Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 19., szombat, Nándor napja
Archívum, Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/gazdasag-archivum/nyomozok-jartak-az-fhb-nal-3936814/

Nyomozók jártak az FHB-nál

Úgy tűnik, komolyan gondolják a kormányzati leszámolást Spéder Zoltánnal.

Az előző néhány nap tőzsdei forgalma alapján egyértelműen kijelenthető, hogy a magyar adófizetők már biztosan veszítettek a kormány és Spéder Zoltán Fidesz-közeli nagyvállalkozó belső konfliktusán. A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján elérhető, nyilvános adatok alapján az FHB Jelzálogbankban több mint 4,8 millió részvény van állami tulajdonban. A hétfői nyitóértéken egy részvény ára még 702 forint volt, csütörtökön azonban már 540 forinton zártak az FHB-papírok a BÉT-en. Ez alapján a magyar adófizetők 783 millió forintot buktak a kormányzati belharc következtében, ennyivel érnek kevesebbet az állami FHB-részvények a hétfői tőzsdenyitás óta.

Eközben az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) megerősítette a Magyar Nemzet azon értesülését, hogy szerdán több helyen is házkutatást tartottak az FHB-csoportnál. – A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda január 11-én csalás és más bűncselekmény gyanúja miatt rendelt el nyomozást – közölte lapunkkal az ORFK. A rendőrség lapunknak azt is megerősítette, hogy az FHB-bankcsoport mellett „több más helyszínen is házkutatásokra és lefoglalásokra került sor”. Hozzátették, hogy a nyomozás fokozott ügyészi felügyelet mellett zajlik.

Az FHB nem akart az ezzel kapcsolatos kérdéseinkre válaszolni. Annyit közölt csak lapunkkal, hogy a „jegybank keddi határozatával szemben társaságunk élhet bírósági felülvizsgálattal, várhatóan e lehetőség vizsgálatát követően erre sor kerülhet”.

Még az elején jár az FHB-bankcsoportnál indult nyomozás, ezért érdemben nem lehet azzal kapcsolatban semmit kijelenteni – mondta a kormányszóvivő csütörtök este az M1 csatornán.

Kovács Zoltán szerint a nyomozóhatóságok dolga, hogy felmérjék a takarékszövetkezeti integrációval kapcsolatos döntéseket. „Egy folyamatban lévő eljárásról tudok, és pontosan ezeknek a szerveknek, az ügyészségnek, illetve a nyomozóhatóságnak a dolga, hogy pártatlanul és elfogulatlanul tudjon eljárni az ügyben, tehát hogy ha gyanú van, akkor azt mérje föl” – mondta.

Ahogy lapunk korábban beszámolt róla, az elmúlt hetekre már nyilvánvalóvá vált, hogy elfogyott a levegő Spéder Zoltán Fidesz-közeli nagyvállalkozó körül, akinek több érdekeltségébe tartozó cég a 2010-es kormányváltás után kivételes üzleti lehetőségekhez jutott az állami szektorban. Spédert kormányzati körökben egyértelműen Lázár János köreihez sorolják, vagyis elképzelhető, hogy a valódi cél a médiabirodalmat is birtokló nagyvállalkozó gazdasági hatalmának visszanyesése mögött a kancelláriaminiszter hatalmának gyengítése. A parlament kedden sürgősségi eljárásban szavazott arról a törvénymódosításról, amely lényegében megszüntette a Spéder érdekeltségéhez köthető Takarékbank kivételes helyzetét a takarékszövetkezeti integrációban. Sőt a Magyar Nemzeti Bank ugyanezen a napon büntette meg 105 millió forintra az FHB Jelzálogbankot, mert állítása szerint a pénzintézet félrevezette a részvényeseket egy még 2013-ban kibocsátott kötvény értékesítésével kapcsolatban. A jegybank még személyi felelősségre vonási eljárást is indított az ügyben.

Az utóbbi hetekben azonban a kormányközeli média valóságos boszorkányüldözésbe kezdett a fideszes üzletemberrel kapcsolatban. Lázár János kancelláriaminiszter a csütörtöki kormányinfón megerősítette, hogy Spéder Zoltánt a barátjának tartja. Arra a kérdésre, hogy mit szól az üzletember elleni kampányhoz, csak annyit válaszolt, hogy „barátom volt a jóban, barátom lesz a rosszban is”, emiatt ebben a kérdésben „csak elfogultan” tudna nyilatkozni. Visszautasította azokat a feltételezéseket, hogy a Spéder elleni leszámolással Orbán Viktor miniszterelnök egyben neki is üzenni akarna.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Megkezdődött az olasz békemenet
A tömegben az olasz és a Liga hivatalos zászlója mellett katalán lobogókat is a magasba tartanak, de a magyar trikolór is felbukkan „Szabadságot Magyarországnak, szabadságot Európának!” felirattal.

Poszt-trauma

Gyurcsányék az SZDSZ hangján gyalázzák a magyarokat
El a kezekkel a kommunistáktól!

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Premier League

Mit tegyünk, ha Kloppal csal a feleségünk?
Különösen fájó lehet egy Manchester United szurkolónak, hogy fut a Liverpool szekere. A legnehezebb talán az egészben, hogy a siker kulcsát, Jürgen Kloppot képtelenség nem szeretni.

Nincs megállás

Karácsonynak lesz stop, nem a stadionoknak
Nem fogja tudni leállítani a nagy világversenyekhez kapcsolódó létesítmény fejlesztéseket Karácsony Gergely, mivel azok kiemelt beruházások és állami tulajdonú területen valósulnak meg.

Aktuális

Máris sor került a Karácsony-Bajnai találkozóra
Alig néhány nappal főpolgármesterré választása után Karácsony Gergely máris sort kerített az egykori miniszterelnökkel, Bajnai Gordonnal való találkozójára is.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …