket a csurgói református gimnáziumban. Van róla videó. A beszélgetés linkjét is elküldhettem volna.

Elkéstem. Csúnyán. Ostobán. Kár.

Nem szabad halogatni semmit.

Amin még merengek. Muszáj-e ma is jól írnia egy újságírónak, hogy jó újságíró legyen? Vagy más szempontok az elsődlegesek? Ha én azt mondom, hogy igen, muszáj, nem vagyok-e menthetetlenül korszerűtlen? Érvényesek ezek a kérdések egyáltalán?

Hagyjuk is. Hiszen pontosan olyan jól írni senki sem fog többé, mint Megyesi Gusztáv.

###HIRDETES2###

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Botrányos interjú

Gyurcsány szerint az őszödi az egyik legnagyobb beszéd
Az elmúlt évek talán legbotrányosabb interjúját adta Gyurcsány Ferenc Osváth Zsolt vlogger műsorában.

Ambiciózus viccpárt

Ez már nem vicc, a Parlamentbe tartanak a kétfarkú kutyák
A Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) színeiben politizáló alpolgármester, Döme Zsuzsanna csapatépítésbe kezdett a Ferencvárosban.

Kiemelt

Csaló vagy trükkös tolvaj a házalók többsége
A bűnmegelőzési szakemberek nem ajánlják, hogy házalóktól vásároljanak gyanús termékeket a polgárok

Poszt-trauma

Péter balladája
„Így lettem én a kecskeb…szó Péter. Nem valami jó név, tudom, de hát, mondom, a népek hálátlanok.”

Poszt-trauma

Hol vagy, Hídember?
Budapesten a jól előkészített fejlesztések, felújítások sem haladnak.

Poszt-trauma

EU-zászlóval kampányolt Bíróért Karácsony
Bővült a lista, kiktől kell bocsánatot kérnie Karácsony Gergelynek.

Poszt-trauma

A Gyurcsány vezette ellenzék csúnyán padlót fogott
Nincs ezen mit szépíteni.

Aktuális

Gulyás: mindenhol romlik a helyzet, de sikerült felkészülnünk a járványra
Az ágyak 47 százaléka ma is üres, műtéteket nem kell elhalasztani.

Fricz Tamás blogja

Donáth Anna és Cseh Katalin még nem tudják, hogy bukott politikusok
Teljesen fölösleges és értelmetlen mártírokat csinálni a Momentum üdvöskéiből. 
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!