Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 18., péntek, Lukács napja
Archívum, Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/gazdasag-archivum/akik-kapcsan-orban-nem-emleget-hatterhatalmat-3938800/

Akik kapcsán Orbán nem emleget háttérhatalmat

Török, szaúdi és német milliárdosok, akiket senki nem választott meg itt, mégis befolyást gyakorolnak.

Beszélni kell arról, hogy az amerikaiak kiket finanszíroznak Magyarországon, és milyen befolyást akarnak itt gyakorolni – vetette fel május 20-án a Kossuth rádióban Orbán Viktor, Soros György milliárdos üzletember kapcsán háttérhatalmat emlegetve. Dunaújvárosban aztán az Index tudósítójának a kormányfő azt mondta: háttérhatalom alatt soft powert értett. Ez ugyanakkor nyilvánvaló félreértés: a fogalmat Joseph Nye politikatudós alkotta meg, és arra utal, amikor egy ország (például Kína) kényszer, illetve fizetség nélkül, a vonzerejével akar elérni bizonyos célokat.

Ugyanakkor a háttérben mozgolódó, befolyást gyakorló milliárdosok kapcsán vannak, akikről – Orbán szavaival élve – a kormánynak nem szokása beszélni. Az utóbbi időben több olyan külföldi erős emberről is beszámolt a sajtó, aki tudta, hogy mondjuk az Átlátszó.hu-t főszerkesztő Bodoky Tamás helyett érdemesebb mondjuk Tiborcz Istvánt felkeresni, ha üzletelni, befolyást szerezni kíván.

És hogy miért érdekes a szaúdi szál? Felvásároljuk Magyarországot – a szélsőjobboldal kedvenc Simón Peresz-idézetét akár a szaúdi olajmágnás, Ghaith Pharaon is mondhatta volna, akire már kevesebb figyelem összpontosul az izraelieknél Magyarországon. Pharaont a Forbes már 2008-ban a világ tíz legkeresettebb fehérgallérosa közt emlegette, egy 2002-es francia jelentés szerint pedig kapcsolatban áll az al-Kaida által is használt iszlám pénzügyi hálózattal. Amerikai pénzintézetek bedöntése miatt is kereste már az FBI Pharaont.

A Jobbik többször fel is emlegette a nemzetbiztonsági kockázatokat a szaúdi üzletemberrel épülő kapcsolatokat felhánytorgatva. Bár Lázár János a hírszerzést is irányítja, egy kormányinfón mégis azt állította ezek után, hogy Pharaon nevét sem hallotta még. Ha ez igaz volna, annál nagyobb lenne a baj: Pharaon ugyanis jelenleg is elnöke a Jordan Decapolis Propertiesnek, de az igazgatóság tagja a magyarországi Pharaon cégeket alapító Abu Namous és a Budapesten élő Zaid Naffa, Jordánia magyarországi tiszteletbeli konzulja, akinek Béla király úti rezidenciájára vannak bejelentve a cégek. Orbán Viktor ugyanakkor a parlamentben már azt felelte Gyöngyösi Márton kérdésére: megvizsgálták Pharaon magyarországi tevékenységét, és semmilyen nemzetbiztonsági kockázata nincs, sőt a magyar törvényeket is maradéktalanul betartja a szóban forgó személy.

Emlékezetes, hogy a József nádor téren március elején a fákat is kivágták mélygarázsépítés miatt: a Válasz.hu szerint titokzatos luxushotel-beruházás miatt lehetett erre szükség. Március végén pedig a Fővárosi Közgyűlés szerződést bontott az Oltalom Karitatív Egyesülettel, így a József nádor téri átmeneti hajléktalanszálló lakói mehetnek majd egy város széli munkásszállóba. Így feltételezhető, hogy olyan arabok, jordánok és törökök járhatnak jobban, akikre sem a hajléktalanok, sem a fakivágás miatt aggódók nem voksoltak.

Nem csak arab üzletemberek mozgolódnak a háttérben: a Figyelő Az igazi háttérhatalom címmel szintén most csütörtökön számolt be Lázár János szoros kapcsolatáról a német politikai, gazdasági elittel. Mister Oroszországként is emlegetik a német sajtóban Klaus Mangoldot, aki Oroszország tiszteletbeli konzulja Baden-Württembergben. Mangold a Daimler egykori főnöke, a Figyelő szerint Lázár hozta össze Orbán Viktorral, az üzletember pedig még a paksi beruházás ügyében is közvetíthetett Moszkva és Budapest között. Tanácsadó cége, a Mangold Consulting segíti a Kelet-Európa és Oroszország iránt érdeklődő vállalatokat. Mangold egyben igyekszik elérni a Moszkvával szembeni szankciók lazítását is. A Figyelő szerint jó viszonyt ápol Lázárral Thomas Lindner is, aki a 620 millió eurós forgalmú Groz-Beckert német tűgyártó vállalat vezetője. Lindnernek és feleségének, Marie von Degenfeld grófnőnek Tokajban van kastélya és szőlészete, a Figyelő szerint pedig Lázár gyakori vendég itt, és a Degenfeld Kastélyszálló 10. születésnapján is ő mondott köszöntőt.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Orbán Viktor: Visegrádi partnereink készek ismét segíteni a magyar határvédelmet
A magyar miniszterelnök azt kérte visegrádi partnereitől, hogy ha újabb jelentős migrációs mozgás indul Törökország felől Európa irányába, akkor küldjenek határvédelmi erőket Magyarország déli határaira.

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Poszt-trauma

Kispest-Zugló végállomás
Lackner nyakig benne van a Karácsony-kampányban.

Bujkál Lackner és Kránitz

Drogpartik Kispesten
A Magyar Nemzet által nyilvánosságra hozott hangfelvételek szerint több kispesti szocialista politikus is rendszeresen kábítószert fogyaszthatott.

Fűt-fát

Karácsony keresztbe tehet az állatkert fejlesztésének
Fűt-fát ígér Karácsony Gergely. Megválasztásakor bedobta, hogy leállítja a Liget Budapest projektet. Ezt tegnap úgy korrigálta, hogy a Városligetben nem kaphat új épület építési engedélyt.

Aktuális

Aláírták az új megállapodást az Egyesült Királyság kiválásának feltételeiről
A jogilag kötelező érvényű egyezmény mellett elfogadták a jövőbeli viszonyrendszer körvonalait felvázoló, módosított politikai nyilatkozatot is, miután egyetértésre jutottak a tárgyalódelegációk.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …