Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 20., vasárnap, Vendel napja
Archívum, Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/gazdasag-archivum/deutsche-bank-a-vilagvalsag-penteken-egyelore-elmaradt-3919105/

Deutsche Bank: a világválság pénteken egyelőre elmaradt

Lehet, mégsem kell annyit fizetnie a bankóriásnak, így egyelőre nem kezdett el dőlni a dominó. Egyelőre.

Meredek emelkedésbe kezdett a szorongatott helyzetbe kerülő Deutsche Bank részvényeinek árfolyama péntek délután, miután több, a befektetők számára kedvező hír látott napvilágot a bankról – foglalta össze a sokaknak igen izzasztó kereskedési napot a Financial Times. A City napilapjának cikke emlékeztet: a délelőtt folyamán a világszerte mintegy százezer embert foglalkoztató pénzintézet papírjainak árfolyama beszakadt, és harminchárom év óta nem látott mélypontra zuhant. A délelőtti, viharos kereskedés során a részvények kilenc százalékot vesztettek értékükből, ami azt mutatta, hogy a csütörtökön indult eladási hullám folytatódik, és nem biztos, hogy sikerül úrrá lenni az eladási pánikon. Ám a kereskedési nap végére meglódult az árfolyam, és a részvények pluszban zártak.

Németország legnagyobb hitelezőjének sorsa napok óta lázban tartja a pénzügyi piacokat, miután az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma 14 milliárd dollárra bírságolta a pénzintézetet, mivel szerinte a bank jelzálog-fedezetű értékpapírjainak amerikai kereskedése során súlyos szabálytalanságok történtek. A bank nem közölte pontosan, hogy az amerikai hatóság mit kifogásolt, de az AFP francia hírügynökséggel egy névtelenül nyilatkozó forrás korábban azt közölte, hogy a vádak a jelzálog-fedezetű papírok 2008-ban, tehát a pénzügyi világválság idején történt értékesítésével kapcsolatosak.

A bank papírjainak mélyrepülése miatt – és ez a mélyrepülés igazából nem a hét során kezdődött, hosszú gyengélkedés előzte meg – sokan máris egy azóta baljós nevű óriás, a Lehman Brothers bedőlését emlegetik. Voltaképpen ennek az amerikai banknak a csődje indította el a 2008-as pénzügyi lavinát, amelyet akkor szintén a valós fedezeti értéket a befektetők elől bonyolult pénzügyi termékekkel elrejtő, jelzálog-fedezetű papírokkal való kereskedés okozta.

A nap pozitív fordulatát, legalábbis részben, szintén az AFP egy új jelentése fűtötte. Eszerint küszöbön áll a megegyezés a Deutsche Bank és az amerikai igazságügyi minisztérium között, hogy rekordösszegű bírság helyett a bank jóval kisebb összeget, csupán 5,4 milliárd dollárt fizessen. A bank stabil hátteréről nyilatkozott ma több nagy európai pénzintézeti vezető, és úgy tűnik, a bank igazgatótanácsa elnökének, John Cryannek a nyilatkozata is némileg megnyugtatta a piacokat. Reggel ugyanis a Bloomberg hírügynökség megszellőztette, hogy több nagy kockázatkezelő alap is megkezdte némely üzletének más pénzintézetekhez való áttelepítését.  Egy-egy ilyen alap akár több tízmilliárd dolláros értékpapír-állományt is kezelhet, így a fedezeti alapok (hedge fund) kivonulásának híre megrendítette a bank árfolyamát a pénteki nap során. A jelek szerint azonban a befektetők bizalma – a bírság mértékéről szóló hírek hatására – egyelőre visszatért.

A borús hangulatot némileg javította John Cryannek a pénzintézet munkatársaihoz írt levele is. Az igazgatótanács elnöke munkatársainak írt levelében kiemelte, hogy a bank „heves spekuláció” célpontja lett, és részvényének árfolyama „egyre újabb híresztelések” miatt került nyomás alá. Az MTI által is idézett levélben Cryan azt írta, hogy bizonyos piaci erők a vezető német pénzintézetet övező bizalom gyengítésére törekednek. Kiemelte, hogy mindenkinek meg kell őriznie a nyugalmát és dolgoznia kell azért, hogy a Deutsche Bankról kialakított torz kép ne befolyásolja még inkább a napi üzletmenetet.

A bank részvényének árfolyama pénteken a frankfurti tőzsdén minden korábbinál alacsonyabbra, 10 euró alá süllyedt.

Cryan a pénteken közzétett levélben hangsúlyozta, hogy a Deutsche Bank alapjai erősek, mérlegét tekintve az utóbbi húsz évben soha nem volt jobb állapotban, mint most, 215 milliárd eurót is meghaladó likviditási tartaléka pedig „igencsak kényelmes puffert”, védőburkot képez.

Hozzátette: a rossz fedezetű jelzálog-befektetési termékek amerikai forgalmazása miatt kilátásba helyezett büntetés mellett azok a hírek sem indokolják a társaság részvényére nehezedő nyomást, hogy néhány spekulatív fedezeti alap távozott az ügyfelek közül, hiszen a Deutsche Bank több mint húszmillió ügyfelet szolgál ki.

A napokban a német sajtóban megjelentek találgatások, hogy az amerikai büntetéstől függetlenül egyre gyengébben teljesítő bankot szükség esetén a német állam megmenti közpénzből. A berlini vezetés tagadta, hogy létezne ilyen elképzelés.

A Deutsche Bank az idei első fél évben 15,454 milliárd euró bevételre tett szert, ami 4,099 milliárdos csökkenés az egy évvel korábbi 19,553 milliárd euróhoz képest. Adózás előtti eredménye 987 millió euró volt, ami 1,721 milliárd euróval marad el az egy évvel korábbi 2,708 milliárd eurótól. Ezzel kapcsolatban John Cryan levelében kiemelte, hogy egyszeri hatások, köztük az átszervezés költségei nélkül 1,7 milliárd euró lett volna az eredmény. A bank 256 millió euró adózás után nyereséget ért el az idei első fél évben, ez 1,121 milliárd eurós visszaesés az egy évvel korábbi 1,377 milliárd euróhoz képest.

Egyelőre tehát a befektetőket meggyőzhette az alacsonyabb amerikai bírságról szóló esetleges alku és Cryan nyugtató szavai. De amint a fenti adatokból is látszik, a Deutsche háza táján a bírság nélkül is van elég baj. Ráadásul egy ekkora pénzintézet esetleges csődje könnyen dominóhatást indíthatna el: bár a mai nap eseményei reményre adnak okot, az a következő napokban fog kirajzolódni, hogy vajon sikerült-e ezt a hatást itt az elején megállítani.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Boris Johnson kért is halasztást, meg nem is
Újra az EU térfelén pattog a labda brexitügyben: teljes mértékben az állam-és kormányfők belátásán múlik, hogy a miniszterelnök vagy a – látszólag működésképtelen – londoni parlament iránymutatását követik.

Poszt-trauma

Gyurcsányék az SZDSZ hangján gyalázzák a magyarokat
El a kezekkel a kommunistáktól!

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Premier League

Mit tegyünk, ha Klopp-pal csal a feleségünk?
Különösen fájó lehet egy Manchester United szurkolónak, hogy fut a Liverpool szekere. A legnehezebb talán az egészben, hogy a siker kulcsát, Jürgen Kloppot képtelenség nem szeretni.

Nincs megállás

Karácsonynak lesz stop, nem a stadionoknak
Nem fogja tudni leállítani a nagy világversenyekhez kapcsolódó létesítmény fejlesztéseket Karácsony Gergely, mivel azok kiemelt beruházások és állami tulajdonú területen valósulnak meg.

Aktuális

Apolló a szürke zónában
Walid al-Aqqad gázai kertjében korinthoszi oszlopmaradványokat látni. Az épületen belül a bronzkortól az iszlám kalifátusokon át az oszmán, majd a brit uralom idején készült műremekek láthatóak.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …