Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 19., szombat, Nándor napja
Archívum, Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/gazdasag-archivum/a-gazdak-helyett-egy-szuk-erdekkor-kapta-a-foldeket-3860475/

A gazdák helyett egy szűk érdekkör kapta a földeket

Három hullámban 19 ezer hektár állami földet árvereztek el Jász-Nagykun-Szolnok megyében, a terület kétharmada a licitálók tíz százalékához került – olvasható Ángyán József professzor újabb földügyi jelentésében, amelyet a Greenfo.hu oldalán ismertetett a volt vidékfejlesztési államtitkár. Ángyán József összesítése szerint ezzel a mennyiséggel Jász-Nagykun országosan a második Fejér megye után az eladott földek területét tekintve; a 19 ezer hektár az országosan értékesített mennyiség 10 százalékát teszi ki.

A jelentés kiemeli, hogy a megyében lévő földek 444 nyerteshez kerültek, a megvásárolt területek átlagos mérete 42,1 hektár volt, ez az adat azonban csalóka: a területek kétharmada ugyanis a licitálók mindössze 10 százalékához került, vagyis a 100 hektár feletti, értékesebb birtoktesteken alig 45 nagy érdekeltség osztozott. A nyertesek 58 százaléka 20 hektár alatti területet vehetett meg, így jön ki az átlag. A jelentésben az áll, hogy a megyében a területek csaknem ötöde olyan nyertesekhez került, akik a megszerzett birtoktól a megengedett 20 kilométernél messzebb laknak, van közöttük olyan vásárló, aki 230 hektárt szerzett, miközben valójában onnan száz kilométerre lévő budai luxus társasházi lakásban él. A legtöbb és legnagyobb területű földet – mintegy 1345 hektárt – két olasz tulajdonú cég, a Palotási Mezőgazdasági Zrt. és a Tiszamenti Agrár Kft. jelenlegi és korábbi vezetői alkotta érdekkör szerezte meg, és a nagy területhez jutók közt ott találjuk a megye több Fidesz-közeli nagyvállalkozóját, valamint egyes politikusok családi, baráti köreit – állítja a jelentésben Ángyán József, aki szerint ebben a megyében is általánosan jellemző megoldás, hogy a kedvezményezett kiválasztottak vagy cégeik 2012 és 2015 között előbb bérbe, majd később tulajdonba is megkapták az állami földeket.

Ángyán József szerint a helybeli gazdálkodó családok elől a földek többségét külső, tőkeerős árverezők szerezték meg, akad közöttük vasútbiztonsági mérnök, adótanácsadó, bankár, pénzügyi befektető, ingatlanforgalmazó nagyvállalkozó, valamint sportszakosztály-vezető is. Ez nem csupán a most vizsgált Jász-Nagykun-Szolnok megyére érvényes, hanem az ország egyéb területein is általános gyakorlatként figyelhető meg.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

A szuperkötvény lett a favorit a piacon
Az Államadósság-kezelő Központ harmadik negyedéves, friss adatai szerint mára egyértelműen a Magyar Állampapír Plusz lett a legkeresettebb konstrukció a piacon.

Poszt-trauma

Gyurcsányék az SZDSZ hangján gyalázzák a magyarokat
El a kezekkel a kommunistáktól!

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Premier League

Mit tegyünk, ha Kloppal csal a feleségünk?
Különösen fájó lehet egy Manchester United szurkolónak, hogy fut a Liverpool szekere. A legnehezebb talán az egészben, hogy a siker kulcsát, Jürgen Kloppot képtelenség nem szeretni.

Nincs megállás

Karácsonynak lesz stop, nem a stadionoknak
Nem fogja tudni leállítani a nagy világversenyekhez kapcsolódó létesítmény fejlesztéseket Karácsony Gergely, mivel azok kiemelt beruházások és állami tulajdonú területen valósulnak meg.

Aktuális

Jerry, Rainlla és Johnas
Hongkong a gazdagok játszótere. Emésztgettem volna még ezt a mondatot, de Manoj, a hiperaktív indiai csak beszélt tovább. Mellé ültem le, miután bemutatkoztam egy asztaltársaságnak.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …