Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 18., péntek, Lukács napja
Archívum, Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/gazdasag-archivum/bemutatkozott-az-uj-tipusu-orosz-atomreaktor-4188914/

Bemutatkozott az új típusú orosz atomreaktor

Hol tart jelenleg az orosz atomkutatás, mik a legfrissebb eredmények? Mi jellemzi az új típusú, MIR–1200-as orosz atomreaktort?

Interaktív számítógépes 3D-modell segítségével mutatta be az érdeklődőknek Gyenyisz Kolcsinszkij az új típusú reaktorblokkot és működését, amelyet a jelenleg épülő oroszországi atomerőművek, köztük a leningrádi 2-es, a Kalinyingrád megyei balti, valamint az új fehéroroszországi erőmű számára terveztek. Az Oroszországban AESZ–2006 néven futó projekt megfelel mind az orosz, mind a nemzetközi biztonsági követelményeknek, amit a Warley Parsons független minősítő intézet mellett megerősített a finn nukleáris biztonsági központ, a STUK is. Kínában, a Tianvan erőműben átesett a típus a nemzetközi engedélyeztetési eljáráson, illetve a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szakértői vizsgálata során negyven bizottság ellenőrizte.

Az új típusú erőmű 3+ generációs, többszörös védelmet jelentő passzív biztonsági rendszerekkel rendelkezik, amelyek emberi beavatkozás nélkül is képesek kezelni egy rendkívüli helyzetet, elvezetve a hűtés kiesése miatt keletkező hőt. Emellett a típus rendelkezik úgynevezett reaktorolvadék-csapdával, a reaktort körülvevő kettős falú beton pedig akár egy repülőgép becsapódását is kibírja, valamint 9-es erejű földrengésnek és szökőárnak is ellenáll.

A külföldi országok számára is ajánlott típussal indult a Roszatom a csehországi temelíni atomerőmű bővítésére kiírt tenderen. Gyenyisz Kocsinszkij elmondta, hogy a MIR–1200-as – megnövelt teljesítményű Modernizált Nemzetközi Reaktor – lehetővé teszi a helyi beszállítók nagyarányú részvételét az építés során. Csehországban a helyi beszállítói arány mintegy 70 százalék lehet, amennyiben Oroszország nyer a tenderen.

Bár még nem írták ki a paksi tendert, a Roszatom ezt a típust ajánlhatja a paksi bővítéshez is. Magyarország esetében a helyi beszállítók aránya meghaladhatná a 30 százalékot, ami számottevő gazdaságélénkítő hatással járna.

Az év végéig kihirdethetik Csehországban a temelíni atomerőmű bővítésére kiírt tender eredményét. Erről számolt be Valentyina Matvijenko az orosz parlamenti felsőház, a Szövetségi Tanács elnöke, miután a közelmúltban Prágában Petr Necas cseh kormányfővel tárgyalt. A cseh politikus átlátható tendert ígért, és így nyilatkozott a prágai törvényhozás szenátusának elnöke, Milan Stech is, aki azt mondta, hogy politikamentesen, kizárólag üzleti alapon választanak partnert. A temelíni erőmű harmadik és negyedik reaktorblokkjának építésére a – Skoda cseh nehézipari társaság és két, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszernhez tartozó vállalat, az Atomsztrojekszport és a Gidropessz által alkotott – MIR.1200 konzorcium, valamint a japán–amerikai Westinghouse pályázik. A francia Areva is bejelentkezett, de nemrég kizárták a versenyből. A MIR.1200 már negyven cseh céggel írt alá együttműködési szerződést. Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgató-helyettese korábban úgy nyilatkozott, hogy ez 6-7 milliárd eurós bevételt hozhat a cseh vállalatoknak, és több mint tízezer új munkahely megteremtésével járhat. A 15 milliárd dollárra becsült temelíni beruházás építése a tervek szerint 2016-ban kezdődik, és az új reaktorokat 2025-ig kapcsolják be a hálózatba.


Négy szempontból három alapján a cseh–orosz MIR.1200 konzorcium ajánlatát találták a legjobbnak a temelíni atomerőmű bővítésére meghirdetett nemzetközi pályázat bírálói. Erről a RIA Novosztyi orosz hírügynökség értesült a tender kiírójánál, a CEZ állami többségű energetikai társaságnál zajló értékelés eredményét ismerő forrásból. A MIR.1200 tette a legelőnyösebb árajánlatot, ők kínálják a legjobb feltételeket a leendő erőmű működésének finanszírozására, és a Westinghouse által beterjesztettnél háromszor jobbak a mutatói „a szerződés pontjainak és feltételeinek teljesítése” tekintetében is. Az informátort ugyanakkor meglepte, hogy az elbíráláskor nem vették figyelembe a lokalizációt, vagyis azt, hogy a pályázók milyen arányban vonnának be cseh vállalatokat a beruházásba, a reaktorok közül pedig a Westinghouse által javasolt AP–1000 típusú kapta a jobb minősítést. Utóbbi még sehol sem épült fel, és Európában egyelőre nem is engedélyeztették, miközben a cseh–orosz cégszövetség annak a technológiának a korszerűsített változatát kínálja, amely sikeresen üzemel a temelíni erőmű már működő energiablokkjaiban.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Orbán Viktor: Visegrádi partnereink készek ismét segíteni a magyar határvédelmet
A magyar miniszterelnök azt kérte visegrádi partnereitől, hogy ha újabb jelentős migrációs mozgás indul Törökország felől Európa irányába, akkor küldjenek határvédelmi erőket Magyarország déli határaira.

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Poszt-trauma

Kispest-Zugló végállomás
Lackner nyakig benne van a Karácsony-kampányban.

Bujkál Lackner és Kránitz

Drogpartik Kispesten
A Magyar Nemzet által nyilvánosságra hozott hangfelvételek szerint több kispesti szocialista politikus is rendszeresen kábítószert fogyaszthatott.

Fűt-fát

Karácsony keresztbe tehet az állatkert fejlesztésének
Fűt-fát ígér Karácsony Gergely. Megválasztásakor bedobta, hogy leállítja a Liget Budapest projektet. Ezt tegnap úgy korrigálta, hogy a Városligetben nem kaphat új épület építési engedélyt.

Aktuális

Aláírták az új megállapodást az Egyesült Királyság kiválásának feltételeiről
A jogilag kötelező érvényű egyezmény mellett elfogadták a jövőbeli viszonyrendszer körvonalait felvázoló, módosított politikai nyilatkozatot is, miután egyetértésre jutottak a tárgyalódelegációk.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …