Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 18., péntek, Lukács napja
Archívum, Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/gazdasag-archivum/sinen-a-budapest-belgrad-vasut-4028811/

Sínen a Budapest–Belgrád vasút

A bevándorlási válság ellenére folynak a kínai–magyar–szerb egyeztetések.

Semmilyen mértékben nem akadályozza a szerb–magyar határszakaszt is érintő bevándorlási krízis a Budapest–Belgrád vasútvonal tervezett rekonstrukcióját – közölte lapunk megkeresésére a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A tárca tájékoztatása szerint az elfogadott ütemtervnek megfelelően a Kínai Export-Import Bank 2015. augusztus 15-ig megküldte a fejlesztéssel kapcsolatos indikatív pénzügyi ajánlatát, amelynek részletes kiértékelése folyamatban van. A megvalósításhoz szükséges szerződések tartalmában 2015. október végéig kell megegyezniük a feleknek. A közös szándék az – emelte ki az NFM –, hogy a megállapodásokat legkésőbb november végén alá lehessen írni.

Jelenleg a beruházás pénzügyi feltételeit, az együttműködés módját tartalmazó magyar–kínai kormányközi és finanszírozási szerződések előkészítése zajlik. A műszaki részletekről párhuzamosan szerb–magyar szakértői szintű egyeztetések is folynak – közölte a tárca. Azt tehát egyelőre nem tudni, hogy a szerb és a magyar főváros közötti kötöttpályás fejlesztésbe bekapcsolják-e a nemzetközi vasúti forgalomból jelenleg kimaradó Szegedet. A tényleges munka a szükséges engedélyek megszerzése, a tervek kidolgozása, a finanszírozási forrás biztosítása és a szükséges nemzetközi megállapodások aláírása után kezdődhet meg.
A Magyar Közlönyben másfél héttel ezelőtt jelent meg az a határozat, amellyel Orbán Viktor miniszterelnök felhatalmazta a nemzeti fejlesztési, valamint a külgazdasági és külügyminisztert, hogy kössenek megállapodást a Kínai Népköztársaság kormányával a vasútvonal felújításáról. Ezt megelőzően –2013 novemberében – a három ország miniszterelnökei arról állapodtak meg, hogy hárommilliárd dolláros – 813 milliárd forintos – kínai hitelből végzik a fejlesztést.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Orbán Viktor: Visegrádi partnereink készek ismét segíteni a magyar határvédelmet
A magyar miniszterelnök azt kérte visegrádi partnereitől, hogy ha újabb jelentős migrációs mozgás indul Törökország felől Európa irányába, akkor küldjenek határvédelmi erőket Magyarország déli határaira.

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Poszt-trauma

Kispest-Zugló végállomás
Lackner nyakig benne van a Karácsony-kampányban.

Bujkál Lackner és Kránitz

Drogpartik Kispesten
A Magyar Nemzet által nyilvánosságra hozott hangfelvételek szerint több kispesti szocialista politikus is rendszeresen kábítószert fogyaszthatott.

Fűt-fát

Karácsony keresztbe tehet az állatkert fejlesztésének
Fűt-fát ígér Karácsony Gergely. Megválasztásakor bedobta, hogy leállítja a Liget Budapest projektet. Ezt tegnap úgy korrigálta, hogy a Városligetben nem kaphat új épület építési engedélyt.

Aktuális

Aláírták az új megállapodást az Egyesült Királyság kiválásának feltételeiről
A jogilag kötelező érvényű egyezmény mellett elfogadták a jövőbeli viszonyrendszer körvonalait felvázoló, módosított politikai nyilatkozatot is, miután egyetértésre jutottak a tárgyalódelegációk.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …