Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 20., vasárnap, Vendel napja
Archívum, Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/gazdasag-archivum/tovabb-nott-meszaros-lorinc-tulajdonresze-a-matrai-eromuben-3848205/

Tovább nőtt Mészáros Lőrinc tulajdonrésze a Mátrai Erőműben

Mind nagyobbra nő a leggazdagabb gázszerelő birodalma, különösen stratégiailag is fontos területeken.

Megmelegedni sem volt idejük a részvényeknek Mészáros Lőrinc cseh üzlettársánál, az Energetický a Prùmyslový Holdingnál (EPH), a leggazdagabb magyar gázszerelő érdekeltségébe tartozó Opus Global az érdekeltségébe tartozó Status Power Invest Kft.-n keresztül máris kivásárolta a cseh cég ötvenszázalékos részesedését közös cégükben.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a hazai áramtermelés csaknem ötödét adó Mátrai Erőmű Zrt. a Mészáros-csoport kizárólagos tulajdonában került. Az ügyletről szóló közlemény szerint a váltásra azért került sor, mert a nemzetgazdasági és villamosenergia-ellátás szempontjából is kiemelt jelentőségű társaság hosszú távú működési stratégiája, valamint annak fejlesztése azt megkívánja. Jászai Gellért, az Opus Global igazgatósági tagja szerint azért vásárolták ki a cseh partnert, mert gyökeresen eltérő elképzeléseik voltak a Mátrai Erőmű jövőbeni működésével kapcsolatban.  

A két lépésből álló tranzakció első lépésében a Status Power Invest Kft. a Mátra Energy Holding Zrt. 85 százalékos tulajdonosává válik, ha az ügyletre rábólint a Gazdasági Versenyhivatal és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal. A második lépésben, amelyre a tervek szerint 2019 júniusában kerül sor, a Status Power Invest Kft. megvásárolja a Mátra Energy Holding Zrt. további 15 százalékos részvénycsomagját, s ezzel a Mátrai Erőmű Zrt. által kibocsátott részvények 72,665 százalékos részvénycsomagjának egyedüli közvetett tulajdonosává válik.

A mostani bejelentés beleillik abba a trendbe, amely az utóbbi időben megfigyelhető Mészáros Lőrinc érdekeltségeinél. A korábban megszerzett Opimus átalakult Opimus Globallá, s egyúttal profiltisztítás is elindult, amelynek során a múlt évben kiszállt egyéb, például turisztikai érdekeltségeiből, s azokat egy másik Mészáros-érdekeltségre, a Konzumra hagyta.

Az Opusban pedig hat Mészáros cég koncentrálódik egy idén júniusig lezáruló tranzakció keretében. A Mészáros és Mészáros Ipari és Kereskedelmi Kft., az R-Kord Építőipari Kft., a Visonta Projekt Kft., valamint a Geosol Kft. részvényeinek 51 százalékát viszik be az Opusba, azaz a cég többségi irányítást szerez a négy vállalkozás fölött. A Kall Ingredients Kft.-ben 30 százalékra emelkedik az Opus részesedése a február közepén bejelentett 24 százalékos tulajdonszerzéssel. Végül a Status Power Invest Kft. 55,05 százalékos üzletrészét megszerezve az Opus egyúttal a Mátrai Erőmű Zrt. 20 százalékos üzletrészéhez is hozzájut. Ezt a korábban elindított tulajdonszerzést koronázza meg a ma bejelentett részesedésvásárlás.

Nem mindegy, mi a cím

A Mátrai Erőmű tulajdonosának változásáról természetesen az MTI is beszámolt, de a nemzeti hírügynökség gyorsan kapcsolt, hogy nem a megfelelő címmel. Először „Teljes egészében az Opus tulajdonába kerül a Mátrai Erőmű” volt a kiadott hír címe, majd tíz perccel később javítást adtak ki a hírhez. Ez teljesen hétköznapi eljárás lenne, hiszen hibák mindig előfordulnak, de ebben az esetben csak a címet változtatták meg. A politikailag korrekt cím: „Teljes egészében magyar tulajdonba kerül a Mátrai Erőmű”.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Boris Johnson kért is halasztást, meg nem is
Újra az EU térfelén pattog a labda brexitügyben: teljes mértékben az állam-és kormányfők belátásán múlik, hogy a miniszterelnök vagy a – látszólag működésképtelen – londoni parlament iránymutatását követik.

Poszt-trauma

Gyurcsányék az SZDSZ hangján gyalázzák a magyarokat
El a kezekkel a kommunistáktól!

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Premier League

Mit tegyünk, ha Klopp-pal csal a feleségünk?
Különösen fájó lehet egy Manchester United szurkolónak, hogy fut a Liverpool szekere. A legnehezebb talán az egészben, hogy a siker kulcsát, Jürgen Kloppot képtelenség nem szeretni.

Nincs megállás

Karácsonynak lesz stop, nem a stadionoknak
Nem fogja tudni leállítani a nagy világversenyekhez kapcsolódó létesítmény fejlesztéseket Karácsony Gergely, mivel azok kiemelt beruházások és állami tulajdonú területen valósulnak meg.

Aktuális

Apolló a szürke zónában
Walid al-Aqqad gázai kertjében korinthoszi oszlopmaradványokat látni. Az épületen belül a bronzkortól az iszlám kalifátusokon át az oszmán, majd a brit uralom idején készült műremekek láthatóak.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …