Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 20., vasárnap, Vendel napja
Archívum, Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/gazdasag-archivum/lesz-penz-a-betetesek-kartalanitasara-3996239/

Lesz pénz a betétesek kártalanítására

A jegybank likviditási kölcsönt nyújt az Országos Betétbiztosítási Alapnak.

A jegybanki kölcsön összege nem haladhatja meg a 107,12 milliárd forintot, folyósítására a jogszabályi előírások és a Pénzügyi Stabilitási Tanács döntése alapján három hónapos futamidővel, változó kamatozással, a mindenkor érvényes jegybanki alapkamattal és állami készfizető kezesség mellett kerülhet sor – közölték. A tájékoztatás szerint az MNB és az OBA között létrejött kölcsönszerződés célja, hogy elősegítsék a DRB Dél-Dunántúli Regionális Bank Zrt.-nél, a BRB Buda Regionális Bank Zrt.-nél, a Dél-Dunántúli Takarék Bank Zrt.-nél és az ÉRB Észak-Magyarországi Regionális Bank Zrt.-nél mint OBA-tagintézeteknél a betétesek zavartalan kártalanítását.

A hitelintézeti törvény szerint március 3-ától kezdve az OBA-nak 20 munkanapon belül 100 ezer eurós összeghatárig, azaz a jelenlegi árfolyamon több mint 30 millió forintig kártalanítania kell az érintett bankok biztosított követeléssel bíró betéteseit. Az MNB a törvényben nevesített eszközeivel mindent megtesz a pénzügyi közvetítőrendszer stabilitásának fenntartása és erősítése érdekében – áll a jegybanki közleményben. Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) korábbi tájékoztatása szerint szerdán indította el, és 20 munkanapon belül, legkésőbb március 31-ig befejezi a DRB bankcsoport betéteseinek kártalanítását, miután a Magyar Nemzeti Bank elrendelte a csoporthoz tartozó bankok felszámolását. Az érintett bankok betéteseinek nincs teendőjük, a kártalanítást automatikusan megkapják az OBA-tól, amely a betéteseket levélben értesíti. A DRB bankcsoport bankjai – a vállalati és intézményi ügyfelekkel együtt – bő 123 ezer betétet kezeltek.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter korábbi közlése szerint egyebek mellett 84 önkormányzat és 52 nemzetiségi önkormányzat a csoport valamelyik tagjánál vezette számláját. A 84 önkormányzat közül 67 rendkívüli kormányzati támogatást kapott, hogy ki tudja fizetni például a márciusban esedékes béreket. A Bisnode üzleti információs társaság adatai szerint a négy kis bank 7639 vállalkozás számláit kezelte, amelyek közül 5700 cég kizárólag e pénzintézeteknél vezette számláját.

A Magyar Nemzeti Bank hétfőn közölte, hogy visszavonta a Buda-Cashhez kapcsolódó DRB bankcsoporthoz tartozó kis bankok tevékenységi engedélyét. Windisch László, a jegybank felügyeleti alelnökének hétfői tájékoztatása szerint az OBA-nak meglesz a kellő fedezete a betétesek kártalanítására, mivel az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa hétfőn arról is döntött, hogy elegendő jegybanki forrást biztosít e célra.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Boris Johnson kért is halasztást, meg nem is
Újra az EU térfelén pattog a labda brexitügyben: teljes mértékben az állam-és kormányfők belátásán múlik, hogy a miniszterelnök vagy a – látszólag működésképtelen – londoni parlament iránymutatását követik.

Poszt-trauma

Gyurcsányék az SZDSZ hangján gyalázzák a magyarokat
El a kezekkel a kommunistáktól!

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Premier League

Mit tegyünk, ha Klopp-pal csal a feleségünk?
Különösen fájó lehet egy Manchester United szurkolónak, hogy fut a Liverpool szekere. A legnehezebb talán az egészben, hogy a siker kulcsát, Jürgen Kloppot képtelenség nem szeretni.

Nincs megállás

Karácsonynak lesz stop, nem a stadionoknak
Nem fogja tudni leállítani a nagy világversenyekhez kapcsolódó létesítmény fejlesztéseket Karácsony Gergely, mivel azok kiemelt beruházások és állami tulajdonú területen valósulnak meg.

Aktuális

Apolló a szürke zónában
Walid al-Aqqad gázai kertjében korinthoszi oszlopmaradványokat látni. Az épületen belül a bronzkortól az iszlám kalifátusokon át az oszmán, majd a brit uralom idején készült műremekek láthatóak.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …