Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 19., szombat, Nándor napja
Archívum, Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/gazdasag-archivum/meg-mindig-a-szamlazassal-bajlodnak-3897757/

Még mindig a számlázással bajlódnak

Szinte bizonyos, hogy a korábbi ígéretek ellenére az év végére nem készül el az állami kukaholding saját számlázási rendszere.

Szinte bizonyos, hogy a korábbi ígéretek ellenére az év végére nem készül el az állami kukaholding, az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. saját számlázási rendszere.

A szerdai Közbeszerzési Értesítőben ugyanis megjelent egy hirdetmény, amely szerint a társaság csak november végén kötött szerződést egy céggel számlázással is összefüggő feladatok ellátására, de a munka elvégzésére, vagyis egy országos számlázási rendszer kialakítására szakértők szerint aligha lesz elegendő a december végéig hátralévő idő. A nyertes Molaris Informatikai Fejlesztő és Szolgáltató Kft. 49 millió forint értékben arra kapott megbízást a nemzeti kukavállalattól, hogy úgynevezett partnerportált és ügyfélkezelő platformot, továbbá egy számlakezelő rendszert alakítson ki, amely hozzávetőleg akár évi 15 millió bizonylat kiállítását is el tudja végezni.

Mivel az állami cég saját rendszerének átadása késik, így várhatóan április közepéig marad a mostani rendszer, amelyben a jobbára önkormányzati tulajdonú szemétszállító cégek küldik ki a csekkeket országszerte a háztartásoknak, vagyis bérszámlázást végeznek az NHKV-nek – nyilatkozta lapunknak a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének az elnöke. Schmidt Jenő elmondta: a kukacsekkek a bérszámlázás beindulásának eredményeként a legtöbb településen ma már viszonylag pontosan érkeznek meg az ügyfelekhez, de ez nem azt jelenti, hogy hibátlanul működik a szemétszállítási ágazat.

Az önkormányzati vezető megjegyezte, jelenleg a családok kétszer is fizetnek a szemétszállítási szolgáltatásért. Egyszer befizetik a számukra kipostázott csekket. Másodszor pedig adófizetőként állják azt a mintegy húszmilliárd forintot, amit eddig az NHKV a kormánytól kapott a hulladékszállítási rendszer finanszírozásához. Emellett ugyancsak az adózok zsebét terheli majd az a várhatóan milliárdos nagyságrendű veszteség, amely az állami kukacégnél csapódik le amiatt, hogy az ügyfelek 15–25 százaléka nem fizeti be a szemétszállítási díjat.

Az ügy további érdekessége, hogy szeptemberben az NHKV már lezárt egy pályázatot, amelyen a győztes ugyancsak az országos számlázási rend kiépítésére kapott megbízást. Ennek keretében újabb jól fizető állami megbízáshoz jutottak Garancsi István, a sajtóban Orbán Viktor miniszterelnökhöz közel álló személyként emlegetett milliárdos üzletember Mobil Adat Kft.-ben lévő cégtársai. Az Antenna Hungária Zrt.-vel közösen ugyanis a Garancsi üzletfelei, Hauser Gábor Miklós, illetve Brasnyó Péter által jegyzett Euromacc Adatfeldolgozó és Szolgáltató Kft. nyerte meg a nemzeti kukacég csaknem 550 millió forint értékű megbízását az állami vállalat bizonylatkészítő rendszerének a megalkotására. Vagyis eddig megközelítőleg 600 millió forintjába került az adózóknak az el nem készült rendszer.

Érdemes megjegyezni: az áprilistól működő állami kukacég hozzávetőleg fél évig nem tudta megoldani, hogy idejében kiküldje a számlákat a felügyelete alá tartozó mintegy 2,5 millió vidéki családnak, amelyek hónapokat várták országszerte a csekkekre. A bérszámlázás pedig, amit az NHKV kierőszakolt a vidéki, zömében önkormányzati szemétszállító vállalatoktól, a szakértők szerint törvénysértő módon működik. Ezért számos polgármesteri hivatal vonakodott szerződést kötni a megbízásos számlagyártásról a kukaholdinggal, amely gyakorlatilag semmilyen hulladékkezelési munkát nem végez. Tevékenysége csupán annyi, hogy beszedi a pénzt a lakosságtól a szolgáltatásért cserébe, és egy részét újraosztja a szemétszállítást ténylegesen elvégző, jobbára helyhatósági kézben lévő mintegy 170 társaságnak.

Schmidt Jenő úgy véli: a polgármesteri hivataloknak fel kell készülniük arra, hogy szükség esetén finanszírozzák a szemétszállítási cégeik veszteségeit, hogy életben tartsák őket. Az NKHV ugyanis nem minden felmerülő működési kiadást hajlandó finanszírozni. Hasonló a helyzet az állami hulladékszállító vállalatoknál, ahol ugyancsak a tulajdonosnak kell a zsebébe nyúlnia.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

A szuperkötvény lett a favorit a piacon
Az Államadósság-kezelő Központ harmadik negyedéves, friss adatai szerint mára egyértelműen a Magyar Állampapír Plusz lett a legkeresettebb konstrukció a piacon.

Poszt-trauma

Gyurcsányék az SZDSZ hangján gyalázzák a magyarokat
El a kezekkel a kommunistáktól!

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Premier League

Mit tegyünk, ha Kloppal csal a feleségünk?
Különösen fájó lehet egy Manchester United szurkolónak, hogy fut a Liverpool szekere. A legnehezebb talán az egészben, hogy a siker kulcsát, Jürgen Kloppot képtelenség nem szeretni.

Nincs megállás

Karácsonynak lesz stop, nem a stadionoknak
Nem fogja tudni leállítani a nagy világversenyekhez kapcsolódó létesítmény fejlesztéseket Karácsony Gergely, mivel azok kiemelt beruházások és állami tulajdonú területen valósulnak meg.

Aktuális

Jerry, Rainlla és Johnas
Hongkong a gazdagok játszótere. Emésztgettem volna még ezt a mondatot, de Manoj, a hiperaktív indiai csak beszélt tovább. Mellé ültem le, miután bemutatkoztam egy asztaltársaságnak.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …